Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται στο Νομό Ηλείας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Ολυμπία αναπτύχθηκε σε ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Πελοποννήσου, όπου κανείς συναντά πλούσια και πυκνά δάση, φυσικές πηγές και παραδοσιακούς οικισμούς να συνυπάρχουν αρμονικά με τον θαυμαστό αρχαιολογικό της Χώρο και τα ιστορικά της μνημεία, και μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από μαγευτικές αμμώδεις παραλίες.

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας ως Καλλικρατικός Δήμος συγκροτείται από την Έδρα (πρώην Δήμος Ολυμπίας) και 41 Δημοτικά Διαμερίσματα. Έχει πληθυσμό 13.409 κατοίκους και έκταση 544.880 στρέμματα και οριοθετείται από τους ποταμούς Αλφειό, Ερύμανθο και Ενιπέα. Απασχολεί 42 μόνιμους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων και διαθέτει τρεις δημοτικές επιχειρήσεις. Το απασχολούμενο εποχιακό ανέρχεται σε 10-15 άτομα.

Η περιοχή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, κοιτίδας των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί παγκόσμιο χώρο για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Ειρήνη. Ο μοναδικός Αρχαιολογικός του χώρος, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το θεματικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων, το Μουσείο Ιστορίας των Ανασκαφών και το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, τον καθιστούν τόπο μεγάλης επισκεψιμότητας διεθνούς ενδιαφέροντος.