Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων αποτελεί εφαλτήριο αφύπνισης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινότητας απέναντι στα αδέσποτα ζώα.

Μετά από πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως μέρα υπενθύμισης των υποχρεώσεων του πολιτισμένου κόσμου να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Είναι ευκαιρία, με αφορμή την ημέρα αυτή, να σκεφτούμε περισσότερο τα αδέσποτα που συναντάμε στο δρόμο, αλλά και να εξετάσουμε με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να τα προστατέψουμε και να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στις οποίες διαβιούν.

Δ. Κατσίκας: Στόχος μας μια πολύπλευρη δράση για τα αδέσποτα

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας για τις δράσεις για τα αδέσποτα ζώα, κ. Δημοσθένης Κατσίκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, επισκέφτηκε σήμερα μαζί με την αρμόδια ομάδα του Δήμου και τον υπεύθυνο περισυλλογής, κ. Ανδρέα Σπυρόπουλο, το Γυμνάσιο Πελοπίου. Εκεί τους υποδέχτηκε η καθηγήτρια της Γ’ Γυμνασίου κα Λυδία Θεοδωροπούλου και συνομίλησαν με τους μαθητές της τάξης, προσπαθώντας να τους ευαισθητοποιήσουν πάνω στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Σε δήλωσή του, ο κ. Κατσίκας ανέφερε:

«Ως Δήμος, ξεκινάμε σχεδόν από την αρχή, επιχειρώντας να καταρτίσουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων και συνάμα τρέχουμε το κομμάτι της εύρεσης ενός χώρου, όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε εκεί την κατασκευή του καταφυγίου.

»Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος, για την ώρα, είναι η ανάθεση της περισυλλογής των ζώων σε έναν υπεύθυνο, η εξασφάλιση κάποιων ζωοτροφών και ταυτόχρονα ζητάμε την βοήθεια των φιλοζωικών να δέχονται τα ζώα, γιατί δυστυχώς, ακόμα, δεν υπάρχει χώρος δικός μας. Ευελπιστούμε σύντομα να ξεπεράσουμε τον σκόπελο που ταλανίζει τον Δήμο εδώ και χρόνια, όσον αφορά την εύρεση οικοπέδου, όπου θα εγκαταστήσουμε το καταφύγιό μας.

»Διαβεβαιώνουμε ότι ως Δήμος θα εργαστούμε σκληρά, όμως είναι απαραίτητη και η ευαισθησία του κόσμου, γιατί αυτό που παρατηρείται, όχι μόνο εδώ αλλά και σε άλλους Δήμους, είναι η συνεχής εγκατάλειψη ζώων συντροφιάς, ιδιαίτερα μετά από γιορτές. Συχνά, γεμίζει η περιοχή από αδέσποτα ζώα, γεγονός που αναδεικνύει την έλλειψη παιδείας σε αυτό το θέμα. Έτσι, μέσα από δράσεις που θα κάνουμε, σκοπεύουμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, ξεκινώντας από τον Νηπιαγωγείο κιόλας και ανεβαίνοντας σε άλλες βαθμίδες, και να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε με όσες δυνατότητες μας παρέχει και το κράτος. Η εικόνα ενός Δήμου που αδιαφορεί για τα αδέσποτα δεν είναι η καλύτερη, ειδικά ενός Δήμου όπως ο δικός μας ενόψει μάλιστα της Τελετής Αφής. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και είμαστε αποφασισμένοι να τα λύσουμε».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest