-Απάντηση Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου

Στις 20-5-2021, στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», φιλοξενήθηκε άρθρο του εκ Ζαχάρως αρχιτέκτονα – πολεοδόμου κ. Νίκου Αλεξανδρόπουλου, σχετικά με το σχεδιαζόμενο από 20ετίας Αθλητικό Κέντρο της Αρχαίας Ολυμπίας και το προσφάτως εγκαινιασθέν Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρούσι Αττικής.

Αντιπαρερχόμενος την αιτία που «παρακίνησε» τον κ. Αλεξανδρόπουλο στο επικαιροποιημένο ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη της Ολυμπίας –αν χρειαστεί θα μιλήσουμε ειδικά γι’ αυτό- θέλω να παραθέσω τα πραγματικά στοιχεία του θέματος για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ιδιαίτερα δε καθώς, ως φαίνεται, ο κ. Αλεξανδρόπουλος έχει αναλάβει το γραπτό σκέλος της παρουσίασης του θέματος και έχει αναθέσει την προφορική ανάδειξή του στον «γνωστό τοις πάσι» και πάλαι ποτέ Δήμαρχο Αμαλιάδας κ. Δημήτρη Κράλλη.

Το 2003 επί δημαρχιακής θητείας του αειμνήστου Ιωάννη Σκουλαρίκη, αγοράστηκε από το Δήμο οικοπεδική έκταση 100 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Πλατάνου, η οποία συμπληρώθηκε επί θητείας Γεωργίου Αηδόνη με επιπλέον 20 περίπου στρέμματα, με σκοπό τη δημιουργία Αθλητικού Κέντρου. Με την 8975/18-11-2005 σύμβαση, ανατέθηκε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, βάσει των διατάξεων του Ν. 716/77, στους συμπράττοντες μελετητές ΔΕΚΑΘΛΟΝ ΑΕ, Πανουσάκης Εμμανουήλ & Συνεργάτες Ε.Ε., Κ. Τοπτσής, Σ. Λιάρος & ΣΙΑ Ε.Ε. με Ειδικό Σύμβουλο τον κ. Νίκο Αλεξανδρόπουλο (ΟΜΑΣ 80 Ε.Π.Ε.) η εκπόνηση μελέτης, σε δύο στάδια: α) Προμελέτη (και προκαταρκτική μελέτη), β) Μελέτη Οριστική και Εφαρμογής (και τεύχη δημοπράτησης).

Η μεν προμελέτη του Αθλητικού Κέντρου εκπονήθηκε και παρεδόθη στη Δημοτική Αρχή  με πλήθος λαθών και ασαφειών, χαρακτηριστική των οποίων είναι η διαπιστωθείσα από την Τεχνική Υπηρεσία καθ’ υπέρβαση αποτύπωση κτιρίων και εγκαταστάσεων εκτός των ορίων, πάνω σε ιδιωτικές περιουσίες!!! Η δε οριστική μελέτη, ουδέποτε ανετέθη και εκπονήθηκε, καθότι το 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, με την αρ. 274/19-12-2007 Απόφασή του, και εκτιμώντας δικαίως την προβληματικότητα της προμελέτης αποφάσισε την διάλυση της σύμβασης αυτής, και τη μη ανάθεση της οριστικής μελέτης η οποία εξ αυτού ουδέποτε ανατέθηκε και ουδέποτε εκπονήθηκε.

Εκ του λόγου αυτού οι συμπράττοντες κατέθεσαν αγωγή κατά του Δήμου το 2009, διεκδικώντας το ποσό των 3.583.591 ευρώ (794.000 θετική ζημία για την εκπόνηση της προμελέτης, 2.190.000 αποθετική ζημία !!! και 600.000 ηθική βλάβη για τη μελέτη που ουδέποτε εκπόνησαν!!!!!). Το 2021 και αφού ταλαιπώρησαν τον Δήμο με 12 έτη δικαστικών αγώνων, προκειμένου να καταστούν πλουσιότεροι άνευ αιτίας κατά 2.700.000 ευρώ και διαβλέποντας τη γελοιοποίησή τους ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πατρών, ανέκρουσαν πρύμνα και παραιτήθησαν του δικογράφου. Άραγε, τόσο βαρέως φέρουν αυτή την ήττα και επανέρχονται με ψεύδη και ανακρίβειες;

Θεωρώ επιβεβλημένο να τονίσω ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το θέμα του Αθλητικού Κέντρου με τη δέουσα βαρύτητα και σοβαρότητά του. Δεν πρόκειται για ένα μικρό έργο αλλά για έργο προεκτιμώμενης αξίας κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει, εκτός της υλοποίησής του, να εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητά του. Για αυτό το έργο ο Δήμαρχος έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει τις αναγκαίες ενέργειες και επαφές με αρμόδιους Υπουργούς, με τον επικεφαλής του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά να εξασφαλίσει την υλοποίηση ενός μεγάλου για την Ολυμπία έργου. Όταν έρθει η στιγμή, θα μιλήσουμε γι’ αυτό.

Ως προς το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Στο Μαρούσι Αττικής,  προσφάτως εγκαινιάστηκε ένα ακόμη Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, από ιδιωτικό φορέα. Θέλω να γνωρίσω σε κάποιους εκτός Ολυμπίας, οι οποίοι προφανώς ελάχιστα γνωρίζουν το περιεχόμενο και τις αξίες του Ολυμπισμού, μερικά πράγματα: Οι αξίες του Ολυμπισμού είναι πανανθρώπινες και οικουμενικές. Είναι ευλογία για τον τόπο από τον οποίο εκπορεύονται οι αξίες του Ολυμπισμού ότι πλήθος πόλεις σε όλο στον κόσμο, ιδίως οι πόλεις που έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες, να διαθέτουν μουσεία της ιστορίας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων με εκατομμύρια επισκέπτες. Στη χώρα μας λειτουργούν ήδη, από πολλών ετών, ανάλογο διαδραστικό Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στο Καλλιμάρμαρο της Αθήνας και προσφάτως το παραπάνω αναφερόμενο στο Μαρούσι Αττικής.

Στην Αρχαία Ολυμπία ιδρύθηκε το 1961, με δωρεά του αείμνηστου Γιώργου Παπαστεφάνου, το αρχαιότερο μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στον κόσμο, το οποίο λειτούργησε υπό την Ε.Ο.Ε. Δυστυχώς το 2009 έπαψε να λειτουργεί. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αναλογιζόμενη το μεγάλο αυτό κενό, ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης ανακαίνισης και επαναλειτουργίας του, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας τον Γιώργο Γεωργιόπουλο, μέσω της Ο.Χ.Ε. «Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία», με προϋπολογισμό 1.145.000 ευρώ. Το έργο ήδη υλοποιείται και παραδίδεται στους επόμενους τρεις μήνες.  Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζεται, με το πέρας και της τελικής τοποθέτησης των εκθεμάτων, το άνοιγμα και η επαναλειτουργία του.

Συνιστούμε λοιπόν σε όσους επιδεικνύουν οποιοδήποτε «ενδιαφέρον» για την Ολυμπία, να ελέγχουν τις πληροφορίες τους και ιδιαίτερα τις προθέσεις τους.

Γιώργος Γεωργιόπουλος
Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest