-Συνάντηση Δημάρχου Γ. Γεωργιόπουλου με τον Υπουργό Χ. Στυλιανίδη

Το ζήτημα της εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτικής προστασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου με τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη.

Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε καταρχήν τον κ. Στυλιανίδη για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου και τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί ο χειμώνας για φαινόμενα πλημμυρών και κατολισθήσεων. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό για την ανάγκη μόνιμης θωράκισης και προστασίας  από τις φυσικές καταστροφές, όχι μόνο του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας αλλά και του συνόλου του Δήμου, των δασικών εκτάσεων, των αγροτικών – κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Ήδη εδώ και ένα χρόνο έχουν γίνει για το ζήτημα αυτό κατ’ επανάληψη συζητήσεις μεταξύ Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τόσο εγγράφως όσο και με προφορικές παρεμβάσεις, στην κατεύθυνση εκπόνησης μελέτης και υλοποίησης του έργου θωράκισης του Δήμου. Ο κ. Γεωργιόπουλος κατέθεσε στον κ. Στυλιανίδη την πρόταση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για εκπόνηση μελέτης από τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας με αντικείμενο την πρόληψη, την ενίσχυση των μέσων και των έργων για την προστασία της περιοχής, την εκπαίδευση, την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την προώθηση του εθελοντισμού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι πρόκειται για μια περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό πυρκαγιών, πλημμυρών και κατολισθήσεων που απαιτεί ειδική διαχείριση μέσω του προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου.

Να μη συμβεί ξανά…

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι είναι τεράστια η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης πάνω σε ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και κανείς δεν θα ήθελε να δει ξανά τον πύρινο εφιάλτη να καταστρέψει ή να απειλήσει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση επικινδυνότητας στην οποία έχουν περιέλθει περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σύμφωνα και με την πρόσφατη έκθεση της ΕΑΓΜΕ, που έγινε μετά από επιτόπια αυτοψία. Στάθηκε ακόμη και στον οικονομικοκοινωνικό αντίκτυπο της φετινής τεράστιας καταστροφής, τονίζοντας ότι για αρκετά χρόνια οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου δεν θα έχουν από τις εκμεταλλεύσεις τους εισόδημα ικανό να καλύψει τις βιοτικές τους ανάγκες.

Ο κ. Στυλιανίδης άκουσε με ενδιαφέρον τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, εκφράζοντας καταρχήν τη συμπάθειά του για τις οδυνηρές συνέπειες των πυρκαγιών στο Δήμο. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Δήμαρχο αλλά και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα υλοποίησης του προτεινόμενου σχεδίου. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ο Υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, ενδεχομένως μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, για να εξετάσουν από κοντά τις παραμέτρους μιας ενδεχόμενης υλοποίησης της προτεινόμενης μελέτης αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest