Αντιπροσωπεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκε τη Γαλλική πόλη

Πολιτιστικές ανταλλαγές και παράλληλες δράσεις ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι περιλάμβανε η ατζέντα της πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην αδελφή πόλη της Αντίμπ (Αντίπολη) στη Γαλλία.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κα Ρόη Αντωνοπούλου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων & Ολυμπιακών θεμάτων και Παναγιώτης Φλέσσας, υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Ανδρέας Μπενέτσης και η Δημοτική Υπάλληλος κα Ελένη Πρίνου. Οι εκπρόσωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας έγιναν δεκτοί με εγκαρδιότητα από τον Δήμαρχο της Αντίμπ και πρώην Υπουργό κ. Jean Leonetti και τη Δημοτική Αρχή της Γαλλικής πόλης.

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αντίμπ, με τη συμμετοχή των δύο Δημάρχων και των μελών της αποστολής, παρουσία του Γάλλου Βουλευτή κ. Eric Pauget, των Αντιδήμαρχων Οικονομικών κας Alexia Missana  και Πολιτισμού –Τουρισμού κ. Audouin Rambaud καθώς και της Διευθύντριας Τουριστικού Γραφείου κας Michele Bosq και του συνεργάτη του Δήμου, Έλληνα ομογενή κ. Άλκη Βολιώτη, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Στη σύσκεψη τέθηκαν οι βάσεις μιας στενής συνεργασίας που θα ξεκινήσει μέσα στο 2023 και θα κορυφωθεί το 2024, με επίκεντρο τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το πλήρες περιεχόμενο της συνεργασίας θα διαμορφωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα, θα περιλαμβάνει δε σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων.

Διεθνής προσανατολισμός

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή από τη Γαλλία ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε: «Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του αδελφού Δήμου της Αντίμπ και επισκεφθήκαμε αυτή την ιστορική πόλη με τις αρχαιοελληνικές καταβολές. Επιστρέψαμε με μια καταρχήν συμφωνία για συνεργασία, με ορίζοντα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Η συνεργασία αυτή θα εστιάζεται σε πολιτιστικές ανταλλαγές, που θα είναι κυρίως κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ολυμπία και στην Αντίμπ, όπως επίσης και παράλληλες δράσεις με την Αφή της Φλόγας και την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία. Όταν καθοριστούν πλήρως όλες οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα. Θέλω πάντως να επισημάνω ότι αυτή η συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια της Δημοτικής μας Αρχής για εξωστρέφεια, για διεθνή προσανατολισμό και για πιο ενεργό ρόλο της Αρχαίας Ολυμπίας στα Ολυμπιακά δρώμενα».

Από την πλευρά της η κα Αντωνοπούλου ως αρμόδια Αντιδήμαρχος δήλωσε: «Συζητήσαμε και συμφωνήσαμε με το Δήμο της Αντίμπ για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία πολιτιστικού κυρίως ενδιαφέροντος. Πέραν της συγκεκριμένης συνεργασίας, στόχος της Δημοτικής μας Αρχής είναι να ενεργοποιήσει αντίστοιχες συνεργασίες με όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειές μας για δημιουργία ενός δικτύου αδελφοποιημένων με την Ολυμπία πόλεων, το οποίο θα ανοίξει έτι περαιτέρω τους ορίζοντές μας». Το πρόγραμμα της αποστολής περιελάμβανε και επισκέψεις σε αξιοθέατα και μουσεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, της περίφημης Κυανής Ακτής. Μεταξύ των μουσείων που επισκέφθηκαν είναι και αυτά των σπουδαίων ζωγράφων Φερνάν Λεζέ και Πάμπλο Πικάσο. Ο κορυφαίος Ισπανός ζωγράφος είχε περάσει ένα διάστημα της ζωής του στην πόλη αυτή όπου είχε ιδιαίτερα παραγωγικό εικαστικό έργο.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest