«Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;» Ένα δωρεάν μουσικοθεατρικό εργαστήρι με τη συμμετοχή δασκάλων & μαθητών, 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2021

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού).

Το πενθήμερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου έως την Παρασκευή 2 Ιουλίου και ώρες 10:00-14:00 για τους εκπαιδευτικούς και 12:00-14:00 για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μαζί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί μέσα από σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία, όπως το body percussion και τη ρυθμική ομαδική αφήγηση, να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και να τους εισαγάγει σε εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας των ετήσιων σχολικών εκδηλώσεων.

Το εργαστήριο θα βασιστεί σε αφηγηματικό και μουσικό υλικό από τη μουσική παράσταση «Πώς βρέθηκε ένα κοράκι στην κοιλιά της φάλαινας;», το οποίο θα προβάλλεται δωρεάν στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της ΕΛΣ GNO TV από τις 25 Ιουνίου 2021. Η παράσταση βασίζεται σε έναν παραδοσιακό μύθο της φυλής των Ινουίτ (Εσκιμώοι της Αλάσκας, της Γροιλανδίας και του Καναδά). Στον μύθο περιγράφεται το πώς γεννήθηκε στον κόσμο το πρώτο τραγούδι και ο πρώτος χορός.

Συντονισμός εργαστηρίου & διασκευές τραγουδιών: Δήμητρα Τρυπάνη

Ομάδα συντονιστών: Δήμητρα Τρυπάνη, Νίκος Ζιάζιαρης, Σοφία Κετεντζιάν

Συνολική διάρκεια εργαστηριακού κύκλου: 28 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2021 και ώρες 10:00-14:00 (εκπαιδευτικοί) & 12:00-14:00 (μαθητές και εκπαιδευτικοί)

Αριθμός συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: 20

Αριθμός συμμετεχόντων μαθητών: 40

Δηλώσεις συμμετοχής: Έως Παρασκευή 25/6 στο [email protected] (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Παραγωγή δράσης: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ, www.nationalopera.gr

Λίγα λόγια για τη Δήμητρα Τρυπάνη

Η Δήμητρα Τρυπάνη σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με τον Nigel Osborne και ελληνική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ως συνθέτρια ασχολείται με τη δημιουργία διαθεματικών μουσικών παραστάσεων χρησιμοποιώντας ως κύρια μέσα τα αυστηρά δομημένα πολυρυθμικά σχήματα και την ετεροφωνία τόσο στη μουσική όσο και στον λόγο. Έχει συνεργαστεί με πολλές καταξιωμένες ορχήστρες, σχήματα και σολίστες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες (Βρετανία, Ιρλανδία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία, Νότια Αφρική, ΗΠΑ) και γνωστούς συναυλιακούς χώρους όπως το Queen Elisabeth Hall του Λονδίνου, o Καθεδρικός Ναός St Mary’s στο Εδιμβούργο, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι δημιουργός και βασική συνθέτρια του The NQR Ensemble, ενός πειραματικού μουσικού σχήματος με έδρα την Αθήνα. Eπί επτά χρόνια (2013-2019) υπήρξε Composer in Residence του Φεστιβάλ Παξών. Το 2018 η μουσική της για την ταινία «The Ox» του Γιώργου Νικόπουλου ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μουσικής επένδυσης ταινίας animation μεγάλου μήκους στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Animation («Emile Awards»). Έχει διδάξει σύνθεση, ear training και τεχνικές διαθεματικής παράστασης σε πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στη Βρετανία. Είναι επίκουρη καθηγήτρια σύνθεσης με διαθεματικές πρακτικές στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

https://www.dimitratrypani.org/

Μέγας Δωρητής Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων ΕΛΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest