-Προβλήματα στις πυρόπληκτες περιοχές – Ανησυχία για τη στάθμη νερού στον Αλφειό

Τεράστια προβλήματα προκάλεσε στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα από την ένταση των φαινομένων έχει σχεδόν διαλυθεί όλο το δίκτυο αγροτικής οδοποιίας σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας στις κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής. Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στην περιοχή του ποταμού Αλφειού, όπου η στάθμη του νερού πλησιάζει στο ύψος του αναχώματος που προφυλάσσει τον αρχαιολογικό χώρο από πιθανές πλημμύρες. Αν και η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη, υπάρχει τεράστια κινητοποίηση τόσο από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους άλλους συναρμόδιους φορείς προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σοβαρά προβλήματα επίσης καταγράφηκαν και στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και μικρής έκτασης κατολισθήσεις, κλείνοντας προσωρινά τμήματα του οδικού δικτύου.  Εξαιτίας πτώσης δέντρων αλλά και στύλων της ΔΕΗ υπήρξε διακοπή λειτουργίας στο αντλιοστάσιο ύδρευσης της Κοινότητας Ξηρόκαμπου με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα υδροδότησης του χωριού.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Αρβανίτη βρίσκονται σε συντονισμό με τους συναρμόδιους φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. «Είχαμε μεγάλα ποσοστά βροχής, μόνο στη Λαμπεία μιλάμε για 120 mm το Σάββατο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα κυρίως να έχουμε προβλήματα στον Αλφειό», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας:

«Βεβαίως είχαμε πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο από πτώσεις δέντρων. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να ενισχυθούμε για την κοπή των δέντρων. Είχαμε κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο, στον ορεινό όγκο, πάνω δηλαδή προς το οροπέδιο Λάλα -Πόθου, στο Κρυονέρι, στη Νεράιδα, στις Πεύκες. Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, είναι όλα τα μηχανήματα έξω, η Πολιτική Προστασία εδώ και δύο μέρες βρίσκεται επί ποδός και ελπίζουμε να εκτονωθούν λίγο τα φαινόμενα. Η προσπάθειά μας είναι και για τον αρχαιολογικό χώρο όπου είναι οριακά τα πράγματα. Τις επόμενες μέρες μπορεί να είναι λίγο πιο ήπια τα φαινόμενα αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται πιο ορεινά, στην Αρκαδία, στον Λάδωνα, στον Ερύμανθο. Σε επικοινωνία και με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας προσπαθούμε όλα αυτά να τα αντιμετωπίσουμε. Εφιστώ την προσοχή στους δημότες μας, ιδίως στις διαβάσεις από χείμαρρους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ουσιαστικά να μην περνάνε από τέτοια σημεία και βέβαια να προσέχουν για λίγο στο οδικό δίκτυο γιατί η κατάπτωση και οι κοπές δέντρων είναι πολύ πυκνές».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest