-Σημαντικές δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη στη σύσκεψη της Αρχαίας Ολυμπίας

Την προσωπική του δέσμευση ότι θα ισχύσουν για τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ανάλογα μέτρα ανασυγκρότησης της πυρόπληκτης περιοχής μ’ αυτά που αφορούν τη Βόρεια Εύβοια κατέθεσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο της πόλης.

«Θέλουμε να επιλύσουμε τα προβλήματα τα οποία προκάλεσε η πυρκαγιά με τρόπο γρήγορο και αποτελεσματικό και δημιουργούμε νέο πρότυπο συνεργασίας του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας:

«Οι δύο βασικοί άξονες που θα κινηθούμε είναι η διαφάνεια και η ταχύτητα. Για πρώτη φορά εκταμιεύονται αποζημιώσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα ωστόσο εδώ είχαμε μία πολύ έντονη ροή αιτημάτων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα την οποία αποτύπωσαν υπηρεσίες μας. Αυτό οδήγησε σε μικρή καθυστέρηση, νομίζω ότι ξεπεράστηκε και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε εξαγγείλει. Το ίδιο ισχύει προφανώς και για τις αγροτικές αποζημιώσεις, όμως χρειάζεται συνολικά να ξαναδούμε το πλαίσιο των αγροτικών αποζημιώσεων και αυτή είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση η οποία δρομολογείται σε συνεννόηση με τη γραμματεία της Κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.

Πρώτο μας μέλημα είναι η αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Γίνονται παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα, το βραχυπρόθεσμο που αφορά όλα τα έργα συγκράτησης των χωμάτων και τα μικρά αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα τα οποία ήδη δρομολογούνται είναι προφανής η ταχύτητα με το κομπιούτερ αυτά και στην βόρεια Εύβοια με τη συνεργασία των δασικών Συνεταιρισμών και είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε ήδη τις πρώτες ενδείξεις για μία πολύ δυναμική φυσική αναγέννηση του δάσους. Σημαντικό είναι ότι μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ήδη δρομολογούνται. Θέλω να ζητήσω απόλυτη εγρήγορση και συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και σε περίπτωση που έχουμε έντονα καιρικά φαινόμενα θα προχωρήσουμε σε προληπτικές εκκενώσεις ώστε πάνω από όλα να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Στέκομαι επίσης και στην πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδω στο πρόγραμμα των ιδιωτικών χορηγιών. Για πρώτη φορά το δρομολογήσαμε και μπορούμε και κατευθύνουμε κεντρικά ιδιωτικές χορηγίες με διαφάνεια και ταχύτητα προς την αυτοδιοίκηση ώστε παρεμβάσεις πολύ σημαντικές για εσάς να δρομολογηθούν γρήγορα και να ταυτιστούν κιόλας με τον χορηγό ο οποίος θα θέλει να αγκαλιάσει τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κινηθούμε με ταχύτητες που ήταν αδιανόητες για την Ελληνική δημόσια διοίκηση και να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα έργα τα οποία έχουν και έναν ιδιώτη ανάδοχο άρα δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς των διαδικασιών του δημοσίου».

«Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο»

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας, είπε: «Ο κ. Μπένος είναι ένας άνθρωπος οραματιστής τον έχουμε επιστρατεύσει να μας βοηθήσει για την ολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου της Βόρειας Εύβοιας. Είναι ταυτισμένος με την Αρχαία Ολυμπία και ό,τι κάνουμε στην Βόρεια Εύβοια να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι μπορούμε να το κάνουμε και στην Αρχαία Ολυμπία. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης το οποίο ήδη δρομολογείται που θα μπορέσει να κάνει όλες τις παρεμβάσεις με τρόπο συνεκτικό και αλληλοσυμπληρούμενο έτσι ώστε η Ολυμπία να δείξει την πραγματική της δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι στρατηγικές αναπλάσεις οι οποίες μπορούν να δρομολογηθούν και να ωριμάσουν με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Θα παρακολουθώ προσωπικά το σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να γίνουν παρεμβάσεις στην Αρχαία Ολυμπία έτσι ώστε από τη μία ο αρχαιολογικός χώρος να επεκταθεί, από την άλλη η πόλη της αρχαίας Ολυμπίας να ωφελείται από τον πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Δεν είναι λογικό αυτό το οποίο μου λέτε να έρχονται ένα εκατομμύριο επισκέπτες στην Αρχαία Ολυμπία και τελικά επειδή δεν έχουμε σκεφτεί σωστά την οργάνωση του χώρου να μην υπάρχει όφελος στο βαθμό που θα έπρεπε για την τοπική κοινωνία. Πρέπει να το μελετήσουμε και θα ασχοληθώ και εγώ προσωπικά με το θέμα αυτό και νομίζω ότι οι σκέψεις και οι λύσεις είναι ήδη στο τραπέζι.

Και βέβαια είμαι απολύτως ανοιχτός και σε συνεννόηση με τα Υπουργεία, αλλά θα πάρω και την πρόταση του κ. Μπένου, να εξετάσουμε πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το τι θα κάνουμε το μεγάλο οικόπεδο το οποίο έχετε στη διάθεση σας. Μην σπεύσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει εκεί. Νομίζω ότι πρέπει να σκεφτούμε έξω από το “κουτί” με γνώμονα το μέλλον και όχι κατ’ ανάγκη το παρελθόν. Ακόμα είναι πάρα πολύ ζωντανή στη μνήμη μου η εμπειρία του 2004, όταν ως νέος βουλευτής είχα έρθει και ήμουν θεατής στο ολυμπιακό αγώνισμα της Σφαιροβολίας που έγινε στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας. Αυτό είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, δεν είναι κάτ’ ανάγκη να φτιάξουμε ένα ακόμη στάδιο, αλλά είναι η δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε περισσότερες δράσεις ενδεχομένως και αθλητικές εντός του αρχαιολογικού χώρου. Χαίρομαι που και το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες αντιλαμβάνονται αυτή τη νέα δυναμική σχέση με την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για τον πρωτογενή τομέα. Συζητούσα με την Υπουργό Πολιτισμού και τον κ. Σκέρτσο για το πόσα ελαιόδεντρα έχει το Υπουργείο Πολιτισμού εντός του αρχαιολογικού χώρου. Το λάδι το οποίο μπορεί να παράγεται μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας δεν χρειάζεται να σας πω σε τι τιμή μπορεί να μπορεί να πουληθεί. Είναι μία ευκαιρία να δούμε τη σύνδεση μεταξύ της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του πρωτογενούς τομέα.

Δέσμευση για «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία»

Για το ζήτημα του δρόμου θα τονίσω ότι υπάρχουν παρεμβάσεις σε δύο επίπεδα. Οι πρώτες αφορούν τις άμεσες βελτιώσεις σ’ ένα απαράδεκτο οδικό δίκτυο που δυστυχώς στοιχίζει ανθρώπινες ζωές και αναπηρίες. Αυτό το έργο ήδη δρομολογείται, υπάρχει ανάδοχος και βέβαια είμαι βέβαιος ότι με το τέλος του χρόνου θα έχουμε και την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μεγάλο, τον καινούργιο δρόμο, θα τον πω «Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία» αναγνωρίζοντας απόλυτα τη σημασία του τελευταίου κομματιού γιατί βρίσκεται αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω προσωπικά ασχοληθεί, θα το ξεμπλοκάρουμε -είναι προσωπική μου δέσμευση- και εντός του 2022 θα ξεκινήσουμε τον δρόμο αυτό γιατί αποτελεί μία εκκρεμότητα της πολιτείας για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων.

Οι αυτοκινητόδρομοι του μέλλοντος, όμως, δεν είναι μόνο δρόμοι για αυτοκίνητα. Είναι ψηφιακοί δρόμοι. Αυτό που θα παρουσιάσουμε σε λίγο στην Αρχαία Ολυμπία έχει τεράστια σημασία. Αποτελεί ίσως η σημαντικότερη προστιθέμενη αξία που μπορούμε να δώσουμε την Αρχαία Ολυμπία. Φέραμε μία τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας και αυτή η συζήτηση, για την ιστορική της αξία, έγινε πριν από 22 μήνες με μένα και τον πρόεδρο της Microsoft όταν είχαμε βρεθεί στο Νταβός και του έβαλα την ιδέα να μπορέσουμε να κάνουμε ένα εμβληματικό έργο ψηφιακής αναπαράστασης του πιο σημαντικού πολιτιστικού χώρου στην πατρίδα μας και φυσικά να το συνδέσουμε και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το έργο είναι έτοιμο, ανοίγει τελείως διαφορετικούς ορίζοντες στο πώς μπορεί κάποιος να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο αλλά να δει και τον αρχαιολογικό χώρο από τον υπολογιστή του. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο πρότυπο για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να αλλάξουμε τελείως την εμπειρία την οποία έχει ο επισκέπτης όταν επισκέπτεται έναν αρχαιολογικό χώρο και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και υπερήφανος που, παρά την πανδημία μπορέσαμε, το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την εταιρεία, να κάνει ένα έργο το οποίο σας διαβεβαιώνω ότι θα πάρει τεράστια διεθνή προβολή και θα ξαναβάλει για τα καλά την Ολυμπία στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτισμού και του τουρισμού. Είμαι σίγουρος ότι από του χρόνου θα αρχίσετε να βλέπετε άμεσα οφέλη ως προς την αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και την ίδια τη δυναμική εμπειρία την οποία θα έχει ο επισκέπτης όταν θα έρχεται στην Ολυμπία και θα μπορεί να βλέπει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο πώς ήταν η ζωή πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, την αναπαράσταση, την χρονική εξέλιξη αυτού του χώρου».

Η εισήγηση του κ. Γεωργιόπουλου

Η σύσκεψη άρχισε με την εισήγηση του Δήμαρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό επεσήμανε ότι κάηκαν 130.000 στρέμματα εκ των οποίων 450.000 ελιές, που αντιστοιχούν σε 2.500 νοικοκυριά, μαζί με 30 κατοικίες και αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες. Ζήτησε  απαντήσεις για το τι γίνεται με την Αρωγή που έχει μπλοκάρει, με τις αυτοψίες του ΕΛΓΑ, με τις ζωοτροφές και με τους μη κατ’ επάγγελμα αγρότες που είναι ακάλυπτοι. Επίσης ζήτησε να ισχύσουν και για την Αρχαία Ολυμπία τα οριζόντια μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Βόρεια Εύβοια, όπως ασφαλιστικές και φορολογικές απαλλαγές, αναστολή πλειστηριασμών, για το σύνολο των επιχειρήσεων, ακόμη και των τουριστικών που πλήττονται έμμεσα.

Αναφέρθηκε ακόμη στις τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί τόσο οι υποδομές όσο και το περιβάλλον, τονίζοντας ότι έχει αποστείλει προς τον κ. Τριαντόπουλο πρόγραμμα – σχέδιο αποκαταστάσεων στοχευμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο, συνολικού προϋπολογισμού 26,5 εκ. ευρώ, για τις άμεσες αποκαταστάσεις, ζητώντας την συνδρομή και ενός τεχνικού συμβούλου, για δημοπράτηση των προτεινόμενων δράσεων πιθανόν και σε έξι μήνες. Δεν παρέλειψε να τονίσει την έγκριση έργων από το «Αντώνης Τρίτσης» ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ, σε σύνολο υποβληθεισών  προτάσεων 17,5 εκ. ευρώ, ευχαριστώντας τον κ. Πέτσα για την συμβολή του.

Μίλησε επίσης και για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που υλοποιείται με την Περιφέρεια και το «Διάζωμα» του κ. Σταύρου Μπένου, που πρέπει να συμπεριλάβει και την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μέρους (αρδευτικά δίκτυα, μονοπάτια, υπηρεσίες smart cities, το Φεστιβάλ, κ.α.). Ζήτησε ακόμη την ωρίμανση της προμελέτης του δρόμου «Ολυμπία – Θάλασσα» και την επέκταση του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα – Πύργος» μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Γεωργιόπουλος, εστιάζοντας στο στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, ανέφερε: «Η Ολυμπία έχει τις προϋποθέσεις για να συναντήσει τη Νέα Εποχή ως ένα οικοσύστημα Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας, μέσα από μια μετάβαση πράσινη, ψηφιακή , ευφυή. Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση την ένταξη μιας τέτοιας παρέμβασης στις Στρατηγικές Αναπλάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία στηρίζεται σε 2 εμβληματικούς πόλους:

  1. Διεθνές Αθλητικό Κέντρο στα 120 στρέμματα στον Πλάτανο
  2. Ξένιος Ζεύς (Πολυχώρος Πολιτισμού – Παιδείας)

Θα είναι μια ανάπλαση οραματική, πολυδιάστατη, ανοιχτή σύγχρονη. Ο Προγραμματισμός μας προβλέπει την ένταξη βασικών υποδομών αλλά και τη μόχλευση της επιχειρηματικότητας, με στόχο την προσθήκη νέων εμπειριών στον επισκέπτη που θα κάνει την Ολυμπία περισσότερο ελκυστική. Για αυτή την ανάπλαση θέλουμε τους καλύτερους γιατί η Ολυμπία πρέπει να συνεργάζεται με τους καλύτερους».

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, αντιλαμβάνεστε εθνικά μεγέθη όπως η Ολυμπία και μόνο αν εγκολπωθείτε και εκφράσετε την αναγκαιότητα ανάδειξης του τόπου μπορεί η πρότασή μας να πάρει σάρκα και οστά. Ξέρετε πολύ καλά ότι αναμετράστε με την Ιστορία και ξέρετε ποιοι τόποι, ενέργειες και έργα μπορούν να σας συνδέσουν ανεξίτηλα με την Ιστορία».

Φαρμάκης για αντιπλημμυρικά

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και σχετίζονται κυρίως με τις αποκαταστάσεις και τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι  αυτή τη στιγμή έχουν κατευθυνθεί προς αυτό το σκοπό πόροι περίπου 500.000 ευρώ και χθες εντάχθηκε στη ΣΑΕ 075 ένα μεγάλο έργο αντιπλημμυρικό 10 εκ ευρώ, όπως και το έργο που αφορά το Δασαρχείο για τη θωράκιση της περιοχής, την αποκατάσταση υποδομών όπου υπάρχει έργο 4 εκ. στη ΣΑΕ 081, καθώς και συμπληρωματικές συμβάσεις συνολικού ύψους 3 εκ. ευρώ. Αυτά καταδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις υπήρξαν άμεσες , τονίζοντας ότι η αγωνία του είναι πώς θα κερδίσουμε το χρόνο να υλοποιηθούν έγκαιρα τα έργα. Εκθείασε ακόμη την άρτια συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων από τις πυρκαγιές. Αναφέρθηκε ακόμη στην τοποθέτηση συστήματος πρόληψης πυρκαγιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που έχει εγκριθεί από το «Αντώνης Τρίτσης».

Τοποθετήσεις Υπουργών

Στα σημαντικότερα σημεία των τοποθετήσεών τους τα παριστάμενα Κυβερνητικά στελέχη με τη σειρά ομιλίας τους, ανέφεραν:

Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό: Τα οριζόντια μέτρα εφαρμόζονται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή. Διοχετεύονται πόροι προς τους πληγέντες 2 εκ ευρώ, ωστόσο παγώσαμε τη διαδικασία και ζητάμε προσκόμιση δικαιολογητικών αφού στην περιοχή σας κάηκαν 30 σπίτια και έχουμε αιτήματα για 1.904 που αντιστοιχούν σε 31 εκ. ευρώ. Σε συνεργασία με ΕΛΓΑ και Δήμο, 833 αγρότες έχουν πάρει ήδη 1.736.000 ευρώ ενώ υπάρχει και πλάνο αξιοποίησης δωρεών από ιδιώτες. Συνολικά το πακέτο για την Ηλεία μέχρι τώρα φτάνει τα 25 εκ. ευρώ.

Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Έχουμε διαθέσει 10 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά στον Αλφειό και 1.240.000 για σύμβαση Περιφέρειας – Υπουργειου Ενέργειας – Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρικά στην ορεινή περιοχή. Έχουμε συνεργαστεί με τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και θα συνεχίσουμε τη στήριξη μέχρι να κλείσουν όλες οι πληγές. Για έργα Πολιτικής Προστασίας θα έχουμε πρόσθετες πιστώσεις. Επίσης όπως ανέφερε ο Δήμαρχος έχουν δοθεί 12 εκ. ευρώ από το «Αντώνης Τρίτσης» για δίκτυα ύδρευσης και αγροτική οδοποιία.

Χρήστος Στυλιανίδης, Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Πρέπει να προχωρήσουμε με τα στρατηγικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και με άμεσα έργα για τη διαχείριση του κινδύνου. Κάνουμε σχεδιασμό για την επόμενη αντιπυρική περίοδο με ενίσχυση πυροσβεστικού μηχανισμού στην περιοχή. Υλοποιούμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης με χάρτες – drones. Φροντίζουμε επίσης να αυξηθούν οι αντιπυρικές ζώνες και να γίνεται καθαρισμός μέχρι το αργότερο τον Απρίλιο.

Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος: Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο την Περιφέρεια και το Δασαρχείο. Η φυσική αναγέννηση είναι ταχύτατη, θα χρειαστούν όμως και τεχνητές αναδασώσεις. Ήδη στα αντιδιαβρωτικά έργα δουλεύουν τρεις δασικοί συνεταιρισμοί -στους καταρράκτες Νεμούτας- με συνολικό κόστος 4 εκ. ευρώ, με κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα κλπ. και έχουν αφαιρεθεί από 150 km δρόμων καμένοι κορμοί. Εξασφαλίσαμε, τέλος, 40.000 πλατύφυλλα δένδρα για τις αναδασώσεις.

Ανδρέας Λυκουρέντζος, Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Επιλέξαμε τη συντομότερη οδό για να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πληγέντων. Πάμε σ’ ένα καινούριο τρόπο πληρωμής των ζημιών, εν αντιθέσει με το παρελθόν και πληρώνουμε το 100% των ζημιών μέσα στον χρόνο που προβλέπεται, έτσι τα Χριστούγεννα θα έχει γίνει η πρώτη πληρωμή και την άνοιξη θα γίνουν οι εξατομικεύσεις όπου θα καταβληθεί η εξόφληση.

Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας: Έχουμε δημιουργήσει έναν μηχανισμό ωρίμανσης έργων στρατηγικής σημασίας σαν αυτά που περιέγραψε ο κ. Δήμαρχος, τα οποία μπορούμε να τα ωριμάσουμε τεχνικά και στο μελετητικό κομμάτι αλλά και στο κομμάτι της υλοποίησης.

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού: Έχουμε συνεργασία με τον Δήμαρχο για την αστική ανάπλαση και την παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα υλοποιήσουμε έργο 4 εκ. ευρώ στα Ρωμαϊκά μνημεία της Ολυμπίας, έργο που θα προσθέσει 6 περίπου στρέμματα επισκέψιμου χώρου.

Να σημειωθεί ότι τοποθετήσεις έκαναν και οι Βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Κώστας Τζαβάρας, και Ανδρέας Νικολακόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων. Πριν αναχωρήσει από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο Πρωθυπουργός υπέγραψε και το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest