Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες.

Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο κινητό συντονιστικό κλιμάκιο και είχε ενημέρωση για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα τόσο από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που βρίσκεται στην περιοχή από χθες, όσο και από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο και επιτελείς της Π.Υ. Ακολούθως επισκέφθηκε το αρχαιολογικό μουσείο όπου τον υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον ενημέρωσε για τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί. Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει επίσης με προέδρους Κοινοτήτων που επλήγησαν αλλά και με κατοίκους και φορείς της περιοχής. Σε δηλώσεις του μετά την αυτοψία ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις, ώστε να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι εκκενώσεις δεν μπορούν να γίνουν, εάν δεν έχουμε τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όταν γίνεται μια εκκένωση, γίνεται για το καλό των συμπολιτών μας. Από κει και πέρα ας αντιμετωπίσουμε αυτό το δύσκολο διάστημα που έχουμε μπροστά μας και όταν έρθει η ώρα, που θα έρθει πολύ σύντομα, η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν. Έχουμε ένα νομοθετημένο πλαίσιο για κρατική αρωγή, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την πυρκαγιά, θα τυγχάνουν αποζημίωσης, ώστε τα σπίτια να αποκατασταθούν και πάλι.

Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε χειριστεί μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο έντονη αυτή του Ιανού, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα ως προς την αποζημίωση των πολιτών. Εάν υπάρχουν ακόμα λίγοι που έχουν επιφυλάξεις για το εάν η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικό φαινόμενο, τους καλώ να έρθουν εδώ πέρα και να δουν την ένταση των φαινομένων και να διαπιστώσουν ότι εάν δεν κάνουμε κάτι σύντομα θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Η χώρα μερίμνησε μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ να εξασφαλίσει πόρους δύο δισ. για το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας που έχει εκπονηθεί στη χώρα». 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest