Αφή Ολυμπιακής Φλόγας & Λαμπαδηδρομία

 

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Ελλάδα επεκτάθηκε και σε μια σειρά συμβολικών αναβιώσεων, όπως η αρχαία λαμπαδηφορία. Η πρώτη όμως λαμπαδηδρομία και Αφή Ολυμπιακής Φλόγας σε σύγχρονη μορφή παρουσιάστηκε το 1936 στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, παρόλο που οι σχετικές με την λαμπαδηδρομία αναφορές είναι πάρα πολλές από το 1896 έως το 1936. Ο Βαρώνος Pierre De Coubertin μετά από πολλές διαβουλεύσεις που είχε με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, άρχισε να καλλιεργεί και να ωριμάζει στους κύκλους του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος την ιδέα της Φλόγας. Η πατρότητα της ιδέας διεξαγωγής Λαμπαδηδρομίας από την Ελλάδα στην Γερμανία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, αποδίδεται στον Carl Diem, πρόεδρο της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που μαζί με το δικό μας Ιωάννη Κετσέα, είχαν την τελική ιδέα της Λαμπαδηδρομίας και της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

            Η Αφή της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Φλόγας και το τελετουργικό καθιερώθηκε από τότε να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Απολλώνιο Φως και το πλήθος των συμβολισμών που τις συνοδεύουν.

           Μετά την Τελετή Αφής στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, ώστε με συμβολικό τρόπο να ενώσει τις πέντε ηπείρους πετυχαίνοντας τον απώτατο στόχο: την ενδυνάμωση της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση του ονείρου της Παγκόσμιας Ειρήνης.

            Η Τελετή Αφής και λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας καλλιεργεί κάθε φορά αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης ανάμεσα στους νέους όλου του κόσμου και αποτελεί την ελπίδα για μια παγκόσμια ειρήνη.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο;

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest