Υπόμνημα με τα αιτήματα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την αποκατάσταση της πυρόπληκτης περιοχής παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Δημήτρη Κουτσούμπα ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος.

Σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κουτσούμπα για τα προβλήματα που προκάλεσε η πυρκαγιά τόσο στην οικονομία της περιοχής όσο και στο περιβάλλον. Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι από τα 130.000 στρέμματα που καταστράφηκαν μόνο στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τα 90.000 αφορούν αγροτικές καλλιέργειες, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αποτελείται από ελαιόδεντρα. Υπολογίζεται ότι τα καμένα ελαιόδεντρα ανέρχονται σε 500.000 περίπου, το μισό δηλαδή του συνόλου ελαιοκαλλιέργειας του Δήμου και η αναπλήρωσή τους στην προ της φωτιάς παραγωγή απαιτεί τουλάχιστο μια δεκαετία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος στην πρόταση για χορήγηση από την Κυβέρνηση έκτακτου εγγυημένου εισοδήματος για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Δήμου, που για πολλά χρόνια θα μείνουν χωρίς οικονομικούς πόρους.

Ο κ. Γεωργιόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση του Δήμου να εκπονηθεί ειδικό σχέδιο αποκατάστασης της πυρόπληκτης περιοχής, που θα συνδέει και θα αναπτύσσει την Ολυμπία και το πολιτιστικό της κεφάλαιο με το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον παραγωγικό αγροτοκτηνοτροφικό και περιβαλλοντικό ιστό της περιοχής. Διεκδικεί ακόμη έκτακτη πρόσληψη προσωπικού στο Δήμο, πρόσληψη πυρόπληκτων δημοτών σε ειδικά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στήριξη όσων επιχειρήσεων επλήγησαν έμμεσα από την καταστροφή, όπως ελαιοτριβείων, τουριστικών επιχειρήσεων, μονάδων επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταποίησης προϊόντων αγροτικής και κτηνοτροφικής προέλευσης, όπως και ταχύτατη υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Τέλος, στο πλαίσιο του υπομνήματος περιλαμβάνεται το αίτημα επέκτασης των οριζόντιων μέτρων αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες, μέτρα τουριστικής προβολής για την Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να ανακτηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών για την περιοχή και ακόμη, λύση στο πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων του 2007 που ταλανίζει εδώ και χρόνια εκατοντάδες δημότες.

Απαιτείται κεντρικό σχέδιο

Ο κ. Κουτσούμπας, απαντώντας στα αιτήματα του Δημάρχου τα χαρακτήρισε δίκαια και αυτονόητα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι λιγότερο από το 100% για όλες τις ζημιές που έγιναν και χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να ανασταλεί και για πυρόπληκτους που έσωσαν μεν το σπίτι τους αλλά έχασαν το βιος τους και δεν έχουν εισόδημα να πληρώνουν τον φόρο αυτό. Είπε μάλιστα ότι απαιτούνται για αρκετά χρόνια απαλλαγές από ΕΝΦΙΑ από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές και άλλες υποχρεώσεις προς τράπεζες κλπ. 

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιων καταστάσεων απαιτείται κεντρικό σχέδιο με ευθύνη της εκάστοτε Κυβέρνησης γιατί το Κράτος πρέπει να επιλύσει αυτά τα ζητήματα και με γενναία χρηματοδότηση, πρόσληψη ανθρώπων και εξασφάλιση μέσων και να μην μετατοπίζει τις ευθύνες στην Αυτοδιοίκηση και αλλού. Τόνισε ακόμη ότι τα μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών εμφανίστηκαν μετά το 1998, όταν διαχωρίστηκε από το ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης η πρόληψη, δηλαδή αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε καταστροφή πυρκαγιά, με την καταστολή της πυρκαγιάς.

«Πρέπει να υπάρχει ενιαίο σχέδιο γιατί αυτό που λένε πρόληψη δεν έχει σχέδιο. Ξέροντας ότι το 65% της Ελληνικής γης είναι δάσος, εκτός της καλλιεργήσιμης, βάζοντας μόνο το 0,04% του προϋπολογισμού για αυτό το δάσος, είναι φυσικό επακόλουθο η πρόληψη να είναι μηδενική», τόνισε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.  Τόνισε ακόμη ότι οι κυβερνώντες δεν μπορεί να χρησιμοποιούν την κλιματική κρίση ως άλλοθι των ευθυνών τους καθώς υπήρχαν τεράστιες καταστροφές στην Ηλεία και το 2007. «Να έχει το κράτος την ευθύνη και για το πώς θα προετοιμάζει την κατάσταση ώστε να μην θρηνούμε χαμένες ζωές και χαμένες περιουσίες αλλά και πώς θα μπορούμε να σβήνουμε τη φωτιά έγκαιρα όταν εξελίσσεται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά το τέλος της συνάντησης με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, ο κ. Κουτσούμπας συμμετείχε σε σύσκεψη με φορείς της περιοχής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου του εκτέθηκαν επιμέρους αιτήματα και ζητήματα σχετικά με την καταστροφή.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest