Εν ἀρχῇ ἦν ὁ μῦθος

      Ο μύθος που διαλέγει την Ολυμπία, τον κάλλιστο των Ελλήνων τόπο, για να στείλει το μήνυμα της μεγάλης καμπής στην ανθρώπινη ιστορία.

      Την Ολυμπία, που ο Δίας νικά τον Κρόνο στην πάλη και ο Απόλλωνας τον Άρη στην πυγμή και τον Ερμή στο δρόμο, για να ρίξουν στα τάρταρα τη βία και το σκότος και να φέρουν την τάξη, την ομορφιά, τη δικαιοσύνη και το απολλώνιο φως στη ζωή των ανθρώπων.

 

Εν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος

      Εδώ στην τερπνή και εύχαρη της Ήλιδος κοιλάδα, ο βασιλιάς Ίφιτος αναβιώνει παλιούς αγώνες και χαράσσει στο δίσκο τη συνθήκη της ιερής εκεχειρίας, την ειρήνη της ελληνικής οικουμένης. Το 776 π.Χ. γίνεται η αφετηριακή χρονολογία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ιστορίας.

      Εδώ το αγωνιστικό πνεύμα, ο αθλητισμός, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής παιδείας, κατακτά το πνευματικό και ηθικό βάθος που το αναδεικνύουν σε σφαίρες υψηλότερες από την απλή παιδιά. Ελληνική παιδεία, που όπως την όρισε ο μεγάλος Γερμανός ελληνιστής Werner Jaeger, σημαίνει την καλλιέργεια του ακέραιου ανθρώπου, γιατί το πνεύμα δεν υπάρχει χωρίς το σώμα και το σώμα δεν έχει νόημα χωρίς το πνεύμα.

       Πέρασαν αιώνες σκοτεινοί κάτω από την προστασία της ιλύος του Αλφειού και του Κλαδέου, έως ότου η σκαπάνη του Διαφωτισμού και η φλόγα στην καρδιά του Pierre de Coubertin, ξαναφέρουν στο φως τις αξίες των αγώνων, προσαρμοσμένες στοχαστικά, από την ευφυΐα του μεγάλου αναβιωτή, στις συνθήκες και τα προτάγματα της νέας εποχής.

      Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, του πιο επιτυχημένου αθλητικού, πολιτιστικού και κοινωνικού θεσμού του κόσμου μας, που ενώνει τους λαούς και δεν τους χωρίζει, οι οικουμενικές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι, της αλληλεγγύης και  συναδέλφωσης των λαών και της ειρήνης, είναι οι ίδιες αξίες της αριστείας, του κάλλους, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της εκεχειρίας, μεταπλασμένες μέσα από την εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου.

      Σήμερα που η παγκόσμια κοινότητα πλήττεται από μια νέα απειλή, η Ολυμπία είναι εδώ για να υπενθυμίσει την πρωταρχική και υψηλή αξία του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή. Σήμερα από εδώ την Ολυμπία, γιατί μόνο η Ολυμπία μπορεί να το κάνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο, στέλνουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ένα μεγάλο, τρισμύριο, αισιόδοξο μήνυμα Αγώνα και Νίκης.

      Με αυτά τα στοιχεία η Ολυμπία δεν μπορεί να είναι ένα απλό μέρος του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, είναι πηγή και τροφός του.

      Το αυθεντικό μήνυμα της Ολυμπίας δεν αναστέλλει τις πνευματικές, αθλητικές και οικονομικές δραστηριότητες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτεί το μέτρο και θέτει τα όρια της υπερβολής και ενίοτε της ύβρεως.

      Η εκεχειρία δεν επιβάλλεται πλέον από τα σαλπίσματα των σπονδοφόρων. Μπορεί όμως μέσα από τους Ολυμπιακούς θεσμούς να αναζητήσει δράσεις και πρωτοβουλίες στα μεγάλα ζητήματα του καιρού μας, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, τις τοπικές και περιφερειακές συρράξεις.

      Σήμερα που η ΔΟΕ έχει ανοίξει δρόμους και έχει θέσει τις βάσεις για μια γόνιμη συζήτηση αυτών των παγκόσμιων ζητημάτων, με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία της ατζέντας 2020, του προέδρου Τόμας Μπαχ, η Ολυμπία ως παγκόσμιο σύμβολο, αυθεντικό και διαχρονικό αποθετήριο αξιών,  μπορεί να αποτελεί τόπο συνάντησης και διαλόγου, αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων, που θα επικυρώνουν και θα δίνουν δυναμική στο Ολυμπιακό Κίνημα.

      Σήμερα σ’ αυτούς τους θρυμματισμένους καιρούς που οι μεγάλες αφηγήσεις φθείρονται και  αμφισβητούνται, η Ολυμπία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οικουμενικές αξίες που εκπορεύονται από αυτούς, εξακολουθούν να λάμπουν και να συγκινούν τους λαούς.

      Ας μου επιτραπεί να κλείσω με μια ελάχιστη παράφραση των λόγων του μεγάλου μας ποιητή, του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη.

      “Μπροστά στη ράχη του Κρόνιου, όταν ανεβαίνει ο ήλιος, τα πυροβόλα των μεγάλων κοσμοθεωριών παθαίνουν αφλογιστία”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest