-Υπόμνημα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για τις πυρόπληκτες περιοχές

Μέτρα ουσιαστικής, άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των πυρόπληκτων κατοίκων του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με αναπτυξιακό πρόσημο προτείνει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε υπόμνημα που επέδωσε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στο Λάλα.

Από τη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Γεωργιόπουλου στην πληγείσα περιοχή του Λάλα.

Ο κ. Γεωργιόπουλος θέτει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη εκπόνησης Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και μια σειρά άμεσων μέτρων οριζόντιας στήριξης των πληγέντων αλλά και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Οι προτάσεις, ο βασικός κορμός των οποίων περιελήφθη και στην επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 10 Αυγούστου 2021, είναι οι εξής:

 1. Εκπόνηση Ειδικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που θα συνδέει και θα αναπτύσσει την Ολυμπία και το πολιτιστικό της κεφάλαιο με το ανθρώπινο κεφάλαιο και τον παραγωγικό αγροτοκτηνοτροφικό και περιβαλλοντικό ιστό της περιοχής.
 2. Έκτακτο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που καταστράφηκε η σοδειά και το ζωικό τους κεφάλαιο για 5 χρόνια, μέχρι να αρχίσει να αποδίδει και πάλι η γη τους.
 3. Αναστολή φορολογικής, ασφαλιστικής και κάθε δανειακής υποχρέωσης σε φορείς ή ιδρύματα για τουλάχιστον 2 χρόνια και απαλλαγή καταβολής ΕΝΦΙΑ όχι μόνο για τους πολίτες που κάηκε το σπίτι τους ή έχασαν το βασικό εισόδημα τους από την φωτιά, αλλά για όλους τους κατοίκους στο σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων Αρχαίας Ολυμπίας και Φολόης.
 4. Άμεση πρόσληψη στους πληγέντες Δήμους, με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας – κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας – ανθρώπων που έχασαν σε σημαντικό βαθμό το εισόδημα τους από την καταστροφή.
 5. Άμεση πρόσληψη έκτακτου προσωπικού (Διοικητικού προσωπικού, μηχανικών, τοπογράφων, κοινωνικών λειτουργών κλπ) για 2 χρόνια ώστε να καλυφθούν άμεσα και με επάρκεια οι μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει σε κατεστραμμένα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας οδοποιίας, καθαρισμού αλλά και για ψυχοκοινωνική υποστήριξη και διασφάλιση της δημόσιας υγείας κ.α.
 6. Εξασφάλιση στέγης για όσους δημότες μας έχασαν τα σπίτια τους με δωρεάν χρηματοδότηση και ταυτόχρονα άμεση χορήγηση επιδόματος ενοικίου, μέχρι να κατασκευαστούν οι νέες κατοικίες τους.
 7. Στήριξη όσων επιχειρήσεων επλήγησαν έμμεσα από την καταστροφή, όπως ελαιοτριβείων, τουριστικών επιχειρήσεων, μονάδων επεξεργασίας, συσκευασίας και μεταποίησης προϊόντων αγροτικής και κτηνοτροφικής προέλευσης (τυροκομεία, κ.α).
 8. Να αξιολογηθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα οι κατατιθέμενες προτάσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης και σε κάθε άλλο ενεργό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, κλπ) ώστε να ενταχθούν γρήγορα έργα και δράσεις που ήδη έχουμε καταθέσει.
 9. Κατεπείγουσα και ταχύτατη υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας στις πληγείσες περιοχές, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 10. Υποχρεωτική αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων και τη λήψη μέτρων αποτροπής φαινομένων καταπάτησης καμένων δασικών περιοχών.
 11. Λήψη μέτρων τουριστικής προβολής για την Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να ανακτηθεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον των εν δυνάμει επισκεπτών για την περιοχή. 
 12. Λύση στο πρόβλημα των πυρόπληκτων δανείων του 2007 που ταλανίζει εδώ και χρόνια εκατοντάδες δημότες μας.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις επισημάνσεις του κ. Γεωργιόπουλου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρξουν λύσεις για τους ανθρώπους που μένουν στις καμένες περιοχές να μείνουν στον τόπο τους, στην ύπαιθρο χώρα που έχει καταστραφεί, λύσεις για το πώς θα πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο και με τι δουλειές θα ασχοληθούν για έχουν ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να ζήσουν. Ανέφερε ότι η πρόταση επτά σημείων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια βάση για να υπάρξει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης. Ο κ. Τσίπρας, τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ανθρώπους που έδωσαν τις μάχες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest