Ένας θεσμός που αφουγκράζεται, μεριμνά και παρεμβαίνει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, απόρροια μιας μακρόχρονης -αναγκαστικής λόγω Covid- αργίας, συνεχίζει την προσπάθεια αναβάθμισης και επαναπροσδιορισμού του, παρουσιάζοντας ένα μικρό αλλά ουσιαστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει όλα τα είδη των παραστατικών τεχνών καθώς και δύο σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις. 

«Πέρυσι, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας έθεσε τις βάσεις του, κάνοντας μια μεγάλη στροφή “απόδρασης” από το πρότυπο ενός επαρχιακού Φεστιβάλ» τονίζει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος. Και προσθέτει:

«Φέτος, δίπλα στις λίγες αλλά υψηλής ποιότητας εκδηλώσεις του, έχουμε και πάλι καινοτόμες, πρωτόγνωρες για την Ολυμπία πολιτιστικές δράσεις, όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια, με τους πολίτες σε ενεργό συμμετοχή. Αυτό μπορεί να είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, διότι συνιστά ένα είδος πρωτοπορίας για ένα περιφερειακό φεστιβάλ.Στόχος μας είναι, όταν ασφαλώς οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, να έχουμε διεθνείς παραγωγές και, ταυτόχρονα, να διατηρήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φεστιβάλ. Η πανδημία μας εμπόδισε για άλλη μια φορά να υλοποιήσουμε τις διεθνείς συνεργασίες που είχαμε προετοιμάσει από πέρυσι τόσο στον καλλιτεχνικό όσο και στον εκπαιδευτικό τομέα. Αναστέλλουμε την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου μας  για την επόμενη χρονιά. Με υπομονή και πίστη συνεχίζουμε τη σταδιακή αναμόρφωση του θεσμού. Μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Αμπαζή, έναν πολυβραβευμένο, διακεκριμένο συνθέτη και σκηνοθέτη, δουλεύουμε συστηματικά και υπεύθυνα για την προοπτική αυτού του Φεστιβάλ».

«Είναι η δεύτερη χρονιά που λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες», λέει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αρχαίας Ολυμπίαςκ. Δημήτρης Κωσταριάς, συμπληρώνοντας: Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας 2021, αν και διαφορετικό, είναι και φέτος παρόν για να μεταδώσει μηνύματα ζωής, χαράς και πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον. Για φέτος η καινοτομία είναι α) η πολιτιστική αποκέντρωση, δηλ. η υλοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης σε επιλεγμένα μεγάλα χωριά του Δήμου μας και σε εξωτερικούς χώρους, στοχεύοντας στην προαγωγή, καλλιέργεια, συμμετοχή και διάδοση του πολιτισμού ως ένα κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, σε όσο το δυνατόν ευρύτερα στρώματα της υπαίθρου και β) το καινοτόμο παιδαγωγικό πρόγραμμα δημιουργίας ψηφιακού οδηγού ξενάγησης “Γίνε ο ξεναγός σου” για εφήβους, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας».

Μια διαφορετική φιλοσοφία

Στο πρόγραμμα αναφέρεται εκτενώς ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Θοδωρής Αμπαζής, τονίζοντας τα εξής:

«Η αναστολή των περισσότερων κοινωνικών δραστηριοτήτων και της λειτουργίας των συναφών επαγγελματικών δομών, δημιούργησε μεγάλα ρήγματα τόσο στη σχέση των ανθρώπων όσο και σε όποια «βεβαιότητα» είχε εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, κυρίως των, μέχρι πρότινος, εύρωστων δυτικών κοινωνιών. Αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει την Τέχνη, τόσο στη λειτουργία όσο και την εκάστοτε στοχοθεσία της. Η ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων μπροστά στο νέο μετά-covid τοπίο είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι Πολιτιστικοί Οργανισμοί σε όλον τον κόσμο επανεξετάζουν την πολιτική τους και προτάσσουν την ανάγκη δράσεων που ενεργοποιούν την κοινότητα, δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και δημιουργικότητας και παρέχουν γνωστικά εργαλεία στους θεατές καλλιεργώντας την κριτική τους σκέψη.

Από την προηγούμενη χρονιά -εν μέσω της υγειονομικής κρίσης- το Φεστιβάλ εισήγαγε μια διαφορετική φιλοσοφία στον προγραμματισμό του. Πρότεινε μια σειρά από επεμβατικές δράσεις, εκπαιδευτικού χαρακτήρα,  μέσω της ενδυνάμωσης των συνεργασιών με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς και της πρόσκλησης σημαντικών καλλιτεχνών και εξειδικευμένων εκπαιδευτών. Διοργάνωσε σεμινάρια -με δωρεάν συμμετοχή- για τους πολίτες διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και οργάνωσε συζητήσεις με καλλιτέχνες και θεατές ώστε να ξεκινήσει ένας κύκλος ανταλλαγής ιδεών και βαθύτερης κατανόησης των παραστάσεων. 

Σημαντικές συνεργασίες

Φέτος, δεν μπόρεσαν να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι, που χρειάζονται για να εφαρμοστεί πλήρως ο στρατηγικός σχεδιασμός του φεστιβάλ. Εξασφάλισε όμως τη συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης για πρώτη φορά, μέσω της ΚΕΔΑΟ, διεκδίκησε και επιλέχθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να χρηματοδοτηθεί  ένα καινοτόμο πρόγραμμα για εφήβους. Πρόκειται για μια ιδέα της θεατροπαιδαγωγού Αγγελικής Τόμπρου και αφορά στη δημιουργία ενός πρωτότυπου ψηφιακού ξεναγού για παιδιά, που θα δημιουργηθεί αξιοποιώντας ιδέες των ίδιων των παιδιών. Ο παρεμβατικός  χαρακτήρας του Φεστιβάλ συνεχίζεται με μια πρωτότυπη δράση: το Φεστιβάλ ταξιδεύει στα χωριά του Δήμου και προσφέρει δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Το Τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Δύο σημαντικοί ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, ο Θοδωρής Σκυφτούλης και ο Ντίνος Ποντικόπουλος παρουσιάζουν τη διάσημη λαϊκή κωμωδία (γράφτηκε το 1971 και έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν) σε μια άμεση και μεστή σκηνοθεσία της Δανάης Σπηλιώτη. Με τη δράση αυτή, δίνεται η ευκαιρία σε  ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το θέατρο στην Ολυμπία, να βιώσουν τη μαγεία του θεάτρου, να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν. Μια διαφορετική, αλλά εξίσου σημαντική εμπειρία, θα έχουν όσοι παρακολουθήσουν τη βραβευμένη καναδική ταινία «Αντιγόνη», της Sophie Deraspe . Η προβολή – προσφορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, με δωρεάν παρακολούθηση- δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες  να δουν μια εξαιρετική σύγχρονη διασκευή  της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Η βραβευμένη ταινία (Καλύτερη καναδική ταινία για το 2019-Διεθνές Φεστιβάλ Τορόντο), αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός, τη δολοφονία του Alberto Villanueva, μετανάστη από την Ονδούρα, από την καναδική αστυνομία το 2008. Χρησιμοποιώντας αυτούσια κομμάτια από τον Σοφοκλή η Deraspe συνθέτει μια νέα εκδοχή της Αντιγόνης, επικαιροποιώντας την ιστορία και προβάλλοντας τον αγώνα για δικαιοσύνη και ισοτιμία. Όχι τυχαία, συμπεριλάβαμε στο πρόγραμμά μας και τη θεατρική παράσταση Αντιγόνη, του Σοφοκλή, ώστε οι θεατές να έχουν τη δυνατότητα γόνιμης σύγκρισης.

Στο θέατρο «Ολυμπία – Φλόκα»

Το πρόγραμμα του θεάτρου «Ολυμπία-Φλόκα»  ξεκινά με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου και την παράσταση «ΜΙΑ ΚΟΡΗ Τ’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ!: Οι γυναίκες στην Επανάσταση του 1821» που επιμελείται και παρουσιάζει ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, προσφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συμμετέχουμε έτσι κι εμείς στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι παράλληλα με την ελληνική δημοτική μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς, θα παρουσιαστούν άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου Ελληνίδων πατριωτισσών, που παρά τη σημαντική συμβολή τους στον αγώνα, η ιστορία τις αγνόησε. 

Το θεατρικό πρόγραμμα έχει γνώμονα της παρουσίαση της νεότερης γενιάς των Ελλήνων δημιουργών. Τέσσερεις -ήδη καταξιωμένοι- νέοι σκηνοθέτες παρουσιάζουν ο καθένας την προσωπική του ματιά σε σκηνικές αναγνώσεις διαφορετικών ειδών θεάτρου:

Ο Γιώργος Νανούρης είναι σκηνοθέτης ηθοποιός και σκηνογράφος, απόφοιτος της Δραματικής σχολής του «Ωδείου Αθηνών» με μεγάλο ήδη βιογραφικό και πολλές σημαντικές παραστάσεις. Σκηνοθετεί την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» που θα έρθει στην Ολυμπία μετά την πρεμιέρα της στην Επίδαυρο. 

Ο Σάββας Στρούμπος είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, απόφοιτος της σχολής του ‘Εθνικού Θεάτρου». Υπήρξε για πολλά  χρόνια βασικός συνεργάτης  του διασημότερου αυτή τη στιγμή Έλληνα σκηνοθέτη, του Θόδωρου Τερζόπουλου. Θα παρουσιάσει μαζί με την ομάδα του (Ομάδα Σημείο Μηδέν) την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Η παράσταση έχει περιοδεύσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και θεωρείται πλέον κλασική στον χώρο του ερευνητικού θεάτρου. 

Η Έλενα Μαυρίδου είναι ηθοποιός, δραματουργός, σκηνοθέτις και σκηνογράφος, απόφοιτος της σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και βραβευμένη με το θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» επίσης με το βραβείο της «Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Χορού» για το σύνολο της δουλειάς της. Θα παρουσιάσει μια  δική της εκδοχή της «Κοκκινοσκουφίτσας» σε μια παράσταση για παιδιά που εξυμνεί την τέχνη του θεάτρου. 

Τέλος ο νεότερος, ο Νικορέστης Χανιωτάκης, μια ανερχόμενη δύναμη στον χώρο του θεάτρου, είναι σκηνοθέτης ηθοποιός και δραματουργός, απόφοιτος της “Δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης”.  Θα παρουσιάσει την περίφημη Μήδεια  του Μποστ. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική-καυστική διασκευή της Μήδεια του Ευριπίδη. 

Ο Σωκράτης Μάλαμας με τα δημοφιλή τραγούδια του ολοκληρώνει τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ με τον καλύτερο τρόπο. Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της χώρας έρχεται στο θέατρο  «Ολυμπία-Φλόκα», σε μια μουσική παράσταση που θα ξορκίσει την κακοδαιμονία των τελευταίων χρόνων».   

(ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΡΧΕΙΟ)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest