Από το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας – Λύκειο Ελληνίδων Πύργου

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Μια κόρη τ΄αποφάσισε!..», πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Τετάρτη 28 Ιουλίου στο θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ, Φλόκα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Ήταν μια παράσταση που την έστησε και την επιμελήθηκε στην ιστορική της αφήγηση και στις μουσικές της επιλογές ο καθηγητής της Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας μετά από πρόσκληση του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου. Ήταν αφιερωμένη στο ρόλο των γυναικών στην Επανάσταση του 1821, στις ηρωϊκές μορφές του Αγώνα, γνωστές ή λιγότερο γνωστές, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο πλευρό των ανδρών. Από την Άλωση της Πόλης πέρασε στην εποχή της Τουρκοκρατίας και στα Προεπαναστατικά χρόνια για να οδηγηθεί στην Επανάσταση σε Μοριά, Ρούμελη, Μακεδονία, Θράκη και να κλείσει με το Αιγαίο και το ναυτικό αγώνα των Ελλήνων. Σε όλη αυτή την περίοδο των 400 χρόνων οι γυναίκες ήταν μπροστάρισσες ως μανάδες, αδελφές, σύζυγοι, σύντροφοι στη μάχη, αγωνίστριες που ζώθηκαν τα όπλα, πρόσφεραν τη ζωή και την περιουσία τους, θυσίασαν την οικογένειά τους στο ιερό χρέος της ελευθερίας της πατρίδας. 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου υποκλίθηκε στη μνήμη αυτών των γυναικών και τίμησε την ιστορία μας στο όνομα αυτών για τις οποίες έγραψε ο εθνικός μας ποιητής «θαυμάζω τες γυναίκες μας και στ΄ όνομά τους μνέω».

Χόρεψαν μαζί με το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου τα Λύκεια Ελληνίδων Πατρών και Τριπόλεως. Τραγούδησαν η νεαρή Κων/να Πάτση με την αγαπημένη Αννέτα Γεωργουλοπούλου, μια απλή γυναίκα που διασώζει την αγνή δημοτική μουσική. Χόρεψαν οι έμπειροι και καταξιωμένοι δάσκαλοι με τους νεαρούς χορευτές των χορευτικών ομάδων και ενώθηκε έτσι η παλιά με τη νέα γενιά. Το θέατρο γέμισε όμορφες παραδοσιακές φορεσιές και μουσικούς ήχους από κάθε γωνία της πατρίδας μας.

Επαιξαν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος – κλαρίνο , Γιάννης Παυλόπουλος – βιολί, τραγούδι, Ιορδάνης Κουζηνόπουλος – λαούτο, τραγούδι, Μανούσος Κλαπάκης – κρουστά, Κωνσταντίνα Πάτση – τραγούδι.

Τιμητική συμμετοχή: Αννέτα Γεωργουλοπούλου

Την επιμέλεια των χορών είχαν: για το Λύκειο Ελληνίδων Πύργου  ο Κωνσταντίνος Τζανέτος, για το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών οι Τζίμης Ηλίας και Βασίλης Σταμόπουλος και για το Λύκειο των Ελληνίδων Τριπόλεως ο Δημήτρης Μπάκος.

Επιμέλεια ήχου – φωτισμού: Γιάννης Μιχαλόπουλος – Pro Creation

Οπτικό υλικό – Επιμέλεια προβολών: Γρηγόρης Φιλίδης

Επιμέλεια παραγωγής: Ελληνική Μουσική Πυξίδα

Παραβρέθηκαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Κοροβέσης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Φίλιας, ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεωργιόπουλος, ο Πρόεδρος της Kοιν. Επιχείρησης του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας κ. Κωσταριάς, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας κ. Αμπαζής, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημητρουλόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλειας κ. Νικολούτσος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σπηλιόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Αντωνοπούλου, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Α.Ο κ Μαρούντας, η Πρόεδρος Κατερίνα Παρασκευοπούλου κ το ΔΣ του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, η Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως κ. Μαρία Καπόγιαννη, η Αντιπρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών κα Ηλέκτρα Νικολαροπούλου.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου ιδιαίτερα ευχαριστεί:

Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικόλαο Κοροβέση. Τον Δήμαρχο Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεώργιο Γεωργιόπουλο, τον Πρόεδρο της Kοιν. Επιχείρησης του Δ. Αρχ. Ολυμπίας κ. Δημήτρη Κωσταριά και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Αμπαζή που την ενέταξαν στο πρόγραμμά του. Την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και το Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας για την ευγενική τους υποστήριξη.

Τους χορηγούς μας, τον κ. Κων/νο Μιχαλόπουλο, τον κ. Γιώργο Σταθόπουλο, την κα Ολυμπία Βλαχαντώνη, τον κ. Ασημακόπουλο Χρήστο, τον κ. Ιωάννη Τοπιντζή τον κ. Πάνο Μαντά, τις κυρίες Όλγα και Μαρία Κλάδη, την κα Ελένη Ασημακοπούλου, τον κ. Κώστα Παναγιωτόπουλο.

Όλους τους χορηγούς επικοινωνίας μας, όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, αλλά και όλους τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που φιλοξένησαν, στήριξαν και προέβαλαν την παράστασή μας.

Τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δ. Πύργου, τη «Σχολική Επιτροπή Μονάδων Β/βάθμιας Εκπ/σης του Δ. Πύργου» και τον Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Πύργου κ. Ηλία Ρέτσο για την παραχώρηση του προαυλίου χώρου του σχολείου για την πραγματοποίηση των προβών της παράστασης.

Τέλος όλους όσους παρακολούθησαν την παράσταση και μας τίμησαν με την παρουσία τους και το χειροκρότημά τους.

Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Φωτογραφία: Π. Καρώνης
Φωτογραφία: Π. Καρώνης
Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Φωτογραφία: Δ. Παπαϊωάννου
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest