ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ EDEN IN OLYMPIA

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ Η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στον κατάμεστο αύλειο χώρο, μπροστά στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή προβολή του μουσικού έργου «Eden in Olympia» της παγκοσμίου φήμης τραγουδίστριας της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

Η κινηματογραφική μεταφορά της παράστασης επέστρεψε στις 28 Αυγούστου στην Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο που γυρίστηκε, για την πρώτη παγκόσμια δημόσια προβολή της, τιμώντας τις διαχρονικές αξίες του Ολυμπισμού. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου, κ. Αριστείδη Παναγιωτόπουλου, και του World Human Forum, η υψηλού επιπέδου διεθνής κινηματογραφική παραγωγή, επέστρεψε στον ιερό χώρο που πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, αναδεικνύοντας το μήνυμα δράσης για τη ζωή στον πλανήτη και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε: «Νιώθω βαθιά συγκίνηση, τιμή αλλά και αισιοδοξία για τον τόπο μας την Αρχαία Ολυμπία. Είναι πλέον εμφανές και παγκόσμια αποδεκτό ότι η οικουμενική και ανθρωπιστική φλόγα που άναψε στον τόπο μας πριν από χιλιάδες χρόνια φωτίζει ακόμη και σήμερα την παγκόσμια κοινότητα. Η ταινία αυτή μας θυμίζει ότι σήμερα πρέπει, εκτός άλλων, να κινητοποιηθούμε για έναν σκοπό, να αγωνιστούμε και πάλι για μια μεγάλη κοινή υπόθεση που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντός μας. Είμαστε υπόχρεοι και υπόλογοι, τόσο στους προγόνους όσο και στους απογόνους μας, για τη διασφάλιση της εύθραυστης περιβαλλοντικής ισορροπίας». Αναφερόμενος, δε, στις επικείμενες εκλογές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τόνισε ότι «η θέση μας είναι καθαρή. Οι εκλογές αυτές, η φιλοξενία και η διοργάνωσή τους, πρέπει να γίνουν στην Αρχαία Ολυμπία. Είναι η αυτονόητη, συμβολικά ισχυρή και λογικά συνεπής επιλογή που υπό κανονικές συνθήκες δεν απαιτεί περαιτέρω επιχειρηματολογία».

«Χάρη σε αυτή τη μοναδική παράσταση ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αναδεικνύουμε τις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους και προβάλλουμε τον απαράμιλλης ομορφιάς αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πανανθρώπινες αξίες του Ολυμπισμού, ενισχυμένες με το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος, ενσαρκώνονται σε αυτό το εξαιρετικό δημιούργημα που αφυπνίζει τον κόσμο. Ως Περιφέρεια έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε την ολυμπιακή γη, η οποία αξίζει τον σεβασμό όλων μας. Αλλά και ως άνθρωποι οφείλουμε να αφυπνιστούμε και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, κ. Παναγιώτης Μπράμος. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών της ΔΟΕ, επισημαίνοντας ότι «είναι λυπηρό να βλέπουμε αποφάσεις που ισοδυναμούν με απαξίωση, υποτίμηση και έλλειψη σεβασμού προς τον τόπο που, το 1896, ο Κωστής Παλαμάς αποκάλεσε “αγνό πατέρα του Ωραίου, του Μεγάλου και του Αληθινού”».

«Η ταινία αυτή επισημαίνει την ανάγκη της επείγουσας προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και θα το πετύχει, αφού συνδυάζει με ένα μοναδικό τρόπο τη διαχρονική ομορφιά της κλασικής μουσικής με το απέραντο κάλος του αρχαιολογικού τόπου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ευχαριστώ από καρδιάς για την υποδειγματική συνεργασία με την κα Μητσοτάκη, τους συντελεστές της ταινίας, καθώς και World Human Forum. Το αποτέλεσμα δικαιώνει όλη αυτή την προσπάθεια που έγινε. Η ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, μας καλεί όλους να σεβαστούμε τη γη μας και να δράσουμε για την προστασία του πλανήτη μας», επισήμανε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, κα Ερωφίλη Κόλλια.

Τέλος, η Πρόεδρος του World Human Forum, κα Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, σημείωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς όλους όσους συνεργαστήκαμε⸱ την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας που μας φιλοξενεί, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τη δυναμική αυτής της ιδέας και της δυνατότητας να ταξιδέψει η ταινία Eden in Olympia σε όλο τον κόσμο. Βασικός μας στόχος είναι να στείλουμε το πιο ηχηρό μήνυμα ευαισθητοποίησης, σε όλο τον πλανήτη, ξεκινώντας από τον ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας. Είχαμε την τιμή και την τύχη, η σπουδαία σοπράνο, η Τζόυς ΝτιΝτονάτο, να εμπνευστεί αυτό το εξαιρετικό αφήγημα, μια ωδή στη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι “Θεοί” της Ολυμπίας ήταν με το μέρος μας κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προσφέροντας μας ιδανικές καιρικές συνθήκες. Οι εμπειρίες που αποκομίσαμε ήταν μοναδικές, και το ταξίδι αυτό ξεκινά από εδώ, ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση».

Η σημερινή προβολή της ταινίας δίνει τη σκυτάλη σε σειρά άλλων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και σε διάφορα ακόμα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Το «Eden» που έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη για την προστασία της φύσης. Συνδυάζει τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Παρόντες, εκτός των ανωτέρω, ήταν η Βουλευτής Ηλείας, κα Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθηνά Ηλιοπούλου, Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Γιώργος Κρέζος και Κώστας Σοφιανός, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Πέτρος Γκούβας και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Γραμματέας του Δ.Σ., κ. Κώστας Τζούβαλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος με την Αντιπολίτευση, κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, ο Δασάρχης Πύργου, Δρ. Παναγιώτης Λάττας, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Νίκος Αργυρόπουλος, ο Υποδιοικητής Α.Τ. Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιάννης Πετρόπουλος και ο πρώην Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Δεββές.

Σημειώνεται ότι πριν την προβολή, η κα Μητσοτάκη συναντήθηκε με τον κ. Παναγιωτόπουλο στο Δημαρχείο, όπου, μέσα σε κλίμα ζεστό και φιλικό, έθεσαν στόχους για νέες συνεργασίες και δράσεις, ενώ την επόμενη ημέρα, Πέμπτη, επισκέφθηκαν μαζί το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου τους ξενάγησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Ερωφίλη Κόλλια.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest