Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, με σκοπό την προετοιμασία και την καλύτερη δυνατή συνεργασία ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, στην τοποθέτησή του, ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Τ.Ο. για τις εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη στα πλαίσια της αποκατάστασης των πληγεισών περιοχών από τις πυρκαγιές και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ύπαρξης ανοιχτών εργολαβιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκειμένου να υπάρχει πάντα η δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις έντασης των καιρικών φαινομένων. Αναφέρθηκε ακόμη στην ικανοποιητική εξέλιξη των αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας, στα οποία συνεργάστηκε και ο Δήμος για την υλοποίησή τους.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος διεκδικεί πόρους για περισσότερα έργα αποκατάστασης, αντιπλημμυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι μόνο με ένα πλήρες σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αρχαίας Ολυμπίας θα μπορέσει η περιοχή να αντιμετωπίσει μελλοντικές καταστροφές, κάτι που η Δημοτική Αρχή διεκδικεί σταθερά από το 2020. Μάλιστα ανέφερε ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που θα έχει και δικούς του πόρους μέσω ΕΣΠΑ, θα μπορούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Ένα μέρος της τοποθέτησής του αφορούσε τις πυρκαγιές του Αυγούστου, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με τις δυνάμεις κατάσβεσης και ευχαρίστησε την Περιφέρεια, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Δασαρχείο, την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τους εθελοντές για την ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της φωτιάς.

Πρόληψη και ετοιμότητα

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Φλέσσας πρόσθεσε από την πλευρά του ότι είναι σε εξέλιξη δύο εργολαβίες, μία για απομάκρυνση δέντρων και φερτών υλικών (100.000€) και μία για καθαρισμό τάφρων και χαλικοστρώσεις (200.000€). Υπογράμμισε ότι υπάρχει ήδη συνεννόηση με εργολάβους ώστε να είναι σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ σε ανάλογη ετοιμότητα θα βρίσκονται και όλα τα μηχανήματα του Δήμου. Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας αναφέρθηκε στην υποχρέωση της υπηρεσίας για απρόσκοπτη παροχή νερού κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ειδικά στο οροπέδιο όπου οι γεωτρήσεις βοήθησαν σημαντικά, για παροχή νερού στους πολίτες, καθώς και για συντήρηση των κρουνών και προσθήκη νέων.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργος Καρανικολός αναφέρθηκε στα σχέδια «Εγκέλαδος», «Βορέας» και «Δάρδανος» που ο Δήμος έχει εκπονήσει από τον περασμένο Μάιο και έχει κοινοποιήσει στις αρμόδιες αρχές. Τόνισε ακόμη ότι ο Δήμος προχωρά στην προμήθεια τριών μεγάλων δεξαμενών ανεφοδιασμού εναέριων μέσων με αυτόματη πλήρωση νερού, που θα είναι διαθέσιμες στην επόμενη αντιπυρική περίοδο.

Την ανάγκη υλοποίησης μιας πρακτικής και εφαρμόσιμης μελέτης αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης επεσήμανε ο Δασάρχης κ. Παναγώτης Λάττας. Τόνισε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή εργάζονται στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας τέσσερις δασικοί συνεταιρισμοί για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ γίνονται και καθαρισμοί δασών πέριξ της Δ.Ο.Α και του αρχαιολογικού χώρου. Μίλησε ακόμη και για την οργάνωση παρεμβάσεων αναδάσωσης σε σημεία που η φύση δεν θα ανταποκριθεί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας κ. Βασίλης Σολδάτος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας κ. Κώστας Μπαλκάμος, ο εκπρόσωπος της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας κ. Γιώργος Φράγκος, ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Πύργου κ. Νίκος Σμαρνάκης, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιάννης Πετρόπουλος και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του Π.Κ. Αρχαίας Ολυμπίας κ. Φώτης Γρηγορόπουλος, οι οποίοι έκαναν τις επισημάνσεις τους και εστίασαν στην άψογη συνεργασία με τον Δήμο και τους φορείς που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest