Ζούμε σε δύσκολους και ταραγμένους καιρούς. Η πανδημία δοκιμάζει ακόμα την Παγκόσμια κοινότητα. Το αποτύπωμά της είναι βαθύ και τραυματικό στις ανθρώπινες σχέσεις.
Οι αλλαγές στην επικοινωνία και στην εργασία, οι επιδράσεις στην οικονομία, στα δικαιώματα, στον πολιτισμό, που ήρθαν να προστεθούν πάνω σε μεγάλα ανοιχτά προβλήματα και οδυνηρά διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου, την κλιματική αλλαγή, τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, τις τοπικές συρράξεις και συγκρούσεις, κάνουν τη γη να φαντάζει μια περιοχή δυστοπίας.
Υπάρχει όμως ελπίδα, υπάρχει φως.
Η επιστημονική κοινότητα καταγράφει κάθε μέρα μικρές και μεγάλες νίκες.
Οι κοινωνίες βρήκαν τρόπους να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Η καταιγίδα θα περάσει, η ανθρωπότητα θα επιβιώσει αλλά ζούμε πια σε ένα κόσμο αλλιώτικο.
Οι έκτακτες ανάγκες επισπεύδουν τις ιστορικές εξελίξεις.
Οι Ολυμπιακοί θεσμοί μπορεί να αποτελέσουν μέρος αυτών των εξελίξεων.
Το Ολυμπιακό Κίνημα, παρά τις δυσκολίες, συνέχισε και συνεχίζει να στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και νίκης.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο έγιναν, οι αθλητές προετοιμάστηκαν, συμμετείχαν, αγωνίστηκαν και νίκησαν.
Το Ολυμπιακό ιδεώδες, από τον Ιερό αυτό Τόπο, από την αρχαιότητα έως σήμερα διδάσκει το μέτρο, την έννοια των ορίων. Την αναζήτηση της αρμονικής ισορροπίας, εκείνης που δεν διαχωρίζει σώμα και πνεύμα, φύση και άνθρωπο.
Υπό το πρίσμα αυτό η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Προέδρου Τόμας Μπαχ, να αναλάβει το έργο της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που εγκαινιάσαμε χθες, έρχεται σε ιδανική στιγμή, αφού η Ακαδημία, ως Κέντρο της Ολυμπιακής Παιδείας, διδάσκει στους νέους τις αξίες της μεγάλης μας κληρονομιάς, μεταφέροντάς τες στο μέλλον.
Και σήμερα είμαστε εδώ στην Ολυμπία, τον τόπο των αυθεντικών Ολυμπιακών Αξιών, λίγοι, εξαιτίας των συνθηκών, τετιμημένοι προσκυνητές αυτού του Ιερού Τόπου, εκπρόσωποι της παγκόσμιας κοινότητας για να παραστούμε στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους XXIV (24ους) Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και να στείλουμε ένα μήνυμα Αγώνα και Νίκης, σε όλα τα πέρατα του κόσμου – γιατί η Νίκη της Ολυμπίας δεν είναι Άπτερος – ένα μήνυμα, πως ο άνθρωπος, πηγή και υποκείμενο των αξιών, από την εποχή του Κοροίβου και μέχρι σήμερα, ξέρει να αγωνίζεται και να νικά.
Κύριε Αντιπρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής « Πεκίνο 2022 »,
Η ανθρώπινη ιστορία είναι η ιστορία των πολιτισμών.
Ο κινεζικός και ο ελληνικός πολιτισμός είναι οι αρχαιότεροι στον πλανήτη με τεράστια συνεισφορά στη διαμόρφωση των σύγχρονων κοινωνιών.
Η ιστορία και η αρχαιολογία έχει πλέον καταδείξει, πως παρά τις αποστάσεις που χωρίζουν τις χώρες μας, οι πολιτισμοί μας κάποτε έστω και για λίγο ήρθαν σε επαφή.
Σήμερα αυτή η επαφή με την συμμετοχή των Ολυμπιακών θεσμών, των σύγχρονων σπονδοφόρων των Αξιών του Ολυμπισμού, των Οικουμενικών Αξιών της Ειρήνης, της Αλληλεγγύης και Συναδέλφωσης των λαών, της Αξίας του Αγώνα στην ανθρώπινη ζωή και της έννοιας της Εκεχειρίας, μπορεί και πρέπει να γίνει στενότερη.
Το Ολυμπιακό κίνημα έχει αποδείξει πως οι πολιτισμικές ταυτότητες δεν πρέπει να διαρρηγνύουν τη συνοχή του σύγχρονου κόσμου, μπορούν όμως μέσα από τις διαφορές τους, να αναζητούν τα οικουμενικά ιδεώδη που προάγουν τη διαλογική συνεργασία και συνύπαρξη.
Κύριε Αντιπρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής « Πεκίνο 2022 »,
Είμαστε βέβαιοι, όπως αποδείξατε και στο πρόσφατο παρελθόν, πως θα διοργανώσετε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες, με την ακτινοβολία και το κύρος της μεγάλης σας χώρας, με τη λαμπρότητα και το ήθος που αναλογεί στον ίδιο το θεσμό.