-Ανοίγει ο δρόμος δημιουργίας Διεθνούς Πολιτιστικού Κέντρου στην Αρχαία Ολυμπία

Υπεγράφη στα Γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε. στην Αθήνα η σύμβαση παραχώρησης έναντι ανταλλάγματος του πρώην ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς» στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Στέφανο Δ. Βλαστό και τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο.

Με την υπογραφή της σύμβασης ανοίγει ο δρόμος αξιοποίησης του εμβληματικού κτιρίου του κορυφαίου Έλληνα αρχιτέκτονα, Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο, μαζί με το Διεθνές Αθλητικό Κέντρο Αρχαίας Ολυμπίας, σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στα χρηματοδοτούμενα από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση έργα, με εξασφαλισμένους πόρους. Εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι το κτίριο αυτό, όταν αποκατασταθεί, θα δώσει στο Δήμο τη δυνατότητα διεκδίκησης, πέραν των πολιτιστικών εκδηλώσεων, δομών Παιδείας προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός διεθνούς διαγωνισμού στον οποίο είναι βέβαιο πως θα ανταποκριθούν τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου, λόγω της αρχιτεκτονικής αξίας του κτιρίου αλλά και της ελκυστικότητας της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το ακίνητο έχει εμβαδόν 15.495 τ.μ. και το εντός του ακινήτου κτίσμα έχει συνολική δομημένη επιφάνεια 1.762 τ.μ. Η διάρκεια της σύμβασης είναι τριάντα (30) έτη με δυνατότητα παράτασης για δέκα (10) επιπλέον έτη. Ο Δήμος, αφού ολοκληρώσει την πλήρη και ορθή αποκατάσταση του κτιρίου εντός του ακινήτου, εν συνεχεία θα κάνει χρήση του ακινήτου ως πολυλειτουργικού χώρου πολιτισμού και παιδείας.

Το ξενοδοχείο «Ξένιος Ζευς» βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας, κατασκευάστηκε το 1963 με αρχιτεκτονική μελέτη του Άρη Κωνσταντινίδη, προϊσταμένου τότε του τμήματος μελετών του Ε.Ο.Τ. Το ξενοδοχείο ήταν τύπου μοτέλ, δυναμικότητας 72 κλινών. 

Συμβολή στην ανάδειξη της Ολυμπίας

Αμέσως μετά την υπογραφή παραχώρησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός δήλωσε σχετικά:

«Εκφράζουμε τη χαρά και την ικανοποίηση μας, που μετά από πολλά χρόνια  εγκατάλειψης και απαξίωσης, παραδίδουμε σήμερα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το εμβληματικό αυτό ακίνητο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, που σχεδίασε ο φημισμένος αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Πιστεύουμε πως μέσω της αξιοποίησης του συγκεκριμένου ακινήτου και την ανάδειξη του από τον Δήμο σε σημαντικό χώρο πολιτισμού, συμβάλλουμε και εμείς σημαντικά στην εθνική προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για την  ανάδειξη  της Αρχαίας Ολυμπίας ως Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτισμού και Οικουμενικών Αξιών, την τουριστική της προβολή και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας , κ. Γ. Γεωργιόπουλος  δήλωσε: «Από τους πρώτους μήνες της θητείας μας ως Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας διεκδικήσαμε από την ΕΤΑΔ Α.Ε. την παραχώρηση του κτιρίου του πρώην Μοτέλ “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ” προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό, ως χώρος Πολιτισμού και Παιδείας, καθότι η Ολυμπία, παρόλο που είναι ένας τόπος παγκόσμιας σημασίας, δεν διαθέτει κανέναν τέτοιο χώρο. Έτσι, στο κτίριο αυτό σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκες – αναγνωστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια κλπ.   

Πρόκειται για ένα ακίνητο μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, που βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, στην είσοδο της πόλης, όμως βρίσκεται χρόνια τώρα σε αχρησία. Η από έτους γόνιμη συνεργασία μας με την ΕΤΑΔ Α.Ε., καρποφόρησε και το “ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ” παραχωρήθηκε στον Δήμο μας για τριάντα συν δέκα χρόνια. Ευχαριστούμε θερμά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Βλαστό για την κατανόηση και υποστήριξη του αιτήματός μας, καθώς επίσης και τους μηχανικούς της ΕΤΑΔ για την άψογη συνεργασία τους με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας. Δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τον Βουλευτή και πρώην Υπουργό κ. Τζαβάρα για τη βοήθεια που προσέφερε στην αίσια έκβαση αυτής της προσπάθειας».

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest