Επιστολή Δημάρχου προς Δντή Εθνικής Τράπεζας Αρχ. Ολυμπίας

Την αναγκαιότητα τοποθέτησης μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) σε Δίβρη, Λάλα και Πανόπουλο επισημαίνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε επιστολή του προς τον Διευθυντή του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αρχαία Ολυμπία, κ. Χαράλαμπο Λόλα.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Διευθυντά

      Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με πληθυσμό 13.500 κατοίκους, περιλαμβάνει 41 Κοινότητες διάσπαρτες σε μια τεράστια έκταση 100 χιλιομέτρων. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου, είναι ορεινό, με δυσκολίες προσβασιμότητας προς την έδρα του Δήμου, την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συγκεντρώνονται, εκτός των δημοσίων υπηρεσιών και τα μοναδικά στο Δήμο τραπεζικά καταστήματα και μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ).

      Αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων των απομακρυσμένων Κοινοτήτων και ειδικότερα των κατοίκων Δίβρης, Πανόπουλου και Λάλα, που αποτελούν έδρες Δημοτικών Ενοτήτων και κόμβους συγκέντρωσης και διέλευσης μεγάλου αριθμού ατόμων καθημερινά, η τοποθέτηση μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ).

      Ειδικότερα η Δίβρη, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Λαμπείας, απέχει 55 και 75 χιλιόμετρα από τα πλησιέστερα ΑΤΜ Αρχαίας Ολυμπίας και Καλαβρύτων αντίστοιχα και ως εκ τούτου η εγκατάσταση ενός ΑΤΜ αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες, πέραν της Δημοτικής Ενότητας και μιας ευρύτερης περιοχής που συμπεριλαμβάνει σημαντικό αριθμό οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Αροανείας και Παΐων του Δήμου Καλαβρύτων, συνολικού πληθυσμού άνω των 3.500 κατοίκων. Η θέση της δε πάνω στον άξονα της 111 Ε.Ο. Πατρών – Τρίπολης προσθέτει σημαντικό αριθμό διερχομένων. Να σημειωθεί πως η Δίβρη ως παραδοσιακός και ιστορικός οικισμός συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς και προσκυνητών της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, διαθέτει δε δημόσιες υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Ταχυδρομείο κλπ).

      Το Πανόπουλο, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος, που περιλαμβάνει 8 οικισμούς, συνολικού πληθυσμού 2.500 κατοίκων, με σημαντική εμπορική δραστηριότητα, απέχει 45 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία, 43 χλμ. από την Αμαλιάδα και 50 χλμ. από Πάτρα και αποτελεί ραγδαία αναπτυσσόμενο κόμβο, λόγω της γεωγραφικής του θέσης στο κέντρο μιας μεγάλης περιοχής που συμπεριλαμβάνει και σημαντικό μέρος της Δημοτικής Ενότητας Πηνείας, του Δήμου Ήλιδας και της Δημοτικής Ενότητας Ωλένης, του Δήμου Πύργου, προσθέτοντας ακόμη μεγαλύτερο αριθμό, άνω των 4.000 συναλλασσομένων. Και βεβαίως, πλήθος διερχομένων δια της Ε.Ο. 111 (Πατρών – Τρίπολης).

      Το Λάλα, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, απέχει 20 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία και περιλαμβάνει 10 οικισμούς συνολικού πληθυσμού 4.000 κατοίκων, με σημαντική εμπορική και επιχειρηματική κίνηση και μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, για το δρυοδάσος Φολόης και τους καταρράκτες της Νεμούτας. Τα δε σχεδιαζόμενα και υλοποιούμενα από το Δήμο έργα ανάδειξης του φυσικού κάλλους της περιοχής, αναμένεται να απογειώσουν την επισκεψιμότητά του. 

Και στις τρεις ανωτέρω Κοινότητες ο Δήμος προσφέρει τους χώρους εγκατάστασης των ΑΤΜ, τις δαπάνες διαμόρφωσής τους και τις δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνικές παροχές, ίντερνετ).

      Επιπλέον, θεωρούμε αναγκαίο να αναφέρουμε ότι, για πολλά χρόνια, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει τα ταμειακά του διαθέσιμα στην Εθνική Τράπεζα, ποσά που αναμένεται να αυξηθούν στο προσεχές διάστημα εξαιτίας της χρηματοδότησης του Δήμου από Ευρωπαϊκά (ΕΣΠΑ 2021-2027) και Ελληνικά χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση έργων. Αυτή η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας με την Τράπεζά σας θέλουμε να συνεχιστεί με ένα τρόπο αμφίδρομο, ιδανική έκφραση του οποίου θα ήταν η υλοποίηση του παραπάνω αιτήματος από την πλευρά σας.  

      Εξ όλων των ανωτέρω θεωρούμε δίκαιο το αίτημα του Δήμου και των κατοίκων των περιοχών αυτών, καθώς και συμφέρον για την τράπεζά σας, η οποία πλειστάκις έχει υποστηρίξει δράσεις υψηλής κοινωνικής και εθνικής ευθύνης».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest