-Για αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής

Την υπόσχεση στήριξης των αιτημάτων του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έδωσε την Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021 η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κα Φώφη Γεννηματά, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή προέδρων πληγεισών Κοινοτήτων και άλλων φορέων.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, υποδεχόμενος την κα Γεννηματά, της επέδωσε υπόμνημα με τα βασικά αιτήματα διεκδίκησης που έχει επιδώσει τόσο στον Πρωθυπουργό όσο και στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με κορυφαίο αίτημα την εκπόνησηΕιδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τον Δήμο.

Ο κ. Γεωργιόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αύριο χωρίς ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας. Της το χρωστάνε αυτό το πρόγραμμα της Ολυμπίας, όφειλαν να το πράξουν και χωρίς αυτή την καταστροφή γιατί η Ολυμπία είναι εθνικό κεφάλαιο, είναι παγκόσμιο μέγεθος και είναι τιμή για τη χώρα που υπάρχει αυτός ο τόπος, ο οποίος δεν αξιοποιήθηκε ούτε το 2004, ούτε το 2007, ούτε μετέπειτα από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Ο Δήμαρχος, πέρα από τα οριζόντια μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, έδωσε ιδιαίτερη σημασία τόσο στη στήριξη των επιχειρήσεων που, χωρίς να έχουν ζημιές, επλήγησαν έμμεσα από την πυρκαγιά, όσο και στην αποκατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολείτο στον πρωτογενή τομέα και για τουλάχιστο μια πενταετία θα είναι οικονομικά ανενεργό. Τόνισε ακόμη ότι μόνο με διαδικασίες άμεσης εκτέλεσης “fast track” θα μπορούσε να «τρέξει» γρήγορα ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ζήτησε από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τη στήριξη των αιτημάτων του Δήμου.

Ναι σε Ειδικό Πρόγραμμα για την Ολυμπία

Η κα Γεννηματά, αφού άκουσε τον Δήμαρχο και τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της με το πλαίσιο αιτημάτων του Δήμου, τονίζοντας ότι απαιτείται πολιτική και σχεδιασμός για να γίνουν αυτά πράξη. Ανέφερε ότι είναι υποχρέωση του Κινήματος Αλλαγής να σκύψει με ευθύνη και συνέπεια πάνω στο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, πιέζοντας την Κυβέρνηση για τις απαιτούμενες πολιτικές λύσεις. Τόνισε επίσης ότι αυτή η πίεση θα είναι μεγάλη, όχι μόνο για την αποκατάσταση, αλλά και για την απόδοση ευθυνών.

Υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης δεν πρέπει να αφορά μόνο την Εύβοια αλλά και την Ηλεία, τη Γορτυνία και όσες περιοχές επλήγησαν σε όλη τη χώρα, κάτι που έχει προτείνει το ΚΙΝΑΛ να γίνει μέσα από διάλογο με τους θεσμικούς φορείς και συναίνεση, με διαφάνεια και δημοκρατικό προγραμματισμό. Η κα Γεννηματά θεώρησε αποτυχημένο το μοντέλο του Ταμείου Μολυβιάτη, ενώ προσυπέγραψε την άποψη του Δημάρχου να αναδειχθεί επιτέλους η Αρχαία Ολυμπία όπως αρμόζει σ’ έναν τέτοιο τόπο διεθνούς κύρους. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΚΙΝΑΛ προτείνει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου διεθνούς προπονητικού κέντρου ικανού να δώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο, σε συνδυασμό με το brand και μια νέα λογική ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, με οικονομία κλίμακας και σύγχρονες πρακτικές.

Νωρίτερα η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισκέφθηκε την πυρόπληκτη περιοχή της Κοινότητας Πευκών και συνομίλησε με κατοίκους που έχουν ζημιές σε σπίτια και περιουσίες. Κατά την είσοδό της στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε τους χώρους όπου συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες, εκφράζοντας τον θαυμασμό της για το μεγάλο ρεύμα αλληλεγγύης αλλά και για τους δεκάδες εθελοντές που βοηθούν στη διαχείριση όλου αυτού του υλικού.

Την κα Γεννηματά συνόδευαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Ηλείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Μιχάλης Κατρίνης, ο πρώην Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Παύλος Χρηστίδης, κ.α. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Βασίλης Αρβανίτης, Ρόη Αντωνοπούλου, Χάρης Σπηλιόπουλος και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας κ. Γιώργος Αηδόνης, ο εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος Λύσανδρος Παναγόπουλος και Γιώργος Γαλύφας και οι πρόεδροι των πληγεισών Κοινοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας κ. Παναγιώτης Μαντάς, Μηλεών κ. Θεμιστοκλής Κοτσιράς, Μουριάς κ. Κων/νος Χρονόπουλος, Κλαδέου κα Ευγενία Φωτοπούλου, Καυκανιάς κ. Γιώργος Ρηγόπουλος, Πευκών κ. Ανδρέας Μαραγκός και Λούβρου κ. Αλέξης Κατσάνης.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest