Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουλίου στο Πελόπιο μια ξεχωριστή ημερίδα του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με θέμα «Νέες προσεγγίσεις στις σχέσεις των φύλων».

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του ιερού ναού Αγίου Βασιλείου Πελοπίου, όπου η καθ’ ύλην αρμόδια Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας κα Ρόη Αντωνοπούλου, ανοίγοντας τις εργασίες, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των διακρίσεων αλλά και κάθε μορφής βίας, τονίζοντας:  

«Η ημερίδα, θα ασχοληθεί κυρίως με το ζήτημα που διαπερνά όλη την κοινωνία και δεν είναι άλλο από τις σχέσεις των φύλων σε όλες τις εκφάνσεις και τις ηλικιακές φάσεις της ζωής των ανθρώπων, μέσα στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον, στον εργασιακό χώρο και εν γένει στις διαπροσωπικές σχέσεις. Είναι η πρώτη μιας σειράς ημερίδων που θα λάβουν χώρα και στις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες του Δήμου μας, μέσω των οποίων θα επιχειρήσουμε να αντιληφθούμε τί κυριαρχεί στις σχέσεις των φύλων, να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να προβληματιστούμε σχετικώς και να αρχίσουμε ίσως σιγά-σιγά να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τη σχέση μας με τους άλλους».

Ακολούθως η συντονίστρια – Κοινωνική Λειτουργός του Κέντρου Κοινότητας Αρχαίας Ολυμπίας, κα Ελένη Πρίνου, παρουσίασε το πλαίσιο λειτουργίας και τις δράσεις της δομής, τονίζοντας ότι οι πόροι του Κέντρου Κοινότητας προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Θεματικού Στόχου 9 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2014-2020. Εν συνεχεία ο Ψυχολόγος κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος παρουσίασε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου.

Την κεντρική παρουσίαση έκανε η καθηγήτρια – σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, κα Αικατερίνη Φραγκούλη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επιθυμία όλων των ανθρώπων να απολαμβάνουν αρμονικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, στην εργασία και στο κοινωνικό τους περιβάλλον, δεν βρίσκει πάντα πρόσφορο έδαφος. Ισχυρά εμπόδια όπως οι προκαταλήψεις ανάμεσα στα δύο φύλα,  τα κοινωνικά ταμπού, η χαμηλή αυτοεκτίμηση που οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης, κ.α καθιστούν όλο και δυσκολότερη την άντληση ικανοποίησης και χαράς μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις. Στόχος, λοιπόν, της ημερίδας ήταν να παρακινήσει τον κάθε συμμετέχοντα να αναθεωρήσει λανθασμένες η περιοριστικές απόψεις που ίσως έχει και να υιοθετήσει τις άμεσα εφαρμόσιμες ιδέες που παρουσιάστηκαν, ώστε να διεκδικήσει τη ποιότητα ζωής που του αξίζει μέσα στον οικογενειακό κύκλο, στο εργασιακό περιβάλλον και γενικότερα στο κοινωνικό του περίγυρο. Προβλήθηκε μάλιστα και ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σε σχέση με το θέμα της ημερίδας.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες από τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο στην κα Θεοδοσία Μαρούδα και από τον Διευθυντή Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Γιώργο Φωτεινόπουλο στην κα Βικτωρία Βασιλοπούλου, για την προσφορά τους στα κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, Αρχιμανδρίτης κ. Φιλάρετος Σπανόπουλος, η Βουλευτής κα Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Πύργου κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, και ο κ. Φωτεινόπουλος. Εκτός των προαναφερόμενων, στην ημερίδα παραβρέθηκαν επίσης, η Αντιδήμαρχος Ζαχάρως κα Δήμητρα Σκαλτσά, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας κ. Νίκος Μαρούντας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Πελοπίου κ. Δημήτρης Στασινόπουλος, Στρεφίου κα Αθανασία Κούρβα, Αρχαίας Πίσας κ. Σοφιανός Σοφιανόπουλος και Κοσκινά κ. Αντώνης Αποστολόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, στελέχη της αυτοδιοίκησης, ενώ χαιρετισμούς έστειλαν οι Βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest