«Η Ολυμπία πρέπει να συναντηθεί με τη νέα εποχή», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, παρουσιάζοντας το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτοματοποίησης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, με εφαρμογές «Smart Cities» και εξοικονόμηση ενέργειας.

Πρόκειται για ένα έργο αντικατάστασης των συμβατικών φωτιστικών δρόμου, με τη μικρή διάρκεια ζωής, την ασταθή φωτεινότητα, και την πολύ υψηλή κατανάλωση ενέργειας, με νέους λαμπτήρες LED, που θα ελέγχεται κεντρικά από ολοκληρωμένη «έξυπνη» πλατφόρμα τηλε-διαχείρισης. Το έργο, πρώτο στο είδος του σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκτός από ελεγχόμενο και υψηλής ποιότητας φως, θα προσφέρει βελτιωμένη οπτική απόδοση και καλύτερη ατμόσφαιρα στο αστικό περιβάλλον, αλλά και εξοικονόμηση ενέργειας πλέον του 70%, μειώνοντας έτσι το κόστος και το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου. Επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι το έργο να καλύψει όλη την έκταση του Δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, το δε κόστος του και η συντήρησή του να μην επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους δημότες, δίνοντας σε βάθος χρόνου και δυνατότητα μείωσης των τελών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Η Ολυμπία πρέπει να συναντηθεί με τη νέα εποχή. Πολλά χρόνια τώρα είχαμε συμφιλιωθεί με την ήττα, την υστέρηση, την έλλειψη σύγχρονου βηματισμού. Η νέα εποχή απαιτεί ποιοτικές υπηρεσίες με χρήση σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων. Βασική προεκλογική μας δέσμευση αποτελούσε η ενεργειακή αναβάθμιση όλου του δημοτικού φωτισμού. Σήμερα κάνουμε την αρχή για να φύγουμε από το παλιό μοντέλο ενός σκοτεινού Δήμου με καμένες λάμπες, με κακό φωτισμό σε δρόμους και πλατείες, με πολίτες και δημοτικές υπηρεσίες που ταλαιπωρούνταν χωρίς αποτέλεσμα. Θέλουμε ένα Δήμο φωτισμένο από το κέντρο του μέχρι το τελευταίο χωριό, που θα προσφέρει ασφάλεια στον πολίτη που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά ούτε αυτόν ούτε τον Δήμο.

«Πρώτοι στην Περιφέρεια»

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε- συνέχισε ο κ. Γεωργιόπουλος-  την υπογραφή σύμβασης για την ωρίμανση του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση του Οδοφωτισμού της πόλης, με εξοικονόμηση ενέργειας και εφαρμογές έξυπνης πόλης (Smart Cities). Υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε ο πρώτος Δήμος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ένας από τους λίγους πανελλαδικά που προχωράει σ’ ένα τέτοιο βήμα συνάντησής του με την σύγχρονη εποχή. Προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς, όπως απαιτεί πια η ζωή. Η ωρίμανση του έργου προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 4 μήνες και σε περίπου ένα χρόνο και κάτι από τώρα θα παραδώσουμε ένα σύγχρονο έργο στους δημότες μας.

Στόχος του έργου είναι η προσφορά ποιοτικού φωτισμού με ταυτόχρονα με εξοικονόμηση ενέργειας, με αντικατάσταση των καμένων λαμπτήρων σε 24 ώρες και έλεγχο μέσω ηλεκτρονικού κεντρικού συστήματος. 

Θα ήθελα με την ευκαιρία να δηλώσω πως το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση παρουσιάσουμε τη δουλειά που έχουμε συστηματικά κάνει και προγραμματίσει για να μετατρέψουμε και την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δήμο μας συνολικά σε μια σύγχρονη έξυπνη πόλη και Δήμο, με εφαρμογές σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, που θα βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη και ταυτόχρονα θα στηρίζει την Ολυμπία ως σύγχρονο τουριστικό προορισμό με εφαρμογές smart city, με ποιοτικότερες υπηρεσίες στον επισκέπτη. Η Ολυμπία έχει συναντηθεί πρόσφατα, μέσα από ένα μεγάλο έργο, με έναν τεράστιο τεχνολογικό κολοσσό όπως η Microsoft και έχουμε επενδύσει και εργαζόμαστε και πάνω σ’ αυτό. Δουλεύουμε συστηματικά για να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού που έχει εξαγγείλει η Κκυβέρνηση.

Ο Δήμος μας μπορεί να γυρίσει σελίδα. Προχωράμε μπροστά, προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή, απαντάμε στις απαιτήσεις της νέας γενιάς. Αποδεικνύουμε ότι όταν θέλουμε κάτι και το σχεδιάζουμε καλά, μπορούμε να το κάνουμε πραγματικότητα».

Εξοικονόμηση πάνω από 70%

Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας αναφέρθηκε στα τρία στάδια υλοποίησης της σύμβασης, που είναι:

  • Επικαιροποίηση και επεξεργασία των στοιχείων αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης υπάρχοντος δικτύου Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων.
  • Υλοποίηση Ειδικού Πληροφοριακού Εργαλείου – Χρηματοδοτικού Μοντέλου.
  • Πρόταση ενσωμάτωσης ειδικών εργαλείων στη διαδικασία της Ενεργειακής Αναβάθμισης και αυτοματοποίησης συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων στο Δήμο και υποστήριξη της εφαρμογής τους.

Το κόστος ανέρχεται σε 24.800€ με Φ.Π.Α. και θα καλυφθεί από πόρους του Δήμου, καθώς είναι εγγεγραμμένη δαπάνη στον προϋπολογισμό ΣΑΤΑ 2019.

Ο κ. Φλέσσας πρόσθεσε ότι «είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Δημοτικής Αρχής που μελετάται με λεπτομέρεια, ώστε να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για τον Δήμο και τους δημότες. Λύνουμε οριστικά τα προβλήματα στον οδοφωτισμό για τα επόμενα 12 χρόνια, εξασφαλίζοντας άριστη ποιότητα οδοφωτισμού χωρίς καμένες λάμπες και ημιφωτισμένες περιοχές. Το οφείλουμε στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται. Κερδίζουμε σταδιακά το μεγάλο μας στοίχημα, την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρης της Αρχαίας Ολυμπίας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest