-Με επιτυχία η εκδήλωση στο Δημαρχείο

Η κάθε μορφής βία που βιώνουν οι γυναίκες λόγω του φύλου τους είναι μια μάστιγα που η σύγχρονη κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει, όπως τονίστηκε στην επιτυχημένη εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, η Κοινωφελής Επιχείρηση (ΚΕΔΑΟ), η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή του Κέντρου Κοινότητας και του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι οι σχέσεις των ανθρώπων από τις πρωτόγονες κοινωνίες μέχρι σήμερα είναι σχέσεις ισχύος και εξουσίας, με τον άνδρα στην κορυφή αυτής της κοινωνικής ισχύος. Σημείωσε ότι παρά τις προσπάθειες του δυτικού πολιτισμού να αμβλύνει αυτή τη σχέση ισχύος, υπάρχουν φαινόμενα βίας πολλών μορφών κατά των γυναικών που προβληματίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Εστίασε στις μεγάλες προσπάθειες του φεμινιστικού κινήματος που βοήθησαν στην ανάδειξη του προβλήματος όμως η ισοτιμία ανδρών και γυναικών παραμένει ζητούμενο. Τέλος τόνισε ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας πάντα θα στηρίζει πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην αντιμετώπιση εν γένει του προβλήματος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου, Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων από την πρώτη στιγμή στέκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που αγωνίζεται να σπάσει τα δεσμά του φόβου, της κακοποίησης και της ανασφάλειας συνδιοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε μια σειρά από δράσεις που στοχεύουν σε αυτό. Στο Δήμο μας, λειτουργούν δύο δομές-προγράμματα, το Κέντρο Κοινότητος και το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, οι εργαζόμενοι των οποίων κατά καιρούς έχουν βοηθήσει και δώσει κατευθύνσεις σε γυναίκες, οι οποίες τους έχουν αναφέρει περιστατικά βίας».

Ο κεντρικός ομιλητής κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Πύργου τόνισε ότι καθημερινά παγκοσμίως πολλές γυναίκες κακοποιούνται σωματικά, λεκτικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά και οικονομικά και αυτό καθημερινά μεγαλώνει, τονίζοντας: «Εμείς προσπαθούμε σε πολλούς Δήμους και στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να αναγνωρίζουν τη βία, να κάνουμε αυτό το θέμα να πάψει να είναι ιδιωτικό να γίνει δημόσιο και να καταφέρουν να βοηθήσουν πραγματικά τις γυναίκες που έχουν ανάγκη». Τόνισε ακόμη ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάψουν να κλείνουν τις πόρτες τους θεωρώντας ότι αυτό είναι πρόβλημα του διπλανού και όχι δικό τους, ούτε να κουνούν το κεφάλι τους μοιρολατρικά, αλλά να απευθύνονται στο Δήμο και στις κοινωνικές δομές του για να υπάρξουν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται. Καταλήγοντας είπε ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου θα είναι στο πλευρό του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για οτιδήποτε χρειαστεί στη διαχείριση αυτού του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος.

Χαιρετισμό έκανε και η Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας κα Ελένη Πρίνου, κάνοντας έναν απολογισμό δράσης παρεμβάσεων και συνεργασίας με το Συμβουλευτικό Κέντρο πάνω στο πρόβλημα αυτό. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, το οποίο εκδήλωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για το θέμα με ερωτήσεις και εποικοδομητικό διάλογο με τους διοργανωτές. Στους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό δώρο (κλειδοθήκη) με μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, την επιμέλεια των οποίων ανέλαβε το μέλος της Επιτροπής Ισότητας κα Άννα Παπαϊωάννου. Εντυπωσιακά ήταν τα έργα ζωγραφικής που κοσμούσαν την αίθουσα, από το ΚΔΑΠ και τον Παιδικό Σταθμό «Μικρός Αρκούδος» του Δήμου, με μέριμνα της παριστάμενης εκπαιδευτικού των δομών αυτών κας Σοφίας Ψαρρά.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας κ. Νίκος Αναστασόπουλος, η Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Αρχαίας Ολυμπίας κα Σούζυ Μαρούδα, εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ Πύργου, κ.α. Το Κέντρο Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα  2014-2020».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest