-Μοιράστηκε σε μαθητές σε εκδήλωση στο Πούσι

Με ένα επετειακό τετράδιο, το οποίο περιέχει αναφορά στις ηρωικές μάχες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας άρχισαν συμβολικά οι δράσεις του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία.

Το τετράδιο θα προσφερθεί σε όλους τους μαθητές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και η αρχή έγινε την Παρασκευή 28 Μαΐου, με αφορμή ειδική επετειακή εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Λάλα στον ιστορικό χώρο της ομώνυμης μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα. Στις πρώτες του σελίδες αναφέρεται στις ιστορικές μάχες στο Πούσι, στα στενά του Κατσαρού και στη συμβολή προσωπικοτήτων της περιοχής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα της την παρουσίαση στους μαθητές των αρματωσιών και των φορεσιών του 1821. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα όπλα των αγωνιστών του ’21 και μερικές από τις βασικές φορεσιές της εποχής, αυθεντικά μουσειακά κομμάτια που έφερε από την Αχαϊκή πρωτεύουσα ο Σκοπευτικός όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε ότι η επιλογή του χώρου για την παρουσίαση του υλικού ήταν ιδανική, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του χώρου, με έργα και παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν σύντομα. Στάθηκε επίσης στη διδακτική σημασία του τετραδίου που δημιούργησε ο Δήμος, σημειώνοντας ότι αυτό το έντυπο μπορεί να μυήσει με τον τρόπο του τα παιδιά στην τοπική μας ιστορία.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος που είχε την επιμέλεια της έκδοσης του τετραδίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος έχει προγραμματίσει δέκα δράσεις για να τιμήσει την εθνική Παλιγγενεσία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Τέλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ρόη Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στη συμβολή του τετραδίου στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος αλλά και της αγάπης των μαθητών στην τοπική ιστορία.

Η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», τον οποίο εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος, κ. Φώτης Βερβίτας και ο γ. γραμματέας, κ. Γιώργος Κουρκούτας. Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε ο Διευθυντής του Δ.Σ. Λάλα και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης», κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Πάτρας, κ. Κώστας Βαγγελάκος, παρουσίασε τα όπλα και τη χρήση του καθενός στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Το «παρών» έδωσε επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος.

Το εξώφυλλο του επετειακού τετραδίου με τον πίνακα του Θεόφιλου (εμπνευσμένο από το έργο του Peter von Hess) για τη μάχη στο Πούσι.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest