Στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου αποσκοπούσε η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Αρχαίας Ολυμπίας την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.

Το όργανο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Δημάρχου και αρμόδιου Αντιδημάρχου για την Πολιτική Προστασία κ. Βασίλη Αρβανίτη, με τη συμμετοχή του Διοικητή Π.Υ.Ν. Ηλείας κ. Βασίλη Σολδάτου, του Διοικητή της Π.Υ. Πύργου κ. Γιώργου Κωνσταντακόπουλου, του Προϊσταμένου του Π.Κ. Ολυμπίας κ. Ηλία Δουζένη, του διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, κ. Κώστα Μπαλκάμου, της κας Αικατερίνης Γουρέλη εκ μέρους του Δασάρχη Πύργου, του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιώργου Καρανικολού ενώ συμμετείχαν και αρκετοί Πρόεδροι Κοινοτήτων.

Ο κ. Αρβανίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι Πρόεδροι πρέπει να γνωστοποιήσουν εγγράφως  τις προτάσεις τους για στοχευμένες παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, επισημαίνοντας τις μεγάλες ευθύνες των αιρετών στο ζήτημα αυτό. Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη καθαρισμού των οικοπέδων, θέμα στο οποίο θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα φέτος. Πρόσθεσε ότι θα προσληφθεί έκτακτο προσωπικό για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου και υπογράμμισε ότι οι εθελοντές της ομάδας ΔΙΑΣ θα προσφέρουν και φέτος τις υπηρεσίες τους.

Ο κ. Σολδάτος επεσήμανε την ανάγκη για εγρήγορση και ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων έτσι ώστε η νέα αντιπυρική να εξελιχθεί χωρίς σοβαρά προβλήματα από πλευράς πυρκαγιών. Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει ομάδα drone για από αέρος επιτήρηση και ζήτησε συνεργασία των προέδρων ιδίως σε πιθανά ζητήματα απομάκρυνσης πολιτών. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι οι Πρόεδροι είναι οι πρώτοι που επικοινωνεί η Π.Υ. και η συνεργασία τους είναι πολύτιμη, ενώ στάθηκε και στο σημαντικό έργο καθαρισμών που έχει γίνει από το Δασαρχείο. Ο κ. Δουζένης ευχαρίστησε τους Προέδρους για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους, ενώ ο κ. Μπαλκάμος πρότεινε τη σύσταση ομάδων με νέους στα χωριά για τη συνδρομή τους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση στους Προέδρους των Κοινοτήτων για τις εθελοντικές ομάδες που πρέπει να επικαιροποιηθούν με σκοπό τη συνδρομή τους σε περιπτώσεις πυρκαγιών, όπως επίσης και για την αλλαγή του νόμου που αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα. Δόθηκαν επίσης οι κατάλληλες κατευθύνσεις και έγινε προγραμματισμός δράσεων για τη διαχείριση κάθε κατάστασης επικινδυνότητας οποτεδήποτε προκύψει.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest