Στο 1ο Συνέδριο Δήμων της Ελλάδας με Μνημεία UNESCO, που έγινε με επιτυχία το τριήμερο 26, 27 & 28 Νοεμβρίου στην Καλαμπάκα του Δήμου Μετεώρων, συμμετείχε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συμμετείχε στο Συνέδριο εκπροσωπούμενος από την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ρόη Αντωνοπούλου, την Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κυριακή Παπασταύρου και την Δημοτική Υπάλληλο κα Χριστίνα Νικολοπούλου. Για την υλοποίηση του Συνεδρίου είχε συνεργαστεί με τον Δήμο Μετεώρων ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού & Τουρισμού του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου έγιναν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου και αιρετούς εκπροσώπους της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης. Την επομένη έγινε παρουσίαση του κάθε Δήμου και των Μνημείων UNESCO που διαθέτει. Η κα Αντωνοπούλου, παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στα Μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας, στην ιστορική και αρχαιολογική τους διάσταση αλλά και σε σύγχρονα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση όλου αυτού του πολιτιστικού αποθέματος, μέσα από πάγιες υποχρεώσεις του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (πολιτιστικές & αθλητικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ, διεθνή συνέδρια, κλπ). Η κα Αντωνοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ένας Δήμος με μνημεία UNESCO έχει πολύ περισσότερες υποχρεώσεις σε σχέση με άλλους Δήμους και χρειάζεται επιπλέον πόρους για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές.

Μετά από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από όλες τις πλευρές, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Δικτύου Δήμων της Ελλάδας που διαθέτουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το δίκτυο αυτό συμφωνήθηκε να αποκτήσει νομική μορφή και να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Αποφασίστηκε ακόμη να διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη το Συνέδριο Δήμων με Μνημεία UNESCO. Τέλος, σε αρχαιρεσίες που έγιναν εκλέχθηκε επταμελής Επιτροπή με μέλη της τους εκπροσώπους των Δήμων Μετεώρων, Αρχαίας Ολυμπίας, Σπάρτης (Μυστράς), Πάτμου (Μονή Αγ. Ιωάννου Θεολόγου), Μυκόνου (Δήλος), Δελφών και Καβάλας (Φίλιπποι).

Στο περιθώριο του Συνεδρίου έγιναν και περιηγήσεις των συμμετεχόντων σε αξιοθέατα της περιοχής Μετεώρων.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest