Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού Αθλητισμού Τουρισμού, μέσω της Πρεσβείας της Κίνας, δέχθηκε αίτημα-πρόταση αποδοχής δωρεάς του γλυπτού με την ονομασία «Ολυμπιακή Φλόγα» της διάσημης γλύπτριας κας Huang Jian και ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση αυτή.

Η διάσημη γλύπτρια κα Huang Jian, έχει τιμηθεί ως «Πρεσβευτής της Ολυμπιακής Τέχνης» για την εξαιρετική συμβολή της στο Ολυμπιακό Πνεύμα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αντίγραφο του γλυπτού αυτού παραδόθηκε στην Πρόεδρο Δημοκρατίας της Ελλάδας, στον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στο Δήμαρχο της Ολυμπίας, ως δώρο από την Οργανωτική Επιτροπή του Πεκίνου για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Η κα Huang Jian δημιούργησε αυτό το έργο σε μεγάλο γλυπτό από μπρούτζο, μερικώς επιχρυσωμένο και επιθυμεί να το δωρίσει στην πόλη της Ολυμπίας, για να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος προτείνει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

Το συνολικό ύψος του γλυπτού (συμπεριλαμβανομένης της βάσης) είναι 5,18 μ., πλάτος 1,4 μ., πάχος 1,4 m, διάμετρος βάσης 1,36 μ. Υλικό: μπρούτζος, μερικώς επιχρυσωμένο, βάρους 460 kg. Μια κινεζική εταιρεία θα είναι πλήρως υπεύθυνη για ολόκληρη τη διαδικασία μεταφοράς, τον εκτελωνισμό, τη φόρτωση και την εκφόρτωση του γλυπτού “Ολυμπιακή Φλόγα” αλλά και στη βοήθεια της επιτόπιας εγκατάστασης κ.λ.π. Όλα τα έξοδα θα καλύψει η κα Jian Huang.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας σε πρόσφατη συνεδρίασή της αποδέχτηκε τη δωρεά, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και θα προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη αίγλη στον εορτασμό της 50ης επετείου των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας. Αποφάσισε ακόμη την τοποθέτηση του γλυπτού στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ή στον αύλειο χώρο του παλιού Δημαρχείου, καθώς και την αποστολή ευχαριστήριας επιστολής του στην κα Huang Jian και αντίστοιχη πρόσκληση να επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία.

Για την τοποθέτηση του γλυπτού αναμένεται να πάρει σχετική απόφαση και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest