Με επιτυχία έκλεισε η αυλαία της τριακοστής πρώτης (ΧΧΧΙ) Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας η οποία πραγματοποιήθηκε από 11-14 Μαΐου 2023 στην Αρχαία Ολυμπία.

Η Ολυμπιάδα φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας όπου συμμετείχαν αποστολές από 50 χώρες με 100 μαθητές Λυκείου και τους συνοδούς καθηγητές τους. Οι συμμετέχοντες στην Ολυμπιάδα ήταν νικητές των εθνικών διαγωνισμών φιλοσοφίας, σε μια παγκόσμια ειρηνική συνεύρεση νέων που διαγωνίζονται μέσω της συγγραφής ενός φιλοσοφικού δοκιμίου για μετάλλια και διακρίσεις.

Ως διοργανώτρια χώρα η Ελλάδα συμμετείχε φέτος με τους 10 πρωτεύσαντες στον Πανελλαδικό Mαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου, που διοργανώνει το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών ανελλιπώς από το 2011. Ως Οργανισμός η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ) τελεί υπό την εποπτεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και ενεργεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Είναι αξιοσημείωτες οι βραβεύσεις και διακρίσεις που έλαβαν οι συμμετέχοντες στην ΔΟΦ Έλληνες μαθητές κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς και η αναγνώριση της αξίας τους μέσω της λήψης υποτροφιών και εγγραφής τους σε Πανεπιστήμια παγκόσμιου κύρους.

Κεντρικό θέμα της 31ης ΔΟΦ ήταν «A Life in Fair Competition». Η Ολυμπιάδα περιλάμβανε εκτός από το διαγωνιστικό της μέρος ομιλίες, διαλέξεις και πάνελ γύρω από τη θεματική του θεμιτού ανταγωνισμού ως παράγοντα διαμόρφωσης της σύγχρονης κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας. Ένα ειδικό αφιέρωμα αφορούσε στη φιλοσοφική σκέψη του καταγόμενου από την Αρχαία Ολυμπία σύγχρονου Έλληνα φιλοσόφου Παναγιώτη Κονδύλη.

Στην Οργανωτική Επιτροπή το Πανεπιστήμιο Πατρών εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρύτανη Καθηγητή Δ. Μαντζαβίνο, το δε Τμήμα Φιλοσοφίας από τον Πρόεδρο Αν. Καθηγητή Μιχαήλ Παρούση. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος συμμετέχει με ορισμένους εκπροσώπους τους Αντιπεριφερειάρχες, Ανδρέα Φίλια και αναπληρωματικό μέλος τον Νίκο Κοροβέση. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Harvard είχε ως εκπρόσωπο τον καθηγητή Ν. Πρεβελάκη και ως αναπληρωματικό μέλος τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΚΕΣ Χρήστο Γιαννόπουλο, η δε Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, είχε ως εκπρόσωπο τον Λυκειάρχη του Αρσακείου Πατρών Δρ. Εμ. Πετράκη.

Ουσιώδης υποστηρικτής και αρωγός στην προσπάθεια στάθηκε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμαρχο Γιώργο Γεωργιόπουλο, όπως επίσης και ο ΕΛΚΕ του Παν. Πατρών με τον Διευθυντή του Αντιπρύτανη Π. Δημόπουλο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest