-Επωφελούνται με έργα δεκάδες Κοινότητες

Ποσό συνολικού ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας μέσα από προγράμματα χρηματοδοτήσεων, για έργα υποδομών στις Κοινότητες, για τα οποία έχουν εκπονηθεί αντίστοιχες μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν, αφορούν:

  • Έργα βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας και έργα εξηλεκτρισμού από τη Σ.Α.Ε.Π. 401 (Ταμείο Μολυβιάτη) συνολικού ύψους 1.221.387,93 ευρώ,
  • Έργα κατασκευής νέων και βελτίωσης υπαρχουσών αθλητικών υποδομών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (832.000 ευρώ) και
  • Έργα αποκατάστασης πυρόπληκτων περιοχών (300.000 ευρώ) από το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Αγροτική οδοποιία – εξηλεκτρισμός

Τα έργα αγροτικής οδοποιίας που χρηματοδοτήθηκαν από τη Σ.Α.Ε.Π. 401 έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και αφορούν συνολικά δέκα Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα:

Λάλα, Δούκα, Νεμούτα, Αχλαδινή, Νεράιδα, Μηλιές, Πέρσαινα, Φολόη, Κούμανι και Αντρώνι. Οι βελτιώσεις συνίστανται κυρίως στην τσιμεντόστρωση και ασφαλτόστρωση τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας που έχουν υποστεί διαβρώσεις, με αποτέλεσμα να καθίστανται αδιάβατοι οι δρόμοι ακόμη και για τα αγροτικά μηχανήματα. Με τα έργα θα αποκατασταθεί πλήρως η βατότητα των αγροτικών δρόμων με ταυτόχρονη  διευθέτηση της απορροής των όμβριων υδάτων.

Τα έργα εξηλεκτρισμού, συνολικού ύψους 216.387,93 ευρώ, αφορούν τις Κοινότητες Αντρωνίου, Αρχαίας Πίσας, Κούμανι, Κρυόβρυσης, Μηλεών, Πελοπίου, Πευκών, Πλατάνου, Πουρναρίου και Σμίλα.

Σύγχρονες αθλητικές υποδομές

-Στα γήπεδα Πλατάνου, Πελοπίου, Στρεφίου, Σμίλα: Εξοπλισμός χώρων ιατρείων και  αποδυτηρίων, εξοπλισμός πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, ηλεκτρολογικές εργασίες και τοποθέτηση χημικών τουαλετών θεατών.  Στο γήπεδο Σμίλα προβλέπεται επιπλέον και κατασκευή διαχωριστικής περίφραξης μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου.

– Θα κατασκευαστούν νέα γήπεδα 5Χ5 στις Κοινότητες Αρχαίας Πίσας, Ηράκλειας, Αχλαδινής, Ξηροκάμπου, Κούμανι, Πέρσαινας, Χελιδονίου, και στον Οικισμό Πανόπουλου της Κοινότητας Αντρωνίου, καθώς και γήπεδο 7Χ7 στη Νεμούτα, με συνθετικό χλοοτάπητα πιστοποίησης FIFA. Η κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5×5 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 40μ.x20μ. και γηπέδου ποδοσφαίρου 7×7 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 50μ.x30μ. θα γίνει σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού(υποδομές απορροής υδάτων, περιφράξεις, συνθετικοί χλοοτάπητες, ηλεκτροφωτισμοί, κ.α.).

Αποκατάσταση πυρόπληκτων Κοινοτήτων

Με το ποσό των 300.000 ευρώ χρηματοδοτήθηκαν τα έργα αποκατάστασης -βελτίωσης του οδικού δικτύου και των ζωνών πυρασφάλειας των Κοινοτήτων που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 24ης Ιουλίου και της 21ης Αυγούστου 2020. Συγκεκριμένα, στις Κοινότητες Ηράκλειας, Πουρναρίου, Πελοπίου, Καυκωνίας, Χελιδονίου, Κρυονερίου και Νεράιδας, θα γίνει καθαρισμός, διαμόρφωση και αποκατάσταση του συνόλου των αγροτικών, αγροτοδασικών, δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών που υπέστησαν φθορές από την πυρκαγιά. Η κατανομή των παρεμβάσεων θα γίνει μετά και από συνεννόηση με τους τοπικούς προέδρους και τα τοπικά συμβούλια.

Αντίστοιχα έργα προβλέπονται και για τις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος και συγκεκριμένα στις κοινότητες Αντρωνίου, Αγίας Κυριακής, Αγίας Τριάδας και Κακοταρίου.

Μεθοδική δουλειά από το Δήμο

«Οι χρηματοδοτήσεις που πετύχαμε είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς από τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, αλλά και αγαστής συνεργασίας με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία», ανέφερε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τονίζοντας: «Η έγκαιρη προετοιμασία με μελέτες για τα έργα που εντάχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν, όπως και η άμεση υποβολή αιτήματος για κήρυξη των περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ήταν ενέργειες που οδήγησαν στο θετικό αυτό αποτέλεσμα. Έργα προσανατολισμένα στις Κοινότητές μας, που θα δώσουν πνοή στις περιοχές αυτές, μπαίνουν άμεσα σε διαδικασίες δημοπρατήσεων με στόχο, σύντομα, να έχουμε αναδόχους και να ξεκινήσουν τα έργα. Δεν πρέπει να παραλείψουμε πως τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Μολυβιάτη (ΣΑΕΠ 401) έχουν προετοιμαστεί και υποβληθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έργο το οποίο συνεχίσαμε με συνέπεια».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε: «Η Δημοτική Αρχή, αφουγκραζόμενη τα αιτήματα των δημοτών της, αξιολογώντας τις ανάγκες που κατά καιρούς προκύπτουν και λαμβάνοντας υπόψιν τον προγραμματισμό του Δήμου διαχρονικά, ιεραρχεί, προγραμματίζει και διεκδικεί χρηματοδοτήσεις. Μέσα στο πλαίσιο αυτό καταφέραμε να εξασφαλίσουμε αξιοσέβαστες χρηματοδοτήσεις που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Οι παρεμβάσεις στην οδοποιία μέσα από το Ταμείο Μολυβιάτη, που τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή Δημοτική Αρχή περιμέναμε, έφτασε η στιγμή να πάρει το δρόμο της υλοποίησης. Στον τομέα του αθλητισμού, με επισκευές στις υπάρχουσες υποδομές αλλά και με την κατασκευή νέων, διασφαλίζουμε νομιμότητα, ασφάλεια και δικαίωμα στην άθληση για μεγάλο μέρος των νέων μας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest