• Γραφείο – Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού
  • Ινστιτούτο  Αρχαιοελληνικού Πολιτισμού μεταπτυχιακού επιπέδου
  • Δομή εκπαίδευσης στον Τουρισμό

Γιώργος Γεωργιόπουλος: Πολιτισμός και τουρισμός στο επίκεντρο των πολιτικών του Δήμου

Τρεις σημαντικές εξαγγελίες, που αφορούν στη δημιουργία Γραφείου Διασύνδεσης – υπηρεσιακής μονάδας του Υπουργείου Τουρισμού, ενός Ινστιτούτου – Ερευνητικού Κέντρου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου και μιας δομής εκπαίδευσης στον τουρισμό, έκανε στην Αρχαία Ολυμπία ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.

Μιλώντας ως προσκεκλημένος του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς, το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου, ο κ. Κόνσολας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για ό,τι εκπέμπει η Ολυμπία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξή της. «Η Ηλεία αξίζει να έχει διασύνδεση με το Υπουργείο Τουρισμού», τόνισε ο κ. Κόνσολας, προσθέτοντας:

«Είναι η ελάχιστη ανταπόδοση της πολιτείας σ’ αυτό τον ευλογημένο τόπο και θεωρώ ότι είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Εξετάζουμε επίσης ένα γραφείο υποστήριξης των περιφερειακών υπηρεσιών του Τουρισμού. Θέλω να κρατήσετε την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Τουρισμού, του προέδρου, του αντιπροέδρου και του διευθυντή του Ε.Α.Π. ότι εδώ θα έρθει το επόμενο διάστημα το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα με μια δομή που θα φιλοξενεί το καλοκαίρι φοιτητές από το εξωτερικό που θα είναι μεταλαμπαδευτές της Ολυμπίας ιδέας. Το Υπουργείο Τουρισμού εξετάζει ακόμη τη δυνατότητα μιας δομής εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δια βίου μάθησης εδώ και εξετάζουμε τη βιωσιμότητά της. Αν στο επόμενο διάστημα διαπιστώσουμε ότι είναι βιώσιμο, τις προθέσεις της κυβέρνησης θα τις ανακοινώσουμε σύντομα».

Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι με τον κ. Γεωργιόπουλο έχει συνεργαστεί σ’ ένα πλαίσιο προτάσεων στις οποίες δηλώνει θετικός στην προοπτική για την εκπαίδευση, που αποτελεί “όχημα” τουριστικής ανάπτυξης: «Η τουριστική ανάπτυξη στην περιφέρεια είναι προϋπόθεση επιβίωσης στην πορεία του χρόνου καθώς, τουριστική ζώνη δεν είναι μόνο η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Χαλκιδική αλλά είναι και η Ηλεία. Πρέπει να πω ότι ο Πρωθυπουργός είναι ένας άνθρωπος με πραγματικά μεγάλα όνειρα για την Ηλεία, θα έρθει ξανά εδώ για αυτά».

Τοποθέτηση Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας

Πριν την ομιλία του κ. Κόνσολα, ο κ. Γεωργιόπουλος, στην προσφώνησή του, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ως νέα Δημοτική Αρχή έχουμε καθορίσει τους στόχους μας και δουλεύουμε πάνω σ’ αυτούς: στον διεθνή ρόλο, στις σχέσεις μας με τους ολυμπιακούς θεσμούς, την Ε.Ε. την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τους οργανισμούς, πρωτίστως με την Περιφέρεια, για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και χρηματοδοτικά εργαλεία.  

Σήμερα ο Πρωθυπουργός έκανε και πάλι αναφορά στην Αρχαία Ολυμπία. Την πρώτη φορά το έκανε στο Νταβός όπου μιλώντας με τον πρόεδρο της Microsoft έβαλε στο επίκεντρο ξανά την Ολυμπία και μέσα σε λίγους μήνες η Microsoft είναι εδώ, δουλεύει και θα αποδώσει μια καινούρια επένδυση 3,5 εκατ. δολαρίων που θα προσφέρει μια καινούρια εμπειρία στον επισκέπτη. Σε λίγες μέρες θα υπάρξει συνέχεια και νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που έχει αντιληφθεί τον σπουδαίο ρόλο αυτού του εθνικού κεφαλαίου που λέγεται Ολυμπία. Μίλησε λοιπόν ο Πρωθυπουργός για δημόσιες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση του φυσικού και ιστορικού αποθέματος της Ολυμπίας. Μπορούμε να “διαβάσουμε” εδώ και τη συστηματική δουλειά που έχουμε κάνει ως δήμος με άλλους θεσμικούς φορείς προς την κατεύθυνση αυτή. Θα συνεχίσουμε έτσι ελπίζοντας να βοηθήσουμε ώστε οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες αυτή τη φορά, αντίθετα με το παρελθόν, να γίνουν πράξη».

Αναφερόμενος στα προβλήματα εξαιτίας του κορονοϊού, ο κ. Γεωργιόπουλος είπε: «Οι τοπικοί μας τουριστικοί φορείς πλήττονται περισσότερο από άλλες περιοχές της χώρας. Η τουριστική περίοδος στην Ολυμπία δεν περιορίζεται στη λεγόμενη παραθεριστική περίοδο των 3-4 μηνών αλλά ξεκινά από τον Μάρτιο και εξαντλείται περί τα μέσα Νοεμβρίου. Η ζημιά είναι τεράστια. Πάνω από το 50% των τουριστικών ροών προέρχεται από την κρουαζιέρα η οποία για φέτος δεν φαίνεται να μπορεί να αναστηθεί. Η ζημιά αφορά τους επαγγελματίες τουρισμού, τα καταστήματα εστίασης, τα ξενοδοχεία αλλά και τους εκατοντάδες εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και στον κ. Σκυλακάκη όπως κατάργηση του φόρου διαμονής, επιστροφή του ΦΠΑ διαμονής στο 6,5%, πάγωμα των δανείων και επιδότηση των τόκων ως το ξεκίνημα του τουρισμού στα επίπεδα του 2018-2019, παράταση του προγράμματος “Τουρισμός για όλους” κ.α.».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιόπουλος είπε: «Μιλήσαμε μαζί σας πριν από λίγες μέρες και για την ανάγκη δημιουργίας στην Ολυμπία ενός γραφείου διασύνδεσης – υπηρεσιακής μονάδας, οργανικά ενταγμένου στην περιφερειακή διοικητική συγκρότηση του Υπουργείου σας. Επίσης, δεν είναι τυχαία η παρουσία εδώ του προέδρου του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέα Ζώρα η οποία έχει σχέση με ιδέες και προτάσεις που έχουμε συζητήσει και αφορούν την ενεργοποίηση του ΕΑΠ στην Ολυμπία, όπως επίσης εξετάζουμε μαζί σας τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής μονάδας που να έχει σχέση με τον τουρισμό και την ανάπτυξή του».

Το Ε.Α.Π. στην Ολυμπία

«Τα ακαδημαϊκά τμήματα Τουρισμού σήμερα στο εξωτερικό είναι τα πλέον σύνθετα και πρέπει η τουριστική εκπαίδευση και στη χώρα μας να πάει ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά», τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας Ζώρας. Υπογράμμισε ακόμη ότι το ΕΑΠ αναπτύσσει ένα ερευνητικό κέντρο με δύο ινστιτούτα μεταπτυχιακού επιπέδου: “Ινστιτούτο Αρχαιολογικού Πολιτισμού”, και “Ινστιτούτο Επίδρασης του Περιβάλλοντος στην Πολιτιστική Κληρονομιά”. Διαβουλευόμαστε με το Υπουργείο και τον Δήμο για την εγκατάσταση και λειτουργία ενός τουλάχιστον εξ αυτών στην Ολυμπία. Αναζητούμε την καλύτερη λύση». Τον κ. Ζώρα, που κατάγεται από το Κούμανι, συνόδευαν ο αντιπρόεδρος του ΕΑΠ κ. κ. Κων/νος Καραμάνης και ο διοικητικός διευθυντής του ΕΑΠ κ. Ηλίας Γκοτσόπουλος.

Ακολούθως ο Ηλείος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, προσωπικός φίλος του κ. Κόνσολα και του Δημάρχου, σε σύντομη παρέμβασή του, τόνισε ότι έχει θέσει εαυτόν στην κοινή προσπάθεια σύνδεσης της Ολυμπίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, αναφέροντας και την δική του πλήρη μελέτη για ίδρυση της «Ολυμπιακής Σχολής».

Διάλογος για τα μέτρα στήριξης

Κατά την τοποθέτησή τους οι φορείς της περιοχής κατέθεσαν προτάσεις για την στήριξη του τουρισμού, ζητώντας κυρίως ρευστότητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις χορηγήσεις, διεύρυνση των μέτρων αλλά και υποδομές ικανές να στηρίξουν τουρισμό αξιώσεων. Ο κ. Κόνσολας αφού άκουσε τα αιτήματα των φορέων τόνισε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση μέχρι τώρα έχει ανακοινώσει μέτρα συνολικού ύψους 24 δις ευρώ, μέρος των οποίων αφορά και την τουριστική πολιτική. Προσωπικά πιστεύω ότι η κρίση θα αγγίξει τριετία. Είναι η δυσκολότερη χρονιά στην ιστορία του Ελληνικού τουρισμού και θα είμαστε ευτυχείς αν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό δουλέψουν φέτος. Έχουμε πορεία ακόμα μπροστά μας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest