Δεν βγήκε αλώβητος ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας από την τελευταία κακοκαιρία της Τρίτης 26 Ιανουαρίου, η οποία προκάλεσε αρκετά προβλήματα, τόσο σε ορεινές όσο και σε πεδινές περιοχές, τα περισσότερα εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα με παρεμβάσεις του Δήμου.

Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκαν ζημιές σε περιουσίες από την άνοδο της στάθμης του ποταμού Αλφειού στις παραποτάμιες Κοινότητες από Άσπρα Σπίτια έως Λιναριά. Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν στον ποταμό Ενιππέα, χωρίς όμως να προκληθούν σοβαρές ζημιές. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες βροχής προκάλεσαν οριακά πλημμυρικά φαινόμενα στην εθνική οδό και ιδιαίτερα στο ύψος του Στρεφίου αλλά και στην αερογέφυρα Πλατάνου, όπου έκλεισε η κυκλοφορία για μικρό χρονικό διάστημα.

Κατολισθήσεις και φαινόμενα διαβρώσεων ή καθιζήσεων υπήρξαν σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, προκαλώντας παροδικά προβλήματα στη βατότητα των δρόμων. Τέτοια φαινόμενα υπήρξαν στις Κοινότητες Άσπρα Σπίτια, Μουριά, Πεύκες, Λάλα – Πόθου, Κούμανι, Αγία Τριάδα, Νεράιδα, Χελιδόνι, Κρυονέρι, Καυκανιά και Δίβρη. Πτώσεις δέντρων υπήρξαν στην Κοινότητα Μουριάς, και στο δρόμο από Ξηρόκαμπο προς Νεμούτα, ενώ τεράστιες ζημιές έχουν εντοπιστεί στο σύνολο του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου. Εξάλλου, μικρής έκτασης χιονόπτωση υπήρξε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο οροπέδιο Φολόης, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει προβλήματα.

Ζημιές στο βιολογικό καθαρισμό

Σοβαρές ζημιές διαπιστώθηκαν στο βιολογικό καθαρισμό Αρχαίας Ολυμπίας, όπου κάηκαν μοτέρ και προκλήθηκαν προβλήματα στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς πλημμύρισαν τα κτίρια και ο περιβάλλοντας χώρος του εργοστασίου. Βλάβες σε μοτέρ υπάρχουν και στα αντλιοστάσια Αρχαίας Ολυμπίας, Ξηροκάμπου, Άμπουλα Βασιλακίου και Άσπρων Σπιτιών. Εξαιτίας των διαβρώσεων αποκαλύφθηκαν αγωγοί ύδρευσης σε Λάλα, Χελιδόνι και Καυκανιά, με ολοκληρωτική καταστροφή της κοιτόστρωσης στο εκεί αντλιοστάσιο. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στις δεξαμενές ύδρευσης, στις υδρομαστεύσεις και τα αντλιοστάσια Καυκανιάς, Λάλα – Πόθου, Πελοπίου και Κρυονερίου.

Έκτακτη συνεδρίαση Σ.Τ.Ο.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπήρξε συντονισμένη συνεργασία του Δήμου, της ΔΕΥΑ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) που συγκάλεσε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, το βράδυ της Τρίτης 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Σ.Τ.Ο., δύο μηχανήματα τύπου JCB του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και δύο ακόμη μισθωμένα, με τη συνδρομή όλου του προσωπικού Πολιτικής Προστασίας, την εθελοντική ομάδα και προέδρους των Κοινοτήτων, συμμετείχαν στις προσπάθειες αποκατάστασης της βατότητας των δρόμων από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι και την Τετάρτη.

Τον συντονισμό των εργασιών αποκατάστασης είχε ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Βασίλης Αρβανίτης.

Βιολογικός Καθαρισμός
Βιολογικός Καθαρισμός
Αγία Τριάδα
Άσπρα Σπίτια
Μουριά
Πούσι Αχλαδινής
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest