-Συζήτηση με επίκεντρο τον πολιτισμό και τα αγροτικά προϊόντα

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την προοπτική συνεργασίας πάνω σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού και οικονομίας είχε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος με τον Πρέσβη της Γεωργίας κ. David Dondua.

Η συζήτηση έγινε την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, κατά την επίσκεψη του Γεωργιανού Πρέσβη, τον οποίο συνόδευαν ο Διευθυντής του Γεωργιανού Ινστιτούτου Αθηνών dr Avtandil Mikaberidze και η ανώτερη σύμβουλος της Πρεσβείας κα Dea Mumladze, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων κ. Χάρης Σπηλιόπουλος.

Καλωσορίζοντας τον Πρέσβη ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στις παραδοσιακά άριστες σχέσεις της Ελλάδας με τη Γεωργία που χάνονται στα βάθη των αιώνων αλλά και στο Ελληνικό στοιχείο της χώρας στην οποία ζουν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς. Μίλησε ακόμη και για το σύμβολο που ενώνει τη Γεωργία με την Αρχαία Ολυμπία από το 1992 και δεν είναι άλλο από το επιβλητικό άγαλμα του «Πυρσού της Νίκης», απέναντι από το Δημαρχείο, έργο και προσφορά του κορυφαίου Γεωργιανού γλύπτη Γκιόργκι Σβατσαμπάγια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Γεωργιόπουλος ενημέρωσε τον κ. Dondua για το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να μπουν οι βάσεις συνεργασίας τόσο με τα φημισμένα Γεωργιανά Μπαλέτα όσο και με θεατρικά, εικαστικά ή άλλου ενδιαφέροντος δρώμενα από τη χώρα του Καυκάσου με τη μεγάλη παράδοση στον πολιτισμό. Αντίστοιχα, αναφέρθηκε στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της περιοχής, ιδίως στο παγκοσμίου φήμης και αξίας ελαιόλαδο της Ολυμπίας και στην προοπτική εξαγωγής του στη Γεωργία, όπως επίσης και στην τουριστική συνεργασία με εκπαιδευτικές εκδρομές, στο πλαίσιο του κλασικού γύρου «Δελφοί – Ολυμπία – Μυκήνες».

Ο κ. Πρέσβης από την πλευρά του εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Αρχαία Ολυμπία και τη συμβολή της στον Πολιτισμό και την παγκόσμια Ειρήνη τονίζοντας ότι έχει ενδιαφέρον η προοπτική συνεργασίας πάνω σε πολιτιστικά αλλά και τουριστικά θέματα. Η συνάντηση έκλεισε με ανταλλαγή δώρων και με την υπόσχεση περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest