-Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Δήμου και εργολήπτριας εταιρίας

Το πράσινο φως για την έναρξη των έργων ανάπλασης και διαμόρφωσης της λεγόμενης τουριστικής διαδρομής, επί του παλαιού εθνικού δρόμου παραπλεύρως του αρχαιολογικού χώρου, έδωσε ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Συγκεκριμένα τη σύμβαση συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο ανάδοχος κ. Κων/νος Δηλάρης, από πλευράς της εργολήπτριας εταιρίας «Διάσταση». Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης ήταν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κ. Παναγιώτης Φλέσσας και η μηχανικός κα Ιωσηφίνα Κωνσταντίνου.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής για την διέλευση αποκλειστικά πεζών και ποδηλάτων, στα όρια του οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Ολυμπίας. Για λόγους ασφαλείας, προβλέπεται και η δυνατότητα διέλευσης οχημάτων ανάγκης και εξυπηρετήσεων (πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα κ.α.), όταν αυτό κριθεί αναγκαίο. Η διαμόρφωση της τουριστικής διαδρομής πεζών και ποδηλάτων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά στοχεύει στην ανάδειξη και προστασία του φυσικού τοπίου και του ευρύτερου αρχαιολογικού τοπίου, στην προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης και στη δημιουργία προϋποθέσεων ενίσχυσης του τουρισμού.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την υφιστάμενη κατάσταση του δρόμου, η μελέτη διαμόρφωσης προβλέπει τις ελάχιστες απαιτούμενες εργασίες για την υλοποίησή της και κυρίως, τον περιορισμό των εκσκαφών έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία του αρχαιολογικού χώρου και της δασικής έκτασης. Σε αυτό το πνεύμα, η μελέτη δεν επεμβαίνει στην υφιστάμενη γεωμετρία της οδού. Η τουριστική διαδρομή προορίζεται να λειτουργεί σαν πεζόδρομος και παράλληλα σαν μια απρόσκοπτη ποδηλατική διαδρομή. Έτσι, για το σχεδιασμό της διαδρομής τέθηκε ως βασική συνθετική αρχή η επάλληλη χάραξη δυο διακριτών ζωνών, διαφορετικού πλάτους και ποιοτικών χαρακτηριστικών, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.074.925,84 ευρώ.

Φιλικό στο περιβάλλον

Ο κ. Γεωργιόπουλος, μετά την υπογραφή της σύμβασης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ξεκινά ένα σημαντικό έργο που είχα την τιμή, ως Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, σε συνεργασία με την τότε Δημοτική Αρχή, να το σχεδιάσουμε και να το εντάξουμε στην Ο.Χ.Ε. “Κατάκολο – Πύργος – Αρχαία Ολυμπία”. Το έργο θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και την αισθητική εικόνα της διαδρομής προς τον αρχαιολογικό χώρο και μέχρι το ύψος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και την έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια, για την άψογη συνεργασία που είχαμε για το έργο αυτό. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη που υπέγραψε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Από την πλευρά του ο κ. Φλέσσας τόνισε: «Συνεχίζοντας την προσπάθεια εξασφάλισης νέων πιστώσεων για νέα έργα και ταυτόχρονα την υλοποίηση προγραμματισμένων έργων για να μη χαθούν πιστώσεις, υπογράψαμε τη σύμβαση για ένα μεγάλο έργο που θα αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην περιοχή, μετατρέποντας τον παλιό ασφαλτόδρομο σε μια φιλική και ασφαλή διαδρομή. Με τέτοια έργα η Ολυμπία γίνεται πιο ελκυστική, με υποδομές φιλικές στο περιβάλλον, με παρεμβάσεις που σέβονται το μνημείο και δίνουν στον επισκέπτη μια εναλλακτική πρόσβαση, είτε με πεζοπορία, είτε με το πλέον φιλικό στο περιβάλλον μέσο, το ποδήλατο».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest