Μια ελιά, δέντρο – σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας, ενώνει συμβολικά τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με την Ουκρανία και θα θυμίζει μια σχέση συνεργασίας που ξεκίνησε την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, με ευοίωνο μέλλον.

Η Πρόξενος της Ουκρανίας κα Άννα Τισένκο, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας “Ο Φάρος”,  επισκέφθηκε την Αρχαία Ολυμπία και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, βάζοντας τα θεμέλια μιας σχέσης αμοιβαίας εκτίμησης και συνεργασίας. Αφορμή για την επίσκεψη υπήρξε η μεγάλη δοκιμασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από τις πυρκαγιές, έτσι, ο κ. Γεωργιόπουλος, υποδεχόμενος την κα Τισένκο, την ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια του Ουκρανικού λαού προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους. Ο κ. Γεωργιόπουλος αφού περιέγραψε το μέγεθος της καταστροφής, αναφέρθηκε στους παραδοσιακά στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ουκρανία και την ιστορική παρουσία Ελληνικού στοιχείου στην Οδησσό και άλλες πόλεις της χώρας. Υπογράμμισε την ανάγκη σύσφιξης αυτών των σχέσεων, προτείνοντας μια συνεργασία μέσω πολιτιστικών αλλά και εμπορικών ανταλλαγών, με σημείο αναφοράς τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής.

Η κα Τισένκο από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιόπουλο για την υποδοχή τονίζοντας ότι η Ουκρανία πόνεσε πολύ στις πυρκαγιές του Αυγούστου και βοήθησε έμπρακτα την Ελλάδα με εκατό κομάντος πυροσβέστες και μηχανοκίνητα μέσα. Τόνισε ότι θα ήταν καλή μια διαρκής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα δασοπυρόσβεσης ενώ πρότεινε αδελφοποίηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με κάποια πόλη της Ουκρανίας. Επίσης συζητήθηκε το ενδεχόμενο δωρεάν παροχής από την Ουκρανική Πρεσβεία της ψηφιακής εφαρμογής «audio guide στο υπό ανακαίνιση Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Μετά τη συνάντηση έγινε η φύτευση της ελιάς στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Δημαρχείου, παρουσία του Δασάρχη Ηλείας κ. Παναγιώτη Λάττα, του Προέδρου του Συλλόγου Ελληνοουκρανικής Φιλίας κ. Μιχάλη Ροδόπουλου, κ.α.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest