Επιστολή – επίσημο αίτημα Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας προς τον Πρόεδρο Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων

Την παραχώρηση του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «ΑΠΟΛΛΩΝ» άνευ ανταλλάγματος για μακροχρόνια χρήση ζητά από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στοχεύοντας στην αξιοποίηση του κτιρίου για στέγαση δομών παιδείας.

Απευθυνόμενος με σχετικό επίσημο αίτημά του στον Πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Δημήτρη Σταμάτη, έπειτα και από συνάντηση που είχε μαζί του σε εξαιρετικό κλίμα στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο κ. Γεωργιόπουλος ζητά την παραχώρηση του εν λόγω κτιρίου προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό για την εγκατάσταση και λειτουργία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, γραφεία κλπ).

Το συγκεκριμένο κτίριο ήταν μεταξύ εκείνων στα οποία είχε πραγματοποιήσει αυτοψία ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, που είχε επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να εξετάσει διαθέσιμα κτίρια κατάλληλα για στέγαση δομών εκπαίδευσης. Άλλωστε η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε τακτική διαβούλευση και συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείο Παιδείας) καθώς και με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιών Παιδείας.

Μέσα σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται και η εξαγγελθείσα απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για ίδρυση Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία αλλά και η εκφρασμένη βούληση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστου Μπούρα, όπως δημόσια έχει δηλώσει ο ίδιος, μετά από συναντήσεις του με τον κ. Γεωργιόπουλο, για δημιουργία δίγλωσσου μεταπτυχιακού τμήματος πολιτιστικών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία, σε τρόπο ώστε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων χώρων στέγασης αυτών των δομών.

Κάτω από αυτές τις θετικές εξελίξεις για τη δημιουργία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία ήταν πλέον ώριμες οι συνθήκες για την υποβολή του αιτήματος, καθότι δημόσια ακίνητα δεν μπορούν να παραχωρηθούν αν δεν τεκμηριώνεται και βεβαιώνεται η χρήση τους και η βιωσιμότητά τους.

Ο κ. Γεωργιόπουλος εντάσσει το αίτημα και στο γενικότερο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης που θα συμβάλει στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας, καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο. Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση και λειτουργικότητα του εν λόγω κτιρίου μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη μέσα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) από το Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) που έχει συμφωνήσει ο Δήμος με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στο αίτημά του, τέλος, ο κ. Γεωργιόπουλος τονίζει πώς το εν λόγω ακίνητο, αν και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση (στο κέντρο της πόλης), τελεί χρόνια τώρα σε αχρησία με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες φθορές και να εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων. (Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο το κείμενο του αιτήματος Γεωργιόπουλου προς Σταμάτη).

Από την αυτοψία Συρίγου – Γεωργιόπουλου στο παλιό ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ».
Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων κ. Δημήτρης Σταμάτης.
Το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στο κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το κείμενο του αιτήματος

Κύριε Πρόεδρε,
Η Ολυμπία εδώ και 3000 χρόνια αποτελεί έναν τόπο παγκόσμιας σημασίας για την ιστορία του πολιτισμού, ένα σύμβολο οικουμενικών αξιών, που θα συνεχίζει να καταυγάζει και στο μέλλον παναθρώπινα ιδεώδη.
Αυτά τα υψηλά πνευματικά, ηθικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, την καθιστούν έναν τόπο ιδιαίτερα ελκυστικό σε νέους κυρίως ανθρώπους, σε τρόπο ώστε εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικοί οργανισμοί απ΄ όλο τον κόσμο να αναζητούν τη διοργάνωση στην Ολυμπία συνεδρίων, συμποσίων, επιστημονικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.
Δυστυχώς όμως σε αναντιστοιχία με την υψηλή πολιτισμική και ιστορική σημασία της περιοχής, δεν διαθέτουμε σχεδόν καμία υποδομή που να υποστηρίζει και να αναδεικνύει τον αξιακό χαρακτήρα και το παγκόσμιο κύρος της.
Το τελευταίο διάστημα, ως Δημοτική Αρχή, βρισκόμαστε σε τακτική διαβούλευση και συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείο Παιδείας) καθώς και με τα Πανεπιστήμια Πατρών και Πελοποννήσου, για την ίδρυση και λειτουργία στην Αρχαία Ολυμπία, δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εστιών Παιδείας.
Κύριε Πρόεδρε,
Όπως καλώς γνωρίζετε και από τη δική σας επικοινωνία με τους Αρμόδιους Υπουργούς, η θετική βούληση της Κυβέρνησης έχει ήδη εκφραστεί και εμπράκτως όπως επίσης και των δύο Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, εις τρόπον ώστε να μην απομένει παρά μόνον η εξεύρεση των κατάλληλων χώρων εγκατάστασης και λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή αντιλαμβανόμενη την πολιτική και ηθική υποχρέωση και ευθύνη της, έναντι της παγκόσμιας σημασίας αυτού του τόπου και της αξίας του εθνικού κεφαλαίου, του Brand Ολυμπία, επιχειρεί να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, εκείνες τις δομές και τις υποδομές που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο.
Προς επίτευξη του σκοπού αυτού και με δεδομένο ότι ήδη έχουμε συμφωνήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη χρηματοδότηση όλων των έργων υποδομών πολιτισμού, αθλητισμού και Παιδείας μέσω μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) και ταυτόχρονα η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανασυγκρότησης της Περιοχής – η έναρξη των εργασιών υλοποίησης του οποίου, λαμβάνει χώρα σε λίγες ημέρες στην Αρχαία Ολυμπία- αιτούμεθα τη παραχώρηση του παλιού και επί πολλά χρόνια ανενεργού Ξενοδοχείου “ΑΠΟΛΛΩΝ” ιδιοκτησίας του Ταμείου σας, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό για την εγκατάσταση και λειτουργία δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηρίων, αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, γραφεία κλπ).
Υπενθυμίζουμε πώς το ακίνητο αν και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση (στο κέντρο της πόλης), τελεί χρόνια τώρα σε αχρησία με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί εκτεταμένες φθορές και να εγκυμονούνται κίνδυνοι ατυχημάτων.
Με γνώμονα τα προαναφερόμενα, και δεδομένης της επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ που θα δαπανηθούν για την ανακαίνισή του και της ιδιαίτερης υπεραξίας που θα λάβει από την αξιοποίησή του και λαμβάνοντας υπόψη το ιδιαίτερο καθεστώς που διέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρακαλούμε για την έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σας, του αιτήματός μας για παραχώρηση, άνευ ανταλλάγματος, στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, του κτιρίου του ξενοδοχείου “ΑΠΟΛΛΩΝ” για χρονική περίοδο 99 ετών.
Με τιμή,
Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας
Γεώργιος Γεωργιόπουλος

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest