Σύσκεψη με κλιμάκιο του ΕΛΓΑστο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας

Την αγωνία του για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους αγρότες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας εξέφρασε ενώπιον κλιμακίου του ΕΛΓΑ ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο.

Το κλιμάκιο αποτελούσαν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πάτρας, κ. Γιώργος Τσιλιγιάννης και η προϊσταμένη του Γραφείου Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων Πάτρας, κα Αγγελική Θανοπούλου, ενώ παρόντες στη σύσκεψη ήταν, εκτός του κ. Γεωργιόπουλου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Αρβανίτης και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Λάλα κ. Νίκος Νικολακόπουλος και Κοσκινά κ. Αντώνης Αποστολόπουλος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος μετέφερε τις ανησυχίες των πληγέντων παραγωγών για τις καθυστερήσεις καταβολής των χρημάτων και την καχυποψία που διακατέχει πολλούς εξ αυτών για δημοσιονομική αδυναμία σε κεντρικό επίπεδο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, η καθυστέρηση αυτή διογκώνει τα προβλήματα καθώς οι παραγωγοί δεν έχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια ώστε να προχωρήσουν σε ανασύσταση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι σε επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ενημερώθηκε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα και ζήτησε εξηγήσεις από τα στελέχη του οργανισμού.

Αντίστοιχα ο κ. Αρβανίτης έθεσε το πρόβλημα της μη πληρωμής προκαταβολών τόσο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες όσο και στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, για να απαντήσει ο κ. Τσιλιγιάννης ότι οι έλεγχοι για τις προκαταβολές έγιναν κεντρικά και όχι από το περιφερειακό γραφείο του ΕΛΓΑ.

Η κα Θανοπούλου από την πλευρά της τόνισε ότι όλη η διαδικασία γίνεται όπως προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και πράγματι είναι χρονοβόρα, αν και οι χρόνοι έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε ότι, αν και έχουν γίνει οι εκτιμήσεις, δεν έχει εγκριθεί το πρόγραμμα, διότι ενδιάμεσα απαιτούνται κάποιες αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες που όταν ολοκληρωθούν θα κληθούν οι παραγωγοί να κάνουν οριστικές δηλώσεις και να κοινοποιηθούν τα πορίσματα για τις τελικές πληρωμές. Σε σχετικές επισημάνσεις των παριστάμενων Προέδρων Κοινοτήτων, τα στελέχη του ΕΛΓΑ τόνισαν ότι, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις, οι παραγωγοί μπορούν να προχωρήσουν σε φυτεύσεις των ελαιόδεντρων που τους προσφέρθηκαν και να κάνουν όσες εργασίες είναι απαραίτητες.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest