Το Δημοτικό Συμβούλιο  Αρχαίας Ολυμπίας στην συνεδρίασή του την 28/9/2020,  ομόφωνα αποφάσισε να εκφράσει δημόσια τη βαθιά θλίψη του για το θάνατο, πριν λίγες μέρες, του Γιώργου Μπίζου, διεθνούς εμβέλειας νομικού, στενού φίλου, συμμαχητή και δικηγόρου υπεράσπισης του Νέλσονα Μαντέλα στους αγώνες κατά του καθεστώτος απαρτχάιντ.            

Γεννήθηκε στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και έφυγε από τη ζωή στα 92 του χρόνια. Στην ουσία πρόσφυγας μετά τη Γερμανική εισβολή και Κατοχή της Ελλάδας, η οικογένειά του ρίζωσε στη Ν. Αφρική όπου στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ γνώρισε τον κατοπινό ηγέτη της Ν. Αφρικής.

Ο σημερινός πρόεδρος Σίριλ  Ραμαφόζα χαρακτήρισε το Μπίζο ως έναν από τους αρχιτέκτονες του συντάγματος της Ν. Αφρικής ενώ από το στόμα αυτού του μεγάλου αγωνιστή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Νέλσον Μαντέλα, στη φυλακή που βρισκόταν, ενημερώθηκε για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το 1985.

«Θα θυμόμαστε και θα τιμούμε πάντα το Γιώργο Μπίζο. Αιώνιο φίλο της Αρχαίας Ολυμπίας», αναφέρεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.      

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest