Πολιτισμός

Ο πολιτισμός και η πολιτιστική κουλτούρα κάθε περιοχής συνθέτουν για αυτή μια μοναδική παράδοση και ταυτότητα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η αξιοποίηση τους με σκοπό την τοπική ανάπτυξη περιοχών του δήμου μας που έχουν δυνατότητες ανάπτυξης του οικοτουρισμού αλλά και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Με στόχο την ανάδειξη της δημιουργίας

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας & Πολιτισμός

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Ελλάδα επεκτάθηκε και σε μια σειρά συμβολικών αναβιώσεων, όπως η αρχαία λαμπαδηφορία. Η πρώτη όμως λαμπαδηδρομία και Αφή Ολυμπιακής Φλόγας σε σύγχρονη μορφή παρουσιάστηκε το 1936 στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, παρόλο που οι σχετικές με την λαμπαδηδρομία αναφορές είναι πάρα πολλές από το 1896 έως το 1936. Ο Βαρώνος Pierre De Coubertin μετά από πολλές διαβουλεύσεις που είχε με σημαντικά πρόσωπα της εποχής, άρχισε να καλλιεργεί και να ωριμάζει στους κύκλους του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος την ιδέα της Φλόγας. Η πατρότητα της ιδέας διεξαγωγής Λαμπαδηδρομίας από την Ελλάδα στην Γερμανία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, αποδίδεται στον Carl Diem, πρόεδρο της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής που μαζί με το δικό μας Ιωάννη Κετσέα, είχαν την τελική ιδέα της Λαμπαδηδρομίας και της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Η Αφή της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ Φλόγας και το τελετουργικό καθιερώθηκε από τότε να τελείται στην Αρχαία Ολυμπία, συνδέοντας τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες με το Απολλώνιο Φως και το πλήθος των συμβολισμών που τις συνοδεύουν.
Μετά την Τελετή Αφής στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο, ώστε με συμβολικό τρόπο να ενώσει τις πέντε ηπείρους πετυχαίνοντας τον απώτατο στόχο: την ενδυνάμωση της σημασίας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, την παύση των εχθροπραξιών κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και την πραγματοποίηση του ονείρου της Παγκόσμιας Ειρήνης.
Η Τελετή Αφής και λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας καλλιεργεί κάθε φορά αισθήματα φιλίας, αλληλεγγύης και συναδέλφωσης ανάμεσα στους νέους όλου του κόσμου και αποτελεί την ελπίδα για μια παγκόσμια ειρήνη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προβολή των ολυμπιακών αξιών και του ολυμπιακού κινήματος γενικότερα, οργανώνει σχετικές εκδηλώσεις αφιερωμένες πάντοτε στον πρώτο Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Δημήτριο Βικέλα, ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην επιτυχημένη αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και στην μετέπειτα παγίωση του θεσμού.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΕΧΝΩΝ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κορυφώνεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Αποτελεί σημαντική εστία πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς, πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Με μια διαδρομή 22 χρόνων, από την πρώτη παράσταση στην ιστορία με τον θρύλο των μπαλέτων Μπαλσόι, Μικαέλ Μπαρίσνικοφ, μέχρι σήμερα, το Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ (Φλόκα), ανέδειξε και εμπλούτισε την ήδη βαριά πολιτιστική κληρονομιά της Ολυμπίας με παραστάσεις και δρώμενα τέχνης και πολιτισμού και καταξιώθηκε όχι μόνο στα στενά πλαίσια της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας το 2017 επιλέχθηκε και διακρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φεστιβάλ EFFE με την αντίστοιχη πιστοποίηση «EFFE LABEL 2017-2018», αποτελώντας πλέον μέλος του πανευρωπαϊκού δικτύου των φεστιβάλ που προσφέρουν στο κοινό δράσεις με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα και έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Με μουσικές από όλη την λεκάνη της Μεσογείου, με θέατρα, χορό, εκθέσεις έργων τέχνης και ομιλίες, με συναυλίες και ημερίδες, με προβολές, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί μια μεγάλη γιορτή, που προκαλεί ντόπιους και ξένους να επισκεφθούν την περιοχή.

Στόχος είναι, το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας, να γίνει μια κυψέλη πολιτισμού, που εκτός από τη φιλοξενία εποχικών παραστάσεων, θα παράγει δικές του θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, θα συνεργάζεται με άλλα Φεστιβάλ της χώρας και του εξωτερικού στη δημιουργία παραστάσεων και εκπαιδευτικών δράσεων, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί μουσικά και θεατρικά σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες και ποικίλες πρωτοποριακές καλλιτεχνικές δράσεις σε μη θεατρικούς χώρους.(www.kedao.gr) 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος μας οργανώνει στην Αρχαία Ολυμπία, το λίκνο της Ειρήνης και της Συναδέλφωσης των Λαών σχετική εκδήλωση, με σκοπό την ενίσχυση των πανανθρώπινων ιδανικών της συμφιλίωσης όλων των εθνών και των λαών της γης. Σε συνεργασία με σχολεία του Δήμου στέλνουμε συμβολικά το μήνυμα της ειρήνης από το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ο Δήμος μας διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα κι ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων. Το μικρό φεστιβάλ της παράδοσης μας αποτελεί σημαντική συμβολή και προτεραιότητα στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορίας της περιοχής μας. Ταυτόχρονα ενισχύει το συγκριτικό πλεονέκτημα του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και τα συνδέει με τον τουρισμό σε όλες τις μορφές του. Στα παραπάνω συμπεριλαμβάνεται η τοπική ιστορία και παράδοση, οι μύθοι, η αγροτική κληρονομιά, η τοπική κουζίνα, το φυσικό περιβάλλον. Οι εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς και μουσικοχορευτικά δρώμενα, έκθεση λαϊκών χειροτεχνημάτων και εργαλείων παραδοσιακών επαγγελμάτων, έκθεση φωτογραφίας από πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, παραδοσιακές γεύσεις, φαγητά και γλυκά από τα χωριά μας.

Ολυμπιακή Εκεχειρία

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΣΗ Την προσπάθεια παγκόσμιας καταξίωσης και κατοχύρωσης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, που αποτελεί το ύψιστο αγαθό των ολυμπιακών αγώνων, έχει ξεκινήσει ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γιορτές Αγροτουρισμού

Ο Δήμος μας διαθέτει ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα κι ένα αξιοζήλευτο δυναμικό ταλαντούχων και δημιουργικών ανθρώπων. Το μικρό φεστιβάλ της παράδοσης μας αποτελεί σημαντική συμβολή και προτεραιότητα στην ανάδειξη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ολυμπιακή Ημέρα

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Ολυμπιακής ημέρας, που έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την προβολή των ολυμπιακών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αφή Ολυμπιακής Φλόγας & Λαμπαδηδρομία

ΑΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΑΔΗΔΡΟΜΙΑ Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Ελλάδα επεκτάθηκε και σε μια σειρά συμβολικών αναβιώσεων, όπως η αρχαία λαμπαδηφορία. Η πρώτη όμως λαμπαδηδρομία και

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
δήμος αρχαίας ολυμπίας

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας

Από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, τον οποίο η Unesco, έχει ανακηρύξει σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ( http://ilia-olympia.org). ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Στην Ιερή Άλτη (άλσος) της Ολυμπίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ