Την ικανοποίησή του για την επιλογή της Αρχαίας Ολυμπίας ως έδρας του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον Αθλητισμό στην Πάτρα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά την τοποθέτησή του, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη αγάπη του για την Αρχαία Ολυμπία, εξήγγειλε πρώτο ανάμεσα στα αθλητικά έργα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε:

«Την Ολυμπία πολλές φορές την αντιμετωπίζουμε σαν ένα τμήμα του παγκόσμιου Αθλητικού και Ολυμπιακού κινήματος, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ολυμπία αποτελεί μήτρα και τροφό του παγκόσμιου Αθλητικού κινήματος. Η Ολυμπία, οι οικουμενικές αξίες που εκπορεύονται από αυτή, το ευ αγωνίζεσθαι, η ειρήνη, η έννοια του αγώνα, είναι αυτά που μεταλαμπαδεύει και στο σύγχρονο κόσμο. Στον αρχαίο ελληνικό κόσμο ο Αθλητισμός ήταν ένα από τα δύο κομμάτια της Παιδείας -για να θυμηθώ έναν Γερμανό ελληνιστή, τον Βέρνερ Γιέργκερ, ήταν η Παιδεία με το Π κεφαλαίο.

Η Ολυμπία αυτή τη στιγμή, στο παγκόσμιο αθλητικό και Ολυμπιακό κίνημα, μετέχει με δύο σπουδαίες στιγμές κάθε δύο χρόνια, μοναδικές για τη χώρα και θα έλεγα τις σπουδαιότερες για την εξωστρέφεια της χώρας. Δεν νομίζω να βρίσκεται αυτή η χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου σε όλους τους δέκτες μπροστά στα μάτια όλων των λαών περισσότερο από τις δύο στιγμές των Αφών της Ολυμπιακής Φλόγας για τους θερινούς και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό λοιπόν το εθνικό κεφάλαιο που από μόνο του είναι μοναδικό, έχετε την εντύπωση ότι η Πολιτεία διαχρονικά το έχει τιμήσει όπως πρέπει; Στην Ολυμπία ντρεπόμαστε να πούμε, ακόμα και στις μικρότερες προτάσεις για αθλητικές εκδηλώσεις, ότι δεν έχουμε χώρους ούτε για τα αγωνίσματα στίβου ούτε καν για μερικά των βαρέων αγωνισμάτων, ούτε ένα κουλουάρ.

Τι ακριβώς λοιπόν είναι η Ολυμπία και πώς τη μεταχειρίστηκε η ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα; Εμείς ως Δημοτική Αρχή αυτό το έχουμε θέσει ως πρώτο στόχο. Μπορεί ένα τέτοιο έργο να μην να έχει μία μελέτη κόστους – οφέλους με θετικό πρόσημο, αλλά δεν ξέρω καμία αθλητική εγκατάσταση στη χώρα που να είναι προσοδοφόρα και βιώσιμη. Η Ολυμπία δεν δικαιούται μία συνεισφορά από την Πολιτεία της τάξεως λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για να υπάρξει μία αθλητική εγκατάσταση; Με την εμβέλεια και τη σαγήνη της Ολυμπίας στο παγκόσμιο αθλητικό κίνημα, πιστεύουμε ότι θα γίνει και βιώσιμη. Αυτό είναι ένα παράπονο. Δεν δούλεψε κάνεις από την κεντρική Πολιτεία μέχρι κάτω -για να λέμε και την αυτοκριτική μας.

Οφείλω όμως να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον παριστάμενο Υπουργό κ. Πέτσα για την τεράστια βοήθεια που προσφέρει όλο το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά προς την Ολυμπία για να μπορεί να ετοιμαστεί και να είναι ώριμη. Με τη σπουδαία βοήθεια της Περιφέρειας που μαζί κάναμε μία πολύ συστηματική δουλειά για να κάνουμε ευκαιρία την καταστροφή της Ολυμπίας για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια, θα έχουμε ένα Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που ελπίζουμε ότι η Πολιτεία θα το θέσει ψηλά, εκεί που πρέπει, για να μπορεί η Ολυμπία όχι μόνο να αποκατασταθεί από την πυρκαγιά αλλά να ανασυγκροτηθεί.

Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, όταν πριν από ένα χρόνο μας κάλεσε με τον Περιφερειάρχη, μετά από προγενέστερη συζήτηση μαζί του, για να μας πει ότι, παρά τις πιέσεις που δέχεται από όλη την Ελλάδα, επιλέγει το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών να έχει έδρα την Αρχαία Ολυμπία και ένα χρόνο μετά το έχει κάνει πράξη. Τον ευχαριστούμε όχι μόνο εγώ αλλά και όλη η περιοχή. Είναι η πρώτη σπουδαία δομή Παιδείας που παίρνει η Αρχαία Ολυμπία -χωρίς να υποστέλλουμε τη σημαία για σπουδαιότερα πράγματα στον τομέα της Παιδείας. Ευχαριστούμε και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ιδιαίτερα τον κ. Αλεξόπουλο που έχει δουλέψει μαζί μας για αυτό το σκοπό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτό να μη μείνει ένα γράμμα ενός νόμου και μία εξαγγελία, αλλά να γίνει πράξη με στόχο το επόμενο φθινόπωρο να έχουμε και τους πρώτους επιμορφούμενους στην Αρχαία Ολυμπία».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest