Με μεγάλη επιτυχία η συνδιοργάνωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο αίθριο του νέου Αρχαιολογικό Μουσείου

Την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είχαν όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022 στο αίθριο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ολυμπίας. Η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η Ηλεία επιζητά δράσεις και εκδηλώσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Η συναυλία που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, εντάχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση η οποία έχει συναφθεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Σκοπός αυτής της σύμβασης είναι η αναβάθμιση του διεθνούς πολιτιστικού χαρακτήρα της Αρχαίας Ολυμπίας,», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της συναυλίας. Ευχαρίστησε θερμά τους Μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και προσωπικά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Λουκά Καρυτινό για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμητική παρουσία τους στην Ολυμπία, σημειώνοντας μάλιστα πως η επιλογή του ειδυλλιακού χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου ήταν η ιδανική, για την φιλοξενία της ιστορικής ΚΟΑ. «Στόχος, μας μέσα από αυτή τη συναυλία, είναι να δώσουμε στο κοινό της Ηλείας την ευκαιρία για να απολαύσει καλή και ποιοτική μουσική, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η συμφωνική μουσική είναι ένα είδος μουσικής που επιλέγεται από μικρή μερίδα κοινού, προερχόμενο μόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος, και κάλεσε το κοινό να απολαύσει αυτό το μοναδικό ταξίδι, δεσμευόμενος, μαζί με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, να συνεχίσουν να διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις, καθ’ απαίτηση του κοινού, η οποία εκφράστηκε με τη μεγάλη ανταπόκρισή του, «πλημμυρίζοντας» το αίθριο του Μουσείου. Δέσμευση που είχε εκφράσει και ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά τον χαιρετισμό του, ευχαριστώντας θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη για την άριστη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο φορέων, κάνοντας όμως ειδική αναφορά και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ.Γιαννόπουλο για την προσωπική επιλογή και επιμέλεια στην διοργάνωση της συναυλίας με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε ο κ. Καρυτινός, ευχαριστώντας τους κ.κ Γιαννόπουλο και Γεωργιόπουλο για την πρόσκληση και τη φιλοξενία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην «αισθητική ενέργεια που παράγεται από τις μαγικές δονήσεις του χώρου, οι οποίες, μαζί με τις νότες που εκπέμπονται από τη συμφωνική ορχήστρα  προσφέρουν τεράστια αισθητική και πνευματική ικανοποίηση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μοναδική μουσική εμπειρία

Το πρόγραμμα άνοιξε με συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων μουσουργών, του Νίκου Σκαλκώτα με τέσσερις από τους 36 Ελληνικούς Χορούς, έργο που αποπνέει τη δική του, μετουσιωμένη άποψη της δημοτικής μουσικής, και του Μίκη Θεοδωράκη με το ατμοσφαιρικό Adagio. Η βραδιά έκλεισε με την Πρώτη Συμφωνία του Μπετόβεν να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στην παράδοση και την ανανέωση, ακολουθώντας τα κλασικά πρότυπα των σπουδαίων συμφωνιών των Χάυντν και Μότσαρτ αλλά εμπεριέχοντας ταυτόχρονα όλες τις συνταρακτικές καινοτομίες που θα εκδηλώνονταν λίγο αργότερα στις επόμενες συμφωνίες του κορυφαίου Γερμανού μουσουργού. Στο πόντιουμ η ανερχόμενη αρχιμουσικός Κάτια Μολφέση, που κέρδισε, μαζί με τους ταλαντούχους μουσικούς, το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο στο τέλος της συναυλίας έσπευσε να συγχαρεί και να ευχαριστήσει τους διοργανωτές και συντελεστές για την μοναδική εμπειρία που τους προσέφεραν, μέσα από αυτή την πραγματικά ξεχωριστή συναυλία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest