Συνάντηση του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Η σημαντική προοπτική συνεργασίας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτέλεσε το αντικείμενο συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε τη περασμένη Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, στο γραφείο του Υπουργού κ. Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος, μετά από σχετική πρόσκληση του Γραφείου του Υπουργού, συναντήθηκε με τον κ. Πιερρακάκη και συζήτησε τα γενικότερα ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται στις κυβερνητικές προτεραιότητες και απ’ τις οποίες ο Δήμος μπορεί να επωφεληθεί ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Μέσα από την εφαρμογή του Σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Γεωργιόπουλος στον Υπουργό κ. Πιερακκάκη, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στοχεύει να υλοποιήσει «έξυπνες δράσεις» για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητάς τους, την άρση του ψηφιακού χάσματος, την επίτευξη βιωσιμότητας και αποτελεσματικής διαχείρισης των υπηρεσιών, την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης, την προστασία του περιβάλλοντος, την αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων και τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού, όπως αξίζει στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι «αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Αρχαία Ολυμπία, δεν είναι μία διαχείριση της κατάστασής της. Είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν τον Δήμο και θα αναδείξουν την σημαντικότητά του με σύγχρονους όρους και καινοτόμες δράσεις ψηφιακής και όχι μόνο μετεξέλιξης. Θέλει επιμονή, φαντασία αλλά και γνώση για να αλλάξει η Αρχαία Ολυμπία. Και αλλάζει».

Αποτέλεσμα, τόσο της εν λόγω συνάντησης όσο και της προηγηθείσας «αθόρυβης» πλην όμως συστηματικής και άρτιας προετοιμασίας του Δήμου, ήταν η  επιλογή του ΚΕΠ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας  ως δήμου – πιλότου για την υλοποίηση του προγράμματος  my KEP live ( εξυπηρέτηση μέσω βιντεοκλήσεων) που πρόκειται να πραγματοποιήσει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, παρόντες  ήταν οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού – Τουρισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος και Τεχνικών Έργων κ. Παναγιώτης Φλέσσας.

Μετά το πέρας της συνάντησης  ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος δήλωσε: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας θα περάσει στην ψηφιακή εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ήταν προεκλογική μας δέσμευση αλλά πρωτίστως ήταν και είναι η απαίτηση των πολιτών και της εποχής μας. Μείναμε αρκετά πίσω για πολύ καιρό.  Η ένταξη του Δήμου μας στο πρόγραμμα my KEP live είναι μια μικρή κατάκτηση. Από τους δημότες μας ζητώ να το «αγκαλιάσουν» καθώς είμαι πεπεισμένος πως θα βελτιώσει αισθητά τις παρεχόμενες από τον δήμο υπηρεσίες και θα ανοίξει το δρόμο για τη σταδιακή μετατροπή της Αρχαίας Ολυμπίας σε μία έξυπνη πόλη.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτήν την πρώτη, πλην όμως άκρως παραγωγική, συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη. Ευχαριστώ τόσο τον ίδιο όσο και τους συνεργάτες του για την αμέριστη βοήθειά τους και την κατανόηση του έργου μας και των προσπαθειών μας. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για το έργο – πιλότο του my KEP live.  Είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνέπειας».

Αξίζει να σημειωθεί πώς μόλις μία μέρα αργότερα ο Δήμος, σύμφωνα με την ΑΠ.ΥΦ. 283/13-5-20 επιστολή του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργου Γεωργαντά, επιλέχθηκε ως τόπος διοργάνωσης συνάντησης εργασίας στην Αρχαία Ολυμπία, στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΕΠPLUS. Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την ενίσχυση της τοπικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η διερεύνηση του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα ΚΕΠ ως επιταχυντές  της τοπικής επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Μετά και την επιλογή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στο πρόγραμμα KEΠPLUS ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε: «Στην Αρχαία Ολυμπία δίνουμε κάθε μέρα μία διαφορετική μάχη και όταν την κερδίζουμε είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε για την επόμενη.

Εμείς όντως έχουμε πειστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παράγει σπουδαία αποτελέσματα και ότι μπορούμε, με τις δικές μας δυνάμεις να χτίσουμε έναν Δήμο πρότυπο. Εξωστρεφή,  κοντά στους νέους που επιχειρούν, που εξάγουν, που δημιουργούν. Έναν Δήμο που δεν φοβάται το νέο και το σύγχρονο, που μπορεί να καινοτομεί και να παράγει αποτέλεσμα,  που δίνει κίνητρα και στηρίζει τις προσπάθειες των ανθρώπων του. Που αγκαλιάζει τους αδύναμους , αποδεικνύοντας έμπρακτα το κοινωνικό του πρόσωπο. Που προάγει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα και χτίζει το αύριο με σημαντικά έργα υποδομής. Ένας “έξυπνος” Δήμος, όπως τον ονομάζουμε, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και δεν τους ταλαιπωρεί με τη γραφειοκρατία. Και αυτό δεν είναι απλό.

Για να καταφέρουμε να λειτουργήσει ο έξυπνος Δήμος, χρειάζεται να δώσουμε μάχη για το αυτονόητο και να έρθουμε αντιμέτωποι με την οπισθοδρόμηση και την άρνηση. Θα τα καταφέρουμε».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest