Την πρώτη του συνεδρίαση με φυσική παρουσία των μελών του, μετά την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας.

Η συνεδρίαση έγινε σε γόνιμο κλίμα, κεκλεισμένων των θυρών και τηρουμένων των επιβαλλόμενων από το νόμο προληπτικών μέτρων προστασίας, όπως: θερμομέτρηση των συμμετεχόντων με θερμόμετρο υπερύθρων ακτινών, ανοιχτά παράθυρα, επαρκείς αποστάσεις ασφαλείας στις θέσεις των μελών και μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ). Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η τοπική οικονομία λόγω κορονοϊού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας, σ’ αυτή την πρώτη φάση, εφιστώντας την προσοχή για την περαιτέρω εξέλιξη του ζητήματος. Ο κ. Γεωργιόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες για μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων επαγγελματιών του Δήμου.

Στο θέμα αυτό υπήρξε η καταρχήν σύμφωνη γνώμη από τους επικεφαλής των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, κ.κ. Θύμιο Κοτζά και Γιώργο Αηδόνη αντίστοιχα. Επίσης, από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Αντιδημάρχους υπήρξε αναφορά στα μέτρα πρόληψης και προστασίας (απολυμάνσεις, προμήθεια αντισηπτικών κλπ) που έχουν ληφθεί σε όλα τα σχολεία και στα δημόσια κτίρια του Δήμου αλλά και στους κοινόχρηστους χώρους στην έδρα του Δήμου και σε όλες τις Κοινότητες.

Ο κ. Κοτζάς έθεσε και το θέμα της ανάγκης για ορθολογική χρήση των υπηρεσιακών αυτοκινήτων του Δήμου, ενώ επίσης ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή πρέπει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για τον δρόμο στην Κοινότητα Νεράιδας που έχει υποστεί καθίζηση.  Ο κ. Αηδόνης από την πλευρά του επεσήμανε μεταξύ άλλων, την ανάγκη αναβάθμισης του χώρου εκδηλώσεων στον Άμπουλα, ενώ μετέφερε επισημάνσεις κατοίκων της Πέρσαινας για προβλήματα με την αγροτική οδοποιία.

Ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκαν είναι η κατάθεση της πάγιας προκαταβολής των Προέδρων των Κοινοτήτων σε τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 56.000 ευρώ και η διάθεσή του εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τα χρήματα αυτά θα καλύψουν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν κατά καιρούς στις 41 κοινότητες του Δήμου. Η πάγια προκαταβολή θα κατανεμηθεί στις κοινότητες με βάση τα πληθυσμιακά τους κριτήρια, ενώ υπεύθυνοι για την διαχείριση των χρημάτων θα είναι οι πρόεδροι των κοινοτήτων. Από την πάγια προκαταβολή μπορεί να πληρώνεται οποιαδήποτε δαπάνη σχετίζεται με τις αρμοδιότητες που απονέμει ο νόμος στις Κοινότητες ή μεταβιβάζει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο (κατεπείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών σε δίκτυα, βλαβών ηλεκτροφωτισμού, καθαρισμός κοινόχρηστων χώρων κλπ). Είναι η πρώτη φορά στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, μετά από αρκετά χρόνια, που δίνεται στις Κοινότητες η πάγια προκαταβολή και η Δημοτική Αρχή ικανοποιεί ένα διαρκές αίτημα των τοπικών συμβουλίων.

Συζητήθηκαν ακόμη θέματα σχετικά με την πορεία μελετών, έργων, με αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, καθώς και τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο.

All-focus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest