Άρθρο του Δημάρχου Γιώργου Γεωργιόπουλου στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ

Έχοντας δουλέψει σκληρά και στοχευμένα τα τρία προηγούμενα χρόνια, η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο και κατά το τελευταίο διάστημα της τρέχουσας θητείας της, το 2023.

Τα προβλήματα της καθημερινότητας είναι προτεραιότητα για εμάς. Αυτό αποδεικνύεται από το ύψος των χρηματοδοτήσεων -άνω των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ- από διάφορα προγράμματα, για αγροτική και αστική οδοποιία, αναπλάσεις, δίκτυα ύδρευσης & αποχέτευσης, αγροτικό εξηλεκτρισμό, αποκαταστάσεις, κ.α. Πάνω από είκοσι συνολικά έργα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και αναμένονται και άλλα, σε τρόπο που ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά και όχι καθ’ υπερβολήν σ’ ένα απέραντο εργοτάξιο, κάτι που ο κάθε δημότης μας μπορεί να διαπιστώσει πολύ εύκολα -και πιο αισθητά τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του στρατηγικού – αναπτυξιακού σχεδιασμού, δουλεύουμε σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Αποκατάσταση από την πυρκαγιά. Έχοντας υποβάλλει ουσιαστικές, τεκμηριωμένες και κοστολογημένες προτάσεις προς την Κυβέρνηση και προς τη ΔιαΝΕΟσις, ολοκληρώνουμε ένα νέο Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ένα πρόγραμμα με εργαλείο τη νέα Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ (ΕΣΠΑ), από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδας και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες της Αρχαίας Ολυμπίας. Παρακολουθούμε την εκπόνησή του από κοντά και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια ώστε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας να λάβει το αναπτυξιακό ισοδύναμο αυτής της τεράστιας καταστροφής.
  • Ανάδειξη της άυλης αξίας της Ολυμπίας. Η παγκόσμια επιρροή της Ολυμπίας είναι αδιαμφισβήτητη και εμείς θέλουμε να την αξιοποιήσουμε με αναπτυξιακό αποτύπωμα. Ένας κομβικός στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αρχαία Ολυμπία διεθνή εστία Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτό το στόχο υπηρετεί το Μνημόνιο Συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Πατρών & Λευκωσίας για ξενόγλωσσο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ολυμπία και άλλες κοινές δράσεις. Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, που διεκδικήσαμε και πετύχαμε να έρθει στην Ολυμπία. Δρομολογούμε τη μελέτη του παλιού ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς» για τη λειτουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού που λείπει από την Ολυμπία. Διεκδικούμε επίσης, συνεχώς και σθεναρά, τη δημιουργία ενός Αθλητικού Κέντρου. Επιπλέον, οι σύγχρονες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργούν ένα σημαντικό πεδίο ανάδειξης της άυλης αξίας της Ολυμπίας το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε.
  • Ισχυρή τουριστική ταυτότητα. Η Αρχαία Ολυμπία πρέπει να αναμορφώσει το τουριστικό της προϊόν. Σχεδιάζουμε οριζόντιες δράσεις ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας, δράσεις που θα επιμηκύνουν την τουριστική περίοδο. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του προορισμού «Αρχαία Ολυμπία» όχι μόνο ως τόπου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και ως τόπου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δίνοντας πνοή και στις ορεινές μας περιοχές. Σ’ αυτό συμβάλλουν και ήδη εκτελούμενα έργα όπως η ανάπλαση της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας, η τουριστική διαδρομή, αλλά και προσεχώς η μελέτη ανάπλασης του οικισμού και του περιβάλλοντος χώρου, το πάρκινγκ, τα ορεινά μονοπάτια, κ.α.
  • Ενίσχυση διεθνούς ρόλου. Από την αρχή της θητείας μας πήραμε πρωτοβουλία να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με το Ολυμπιακό Κίνημα και να ενταχθούμε στο διεθνές Δίκτυο Ολυμπιακών Πόλεων, που εξαρχής δεν συμπεριλάμβανε την Αρχαία Ολυμπία! Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθειά μας για κοινές δράσεις με τον ΟΗΕ και τη ΔΟΕ. Δημιουργούμε επίσης ένα Δίκτυο Αδελφοποιημένων Πόλεων και, πολύ σύντομα, θα έχουμε απτά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας. Στόχος μας ακόμη η σύνδεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας με διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς για να έχουμε ανάλογες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου στον τόπο μας.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν προϋποθέσεις μιας δυναμικής μεσο – μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής, είναι όμως σημαντικό ότι έχουμε βάλει τις βάσεις και δουλεύουμε με προσήλωση και συνέπεια προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτών των στόχων.

Το 2023 θα είναι μια εκλογική χρονιά. Οι δημότες θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά μας μέσα από το έργο μας. Ένα έργο που, παρά την πανδημία, την πυρκαγιά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι μεγάλο, ίσως το μεγαλύτερο που γίνεται στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από την περίοδο των έργων του 2004. 

Κατεβάστε τη σελίδα της εφημερίδας:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest