-Επιστολή Δημάρχου κ. Γεωργιόπουλου προς Σταϊκούρα

Την έντονη αντίθεσή του στο φημολογούμενο κλείσιμο του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αρχαία Ολυμπία εκφράζει ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην επιστολή, την οποία κοινοποιεί στους Υπουργούς Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, στους Βουλευτές Ηλείας, καθώς και στη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε την επικείμενη διακοπή λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αρχαία Ολυμπία. Η απόφαση αυτή αποτελεί έναν κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα διακοπής λειτουργίας εκατοντάδων καταστημάτων όλων των τραπεζών σε όλη τη χώρα.

Ο χρόνος και η συγκυρία που λαμβάνονται και υλοποιούνται αυτές οι αποφάσεις αποδεικνύει την αδιαφορία εκ μέρους των τραπεζών για τις έκτακτες υγειονομικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Είναι απορίας άξιο, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση, χάριν της δημόσιας υγείας, λαμβάνει σκληρά μέτρα για την οικονομική και κοινωνική ζωή, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και η συγκέντρωση πολιτών, οι Τράπεζες να συρρικνώνουν τα δίκτυά τους, συνωθώντας τους πολίτες σε ελάχιστα Καταστήματα με προφανείς τις δυσμενείς υγειονομικές συνέπειες.

Στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με τη διακοπή του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, οι δημότες μας, πελάτες στη μεγάλη πλειονότητά τους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, της οποίας η Πειραιώς αποτελεί διάδοχο, θα πρέπει να διανύσουν 60, 70 ή και 80 χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν από το Κατάστημα του Πύργου, το μοναδικό εναπομείναν στην ευρύτερη περιοχή, επιβαρυνόμενοι επιπλέον με έξοδα μετακίνησης, όταν οι περισσότεροι είναι άνεργοι, ημιαπασχολούμενοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι. Να σημειωθεί δε ότι η Αρχαία Ολυμπία έχει υποστεί δεινές οικονομικές απώλειες από τη μεγάλη διεθνή κρίση του τουρισμού. Είναι δε βέβαιο ότι οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα ακολουθούν τη χώρα και τη ζωή των πολιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα και πέραν του τρέχοντος lockdown.

Θα περίμενε κανείς η Τράπεζα, πέραν της αξιολόγησης της συγκυρίας, να προσμετρήσει στην απόφασή της και τα ιδιαίτερα εθνικά και διεθνή χαρακτηριστικά της Αρχαίας Ολυμπίας, όμως δεν το έπραξε.

Κύριε Υπουργέ

Επειδή εσείς μπορείτε να αναγνωρίσετε τη μεγάλη σπουδαιότητα, του εθνικού κεφαλαίου που λέγεται Αρχαία Ολυμπία και το κύρος που προσδίδει στη χώρα.

Επειδή αποτελεί δυσφήμιση για την Ελλάδα, ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, να μην μπορεί να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες σε ένα (1) εκατομμύριο επισκέπτες το χρόνο.

Επειδή στην Αρχαία Ολυμπία εδρεύει και έχει τις εγκαταστάσεις της η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, με πλήθος νέων, φοιτητών και πανεπιστημιακών δασκάλων να την επισκέπτονται και να διαμένουν στις εγκαταστάσεις της.

Επειδή δεκάδες διεθνείς αποστολές υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων, μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, πρέσβεις και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, επισκέπτονται, καθώς και διεθνή συμπόσια και συνέδρια διενεργούνται στην Αρχαία Ολυμπία.

Επειδή η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα, θα πρέπει να συνεκτιμήσει τους παραπάνω λόγους και να αλλάξει την απόφασή της περί διακοπής λειτουργίας του Καταστήματός της.

Άλλως, ζητάμε από εσάς, στο πλαίσιο του εποπτικού σας ρόλου, να μεσολαβήσετε για την ακύρωση της απόφασης διακοπής λειτουργίας του Καταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Αρχαία Ολυμπία».

All-focus
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest