Επίσκεψη στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποίησε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου η πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, κα Iveta Hricova, συνοδευόμενη από τον επίτιμο πρόξενο Σλοβακίας, κ. Φαίδωνα Κουνινιώτη.

Την κα Hricova υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος. Βασικό αντικείμενο της επίσκεψης ήταν η πρόταση που έγινε από την πλευρά της πρέσβειρας για απόδοση τιμών στην Αρχαία Ολυμπία, στη μνήμη ενός από τους σημαντικότερους Σλοβάκους ιστορικούς συγγραφείς, του Vojtech Zamarovsky. Ο  Zamarovsky υπήρξε θερμός φιλέλληνας και σπουδαίος Ελληνιστής, με την Ολυμπία να κατέχει ιδιαίτερη θέση στο έργο του. Το σύγγραμμά του «Η ανάσταση της Ολυμπίας» που έχει εκδοθεί σε αρκετές γλώσσες, αποτελεί ύμνο για το Ολυμπιακό ιδεώδες. Υπήρξε λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και λίγο πριν φύγει από τη ζωή, το 2006, τιμήθηκε για την προσφορά του από τη Νομαρχία Αθηνών.

Η κα Hricova τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Zamarovsky, ως συγγραφέας, μεταφραστής, ερευνητής και λάτρης της αρχαίας ιστορίας, αφιέρωσε την ζωή και το έργο του και στην διάδοση του ελληνισμού στην Κεντρική Ευρώπη. Προσέφερε δε προς τον Δήμαρχο χαρακτηριστικά ιστορικά βιβλία του συγγραφέα. Ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε την κα Hricova εκφράζοντας την θετική του διάθεση στο αίτημα για την απόδοση τιμών στο συγγραφέα, αίτημα που θα εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συζητήθηκαν επίσης θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος για υλοποίηση προγραμμάτων επισκέψεων Σλοβάκων πολιτών, κυρίως σχολείων και πανεπιστημίων στην Αρχαία Ολυμπία. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την υλοποίηση της πρότασης και για ζητήματα ευρύτερης συνεργασίας, ενώ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest