Την Αρχαία Ολυμπία επισκέφθηκε την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου ο Πρέσβης της Νότιας Κορέας κ. Jung II Lee και είχε συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Αναπληρωτή Δημάρχου κ. Χάρη Σπηλιόπουλο, λόγω απουσίας του Δημάρχου κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα, με τον κ. Σπηλιόπουλο να καλωσορίζει τον κ. Lee αναφερόμενος στις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των λαών Ελλάδας και Νότιας Κορέας. Αναφέρθηκε αρχικά στη συνεργασία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με τη Νότια Κορέα στη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ το 1988 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκ Τσανγκ, το 2018. Ο Αναπληρωτής Δημάρχου τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μήνυμα της Ολυμπίας με τις διαχρονικές αξίες που εκπορεύονται από αυτό τον τόπο μπορεί να καθορίσει την συμφιλίωση και την ειρήνη σε όλη την χερσόνησο της Κορέας. Πρότεινε στον κ. Πρέσβη να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο πάνω σε ζητήματα πολιτιστικών και αθλητικών ανταλλαγών, ιδιαίτερα στο θέμα της μύησης παιδιών της Ασιατικής χώρας στον Ολυμπισμό αλλά και θέματα τουρισμού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

Ο κ. Lee ευχαρίστησε τον κ. Σπηλιόπουλο για την υποδοχή και βρήκε πολύ ενδιαφέρουσα την πρότασή του για πολιτιστικές ανταλλαγές της χώρας του με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 στην προσέγγιση ανάμεσα στη χώρα του και τη Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Ολυμπία και τις οικουμενικές αξίες που εκπέμπει, αξίες που ενώνουν και συμφιλιώνουν τους λαούς. Αναφέρθηκε επίσης και στη σημαντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Κορέα όταν η χώρα βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο, τονίζοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με Ηλείο βετεράνο του πολέμου αυτού. Τόνισε ακόμη ότι φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Νότιας Κορέας και Ελλάδας και δήλωσε θαυμαστής της Αρχαίας Ολυμπίας και των Ολυμπιακών αξιών.

Μετά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των δύο πλευρών. Ακολούθως ο κ. Πρέσβης επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, πριν αναχωρήσει από την Αρχαία Ολυμπία.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest