– Ένταξη έργου της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας στο «Αντώνης Τρίτσης»

Δύο ακόμη σημαντικά έργα βασικής υποδομής, η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της Αρχαίας Ολυμπίας και  η κατασκευή σύγχρονου δικτύου  αποχέτευσης στις Τ.Κ Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα αναμένονται να δημοπρατηθούν το προσεχές διάστημα από τη ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας.

Με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στέλιου Πέτσα εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το έργο με τίτλο «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και αποχέτευση λυμάτων των οικισμών Πελοπίου, Πλατάνου, Φλόκα, του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού & σύνδεση με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων –Β΄ φάση»” με συνολικό προϋπολογισμό 8.461.000 ευρώ (με ΦΠΑ).

Φωτογραφία αρχείου από το έργο της Α΄ φάσης κατασκευής δικτύου αποχέτευσης των Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η προσπάθεια μας όλο αυτό το διάστημα αποδίδει άμεσα και αποτελεσματικά καρπούς. Η προτεινόμενη πράξη, είναι απολύτως απαραίτητη για τον εκσυγχρονισμό των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων, που κατασκευάστηκε το 1998 και έχουν ήδη συμπληρώσει πάνω από 20 έτη συνεχούς λειτουργίας. Ο προτεινόμενος εξοπλισμός, απαντά με επιτυχία στις ανάγκες εκσυγχρονισμού, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους ζημιών και καταστροφών, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος και παράλληλα, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση φυσικών πόρων. Ταυτόχρονα, ένα πάγιο αίτημα χρόνων γίνεται πράξη με την ένταξη του έργου για την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης και σύνδεσης με τον Βιολογικό Καθαρισμό των Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα».  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, το φυσικό αντικείμενο αποτελείται από δύο βασικά υποέργα:

α) «Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας», προϋπολογισμού 4.997.000 € με ΦΠΑ. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί μέσω κυρίως του εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου – απαξιωμένου πλέον ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού καθώς από το 1999 που δημιουργήθηκε η μονάδα, κανένα αξιόλογο έργο αναβάθμισης των εγκαταστάσεων δεν έχει πραγματοποιηθεί, πέραν των τακτικών συντηρήσεων από τη ΔΕΥΑ.

β) «Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στους οικισμούς Πελόπιο, Πλάτανο και Φλόκα, κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και σύνδεση με την ΕΕΛ – Β’ Φάση», προϋπολογισμού 3.464.000 € με ΦΠΑ. Με τη Β’ Φάση ολοκληρώνεται η αποχέτευση των ανωτέρω Κοινοτήτων και η σύνδεσή τους με τα έργα που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» για λογαριασμό της Δ.Ε.Υ.Α. Αρχαίας Ολυμπίας.

Νέες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, μετά την υπογραφή ένταξης του έργου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα δήλωσε ότι: «Ο Βιολογικός Καθαρισμός Αρχαίας Ολυμπίας, ένα κρίσιμο έργο για την περιοχή μας που έγινε για να προστατεύσει το περιβάλλον και να διευκολύνει την καθημερινότητα του Δήμου μας, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον απαρχαιωμένο μηχανολογικό του εξοπλισμό.

Ταυτόχρονα, το δίκτυο αποχέτευσης των τριών Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου και Φλόκα που ξεκίνησε να υλοποιείται με το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι, αλλά λόγω πλαφόν χρηματοδότησης έμεινε ημιτελές, θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί με το νέο πρόγραμμα. Νέες τεχνολογίες θα εφαρμοστούν, εξασφαλίζοντας ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και βέλτιστη απόδοση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων. Παράλληλα, οι τρεις πιο κοντινές Κοινότητες στην έδρα του Δήμου, θα έχουν σύνδεση με τον Βιολογικό Καθαρισμό, με ένα έργο αναμφισβήτητου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας στέφθηκαν με επιτυχία και θα μπορέσουμε στους επόμενους μήνες να δημοπρατήσουμε αυτό το σημαντικό για τους δημότες μας έργο. Φιλοδοξούμε δε, σε επόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, να εντάξουμε και να υλοποιήσουμε και έργα αποχέτευσης και άλλων Κοινοτήτων. Η ένταξη στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” των δύο αυτών σημαντικών έργων, μας γεμίζει ικανοποίηση και δικαιώνει τις προσπάθειές μας, από τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, μέχρι και την υποβολή των προτάσεων».

Έργο που δίνει λύσεις

Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στα οφέλη του έργου, τόνισε: «Στο Πελόπιο, στον Πλάτανο και στο Φλόκα επενδύουμε σε ένα ακόμη έργο ουσίας που δίνει λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τη ΔΕΥΑ και την τεχνική μας υπηρεσία, αλλάζουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Οι οικισμοί μας δεν διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο σε αποτέλεσμα η συλλογή των λυμάτων να γίνεται με ιδιωτικούς βόθρους. Η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των λυμάτων αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας υγείας, την απορρύπανση των υπόγειων και επιφανειακών νερών και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού πλούτου», προσθέτει ο Δήμαρχος, καταλήγοντας:

«Εργαζόμαστε καθημερινά, αθόρυβα, μεθοδικά και με συνέπεια για να πετύχουμε όσα αξίζει αυτός ο τόπος και έχουν ανάγκη πρωτίστως οι δημότες του. Έχουμε καταθέσει έργα ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και ήδη η προσπάθειά μας επιβραβεύεται, μιας και ήδη έχουμε στα χέρια μας μια από τις πρώτες αποφάσεις ένταξης στον Νομό Ηλείας στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα, η δουλειά που κάνουμε, αποδίδει και αυτό φαίνεται από τα ποσά που εξασφαλίζουμε για έργα. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο σε καιρό πανδημίας, χωρίς πόρους και με τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών μας, είμαι αισιόδοξος ότι το 2021 θα κλείσει θετικά, αλλά έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας. Η συμβολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα υπήρξε καθοριστική από την έναρξη των διαδικασιών έως και τη σημερινή απόφαση χρηματοδότησης και τον ευχαριστούμε θερμά. Πολύ σύντομα είμαι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και νέες ανακοινώσεις για άλλα σημαντικά έργα τα οποία θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest