Οδικές συνδέσεις Πελοπίου, Πλατάνου με Εθνική Οδό και Φλόκα με Αρχαία Ολυμπία

Υποδομές και χώροι άθλησης σε 14 Κοινότητες

Ο Δήμος υπέβαλε τους φακέλους στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τους δύο πρώτους φακέλους με προτάσεις έργων προς ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπέβαλε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με συνολικό ύψος χρηματοδότησης που αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η μια πρόταση αφορά το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης των δρόμων που συνδέουν την Εθνική Οδό Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας με τις Κοινότητες Πελοπίου και Πλατάνου, καθώς και την Κοινότητα Φλόκα με την Αρχαία Ολυμπία, προϋπολογισμού 1.600.000€. Η άλλη πρόταση αφορά την αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων σε 14 Κοινότητες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, συνολικού προϋπολογισμού 832.000 ευρώ.

Ασφαλείς οδικές συνδέσεις

Σχετικά με το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης των οδικών συνδέσεων Πελοπίου – Πλατάνου με την Ε.Ο. και βελτίωσης του τμήματος Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με τη μελέτη, οι παρεμβάσεις έχουν ως εξής:

Από E.O. έως Κοινότητα Πελοπίου θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια στην αριστερή πλευρά της οδού, με κατεύθυνση προς Πελόπιο και μέχρι το γήπεδο, πεζοδρόμηση μετά τη σιδηροδρομική γραμμή αριστερά και δεξιά του δρόμου, ηλεκτροφωτισμός σε όλο το μήκος των 1.600μ., καθιστικά, κάδοι απορριμμάτων και καλλωπισμός της οδού. Επίσης προβλέπεται διαπλάτυνση και εξομάλυνση 3 επικινδύνων στροφών στο ύψος του γηπέδου, ασφαλτόστρωση και σήμανση. Επιπλέον, θα γίνει καθαρισμός του ρέματος που εφάπτεται της οδού, κατασκευή συρματοκιβωτίων σε επικίνδυνες στροφές και κατασκευή τοίχου αντιστήριξης, για προστασία από το παρακείμενο ρέμα.

Από E.O. Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας προς Πλάτανο θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια στην αριστερή πλευρά της οδού, καθώς και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος των 1.000μ. Σε ολόκληρη την οδό προβλέπεται ασφαλτόστρωση σ’ όλο το πλάτος, οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, δεντροφύτευση, εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος και τοποθέτηση καθιστικών και κάδων απορριμμάτων.

Από Φλόκα έως Αρχαία Ολυμπία θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια στην βόρεια πλευρά της οδού και μέχρι μήκους 850μ, τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος των 850μ. και οριζόντια σήμανση. Επίσης θα κατασκευαστεί τοίχος αντιστήριξης μήκους 400μ. κυμαινόμενου ύψους από 1,50μ. έως 2μ. για την υποστήριξη του πρανούς ανάντη του πεζοδρομίου.

Και στις τρεις περιπτώσεις θα κατασκευαστούν αγωγοί ομβρίων και φρεάτια που θα συνδεθούν με τα υφιστάμενα δίκτυα.

Αθλητικοί χώροι με σύγχρονες προδιαγραφές

Φάκελο με σημαντικά αθλητικά έργα σύγχρονων προδιαγραφών, για την έδρα και πολλές ακόμη Κοινότητες, υπέβαλε προς την Περιφέρεια ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, στα πλαίσια της αναβάθμισης αθλητικών εγκαταστάσεων πρόκειται να γίνουν οι ακόλουθες εργασίες:

-Στα γήπεδα Πλατάνου, Πελοπίου, Στρεφίου, Σμίλα: Εξοπλισμός χώρων ιατρείων και  αποδυτηρίων, εξοπλισμός πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, ηλεκτρολογικές εργασίες και τοποθέτηση χημικών τουαλετών θεατών.  Στο γήπεδο Σμίλα προβλέπεται επιπλέον και κατασκευή διαχωριστικής περίφραξης μεταξύ κερκίδων και αγωνιστικού χώρου.

-Νέα γήπεδα 5Χ5 στις Κοινότητες Αρχαίας Πίσας, Ηράκλειας, Αχλαδινής, Ξηροκάμπου, Κούμανι, Πέρσαινας, Χελιδονίου, και στον Οικισμό Πανόπουλου της Κοινότητας Αντρωνίου, καθώς και το γήπεδο 7Χ7 στη Νεμούτα, θα κατασκευαστούν με όλες τις τελευταίες προδιαγραφές της FIFA (υποδομές απορροής υδάτων, περιφράξεις, συνθετικοί χλοοτάπητες, ηλεκτροφωτισμοί, κ.α.). Η κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5×5 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 40μ.x20μ. και γηπέδου ποδοσφαίρου 7×7 διαστάσεων αγωνιστικού χώρου 50μ.x30μ. θα γίνει σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

«Λύσεις για τους δημότες»

«Δίνουμε λύση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφαλή οδική πρόσβαση στις Κοινότητες αυτές, που είναι από τις πλέον μεγάλες πληθυσμιακά στον Δήμο μας», τόνισε σχετικά ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, υπογραμμίζοντας: «Ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις και χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, να την θέσουμε σε πορεία υλοποίησης. Οι συνδετήριοι δρόμοι από την Ε.Ο. Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας προς Πελόπιο και Πλάτανο δεν είναι μόνο επικίνδυνοι, αλλά και τεχνικά ανεπαρκείς, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τον ημερήσιο φόρτο οχημάτων, ούτε και την ασφαλή διέλευση των πεζών. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν και στο δρόμο που συνδέει την Κοινότητα Φλόκα με την Αρχαία Ολυμπία, ιδίως το καλοκαίρι που υπάρχει αυξημένη κίνηση οχημάτων και πεζών».

Αναφερόμενος στα αθλητικά έργα, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Το σύνολο σχεδόν των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου μας δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας με τα σύγχρονα πρότυπα. Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια, με την εκπόνηση μελετών από την Τεχνική μας Υπηρεσία και ο φάκελος βρίσκεται ήδη στην Περιφέρεια, προς ένταξή του στο αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Τα έργα αυτά θα δώσουν πνοή στις Κοινότητες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και παρέχοντας κίνητρα στους νέους να κάνουν πιο ενδιαφέρουσα τη διαμονή στον τόπο τους. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την άμεση ανταπόκρισή της στη χρηματοδότηση των έργων».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας, δήλωσε: «Στα πλαίσια των παρεμβάσεων που κάνει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών του και αφού ιεραρχήσαμε τις ανάγκες καθώς και τις χρηματοδοτήσεις που “τρέχουν” από τους φορείς, συντάξαμε τις δυο μελέτες με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου που ευχαριστούμε θερμά, χωρίς τη βοήθεια εξωτερικού μελετητή. Η παρέμβαση που αφορά τις συνδέσεις των Κοινοτήτων με κεντρικούς άξονες, θα συμβάλλει στην ασφάλεια κινήσεως οχημάτων και πεζών καθώς και στην αισθητική αναβάθμιση μεγάλων αστικών ιστών του Δήμου μας.

Επιπρόσθετα, σχετικά με τη βελτίωση – κατασκευή αθλητικών υποδομών και κατόπιν συνεννόησης της Τεχνικής Υπηρεσίας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Αθλητισμού κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, μετά την υλοποίηση των έργων αυτών θα διασφαλίσουμε τη νομιμότητα των ενεργών αθλητικών εγκαταστάσεων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια των νέων της περιοχής μας και ταυτόχρονα θα δίνουμε τη δυνατότητα άθλησης δημοτών μας σε απομακρυσμένες κοινότητες».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest