Δήλωση Γεωργιόπουλου για τα 13 χρόνια από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007
26η Αυγούστου. Μια επώδυνη ημερομηνία για την Αρχαία Ολυμπία. Πριν 13 χρόνια, τέτοια μέρα, η Αρχαία Ολυμπία παραδινόταν στις φλόγες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια οργή και θλίψη. Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, αναφερόμενος στο γεγονός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου των 13 χρόνων από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 νιώθω την υποχρέωση να αποτίσω φόρο τιμής στα τραγικά θύματα που άδικα και αναίτια χάθηκαν στην πύρινη λαίλαπα. Θεωρώντας πως μια αντιπροσωπευτική πρόταση αντιπυρικής θωράκισης και πολιτικής προστασίας του Νομού και του Δήμου μας, εκφράζεται σε επιστολή μου προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, πριν από έναν περίπου μήνα, παραθέτω τα κύρια σημεία της:
“Οι πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών στην Ηλεία και ειδικότερα στους Δήμους Αρχαίας Ολυμπίας, Πύργου και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, ξύπνησαν μνήμες και επανέφεραν εφιάλτες και φόβους για επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και της σύγχρονης Ηλειακής τραγωδίας.
Όλα αυτά τα χρόνια επιβεβαιώνεται πως οι περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες της Ηλείας την καθιστούν την πλέον ευάλωτη σε πυρκαγιές περιοχή της χώρας. Η γεωγραφική της θέση, η φυτική σύσταση των δασών της, το δύσβατο των ορεινών της όγκων, η πυκνότητα της αναγεννημένης χλωρίδας και η αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής μετά το 2007, προμηνύουν δυστυχώς την επανάληψη μεγάλων πυρκαγιών στο παρόν και το μέλλον.
Δεν είναι λοιπόν παράλογο ότι στη δημόσια συζήτηση επανακατατίθενται ερωτήματα και εκφράζονται προβληματισμοί κατά πόσο είναι θωρακισμένη αντιπυρικά η Ηλεία. Οι δασικοί δρόμοι, οι αντιπυρικές ζώνες, τα πυροσβεστικά σημεία, οι δεξαμενές νερού, ιδιαίτερα σε περιοχές με πυκνότητα οικισμών είναι ανεπαρκείς και κυρίως δεν διασφαλίζουν το έργο της πρόληψης και της καταστολής.
Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω φυσικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά και τις βασικές ελλείψεις που τον καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο σε πυρκαγιές. Επιπλέον να θυμίσω ότι στις πυρκαγιές του 2007, ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είχε υποστεί ζημιές, ο Κρόνιος Λόφος είχε καεί ολοσχερώς, το Αρχαιολογικό Μουσείο είχε απειληθεί με καταστροφή.
Κύριε Υπουργέ,
Σε μια απευκταία τέτοια εξέλιξη η οποιαδήποτε πιθανή ζημιά σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα αποτελεί εθνική καταστροφή και ιστορικό όνειδος για τη χώρα. Η διεθνής κοινή γνώμη, καθώς έχουν δείξει ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος (πυρκαγιές 2007, κλοπή Μουσείου 2012 κλπ) παρακολουθεί κάθε φορά με τεράστιο ενδιαφέρον, μέσα από τα δίκτυα παγκόσμιας εμβέλειας, με επιτόπια ρεπορτάζ, τα διαδραματιζόμενα στην Αρχαία Ολυμπία.
Ως Δημοτική Αρχή, με τους ελάχιστους οικονομικούς πόρους που διαθέτουμε για πολιτική προστασία και με εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες υποχρεώσεις μας, όχι πάντα με άριστα αποτελέσματα”.
Από τα παραπάνω προκύπτει η αδήριτη ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου – μελέτης αντιπυρικής προστασίας για την Αρχαία Ολυμπία, με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και συμμετοχή του Δασαρχείου, του Δήμου και άλλων συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκώς και με ασφάλεια, η προστασία μιας μείζονος έκτασης γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε όλοι εμείς στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας».